Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

 Μεθυσμένους και ατημέλητους αστυνομικούς βλέπει ο «Αττικάρχης»

  • Εσωτερική διαταγή με αποδέκτη το τμήμα ένστολου προσωπικού
  • Υποψίες για αστυνομικούς που κάνουν υπηρεσία υπό την επήρεια μέθης
  • Πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανδρών που χάνουν τον εξοπλισμό τους
  • Ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι στους πολίτες και αναξιοπρεπής συμπεριφορά

 

Διαταγή-πρόκληση, στην οποία γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για μεθυσμένους αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, για αστυνομικούς που χάνουν τον οπλισμό τους εξαιτίας της αμέλειας που επιδεικνύουν, αλλά και για αστυνομικούς με βρώμικα ρούχα και αξύριστους, εξέδωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τη γνώμη που έχει ο ίδιος εν τέλει για την εικόνα της Αστυνομίας.

Με εσωτερική διαταγή που φέρει την ημερομηνία 17 Απριλίου και έχει αποδέκτη το τμήμα ένστολου προσωπικού, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε η «ΜΠΑΜ», παρουσιάζεται από τον «Αττικάρχη» μια μάλλον ντροπιαστική για το Σώμα εικόνα. Στην παράγραφο 4 του εγγράφου, μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ειδικότερα δε συμπεριφορές που τυγχάνουν ιδιαίτερης πειθαρχικής μεταχείρισης όπως η άρνηση εκτέλεσης διαταγής ανωτέρου, η δημόσια άσκηση κριτικής των πράξεων της ιεραρχίας, η μέθη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, η από βαριά αμέλεια απώλεια οπλισμού ή άλλων δημόσιων ειδών ή εγγράφων, πράξεις που αντιβαίνουν στο υπηρεσιακό καθήκον και συνιστούν ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του αστυνομικού διαγωγή…».

Από την παραπάνω αναφορά του κυρίου Παπαζαφείρη προκύπτουν, λοιπόν, κάποια σοβαρά ερωτήματα, όπως:

  1. Υπάρχουν στο Σώμα αστυνομικοί που κάνουν υπηρεσία υπό την επήρεια μέθης και, αν ναι, σε ποιες υπηρεσίες βρίσκονται και για ποιον λόγο τούς εμπιστεύονται ακόμη;
  2. Έχει διαπιστωθεί από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. απώλεια οπλισμού και, αν ναι, γιατί δεν έχει γίνει γνωστό;
  3. Από πότε οι αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα στην κριτική και ποιοι πιστεύουν στο Σώμα πως έχουν το αλάθητο;

Στη συνέχεια η εσωτερική επιστολή γίνεται ακόμη πιο προσβλητική για τους αστυνομικούς, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα μέσα και πενιχρούς μισθούς δίνουν καθημερινά τον αγώνα κατά του εγκλήματος προστατεύοντας την κοινωνία, σε μια εποχή που η εγκληματικότητα «χτυπάει κόκκινο» και αντί η ηγεσία να τους υποστηρίξει, γίνονται αποδέκτες προσβλητικών σχολίων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, η χαλαρότητα, η αδράνεια και γενικά η αμέλεια στη διοίκηση, ο ανεπαρκής έλεγχος και εποπτεία υφισταμένων, η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες και τους συναδέλφους, καθώς και η καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων…». Άρα, από τη συγκεκριμένη παράγραφο προκύπτει ότι:

  1. Υπάρχουν αστυνομικοί με αναξιοπρεπή συμπεριφορά.
  2. Αστυνομικοί αμελούν τα καθήκοντά τους.
  3. Συμπεριφέρονται ανάρμοστα στους πολίτες.
  4. Καθυστερούν να αναλάβουν καθήκοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ουσιαστικά, ο κύριος Παπαζαφείρης με τις παραπάνω αναφορές του είναι σαν να παραδέχεται πως, αντί για μια οργανωμένη με δομή και τάξη αστυνομία, διοικεί… ένα άτακτο τσούρμο ένστολων.

Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο ίδιος στη διαταγή, «αποτελούν μερικά από τα παραπτώματα που δυστυχώς λαμβάνουν χώρα καθημερινά και προσβάλλουν το κύρος του Σώματος και ως αποτέλεσμα έχουν τη μη εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας».

Πιο διαλλακτικός στο παρελθόν

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του κυρίου Παπαζαφείρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής της Ασφάλειας Αττικής δεν συνήθιζε να μιλάει με τέτοιον τρόπο κατά των υφισταμένων του. Ίσως, βέβαια, τότε να παρουσίαζε μια πιο διαλλακτική στάση, καθώς η δουλειά των συναδέλφων του είχε ευεργετικά για τον ίδιο αποτελέσματα, καθώς οι επιτυχίες που έφερναν «έχτιζαν» ένα-ένα τα σκαλοπάτια για την αναρρίχησή του στην κορυφή της αστυνομικής διεύθυνσης του αστυνομικού μεγάρου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Διόλου τυχαίο δεν ήταν, άλλωστε, πως συχνά-πυκνά παρουσίαζε κάποια υπόθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαφημίζοντας ουσιαστικά τα εξαιρετικά αποτελέσματα της υπηρεσίας του, φροντίζοντας όμως πάντα να αναλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.

Το κλίμα, όμως, βάρυνε για τον «Αττικάρχη» με την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς άλλο να βρίσκεται στο «τιμόνι» μιας υπηρεσίας κι άλλο στο «πηδάλιο» της ναυαρχίδας της Ελληνικής Αστυνομίας στη μεγαλύτερη διεύθυνση της χώρας. Κομβικό σημείο στάθηκε και το περιστατικό με την απόπειρα καύσης της ελληνικής σημαίας εξωτερικά του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν προκαλέσει «μπαχαλάκηδες» των Εξαρχείων στις 2 Ιουνίου. Τότε διαβεβαίωνε υψηλόβαθμα στελέχη πως ουδέποτε συνέβη αυτό το περιστατικό, βγάζοντας μάλιστα και ανακοίνωση διάψευσης. Μόνο που η πραγματικότητα διέψευσε τον «Αττικάρχη», καθώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε η καταγραφή με τη διαβίβαση της ενέργειας από τους αναρχικούς που διαβίβασε άνδρας των ΜΑΤ.

Κλείνοντας την εσωτερική διαταγή, ο «Αττικάρχης» ζητάει από τους διευθυντές – διοικητές «να ασκήσουν τη δέουσα εποπτεία για την εφαρμογή των διατασσόμενων, καθώς και την επίβλεψη των αξιωματικών – βαθμοφόρων δικαιοδοσίας του, για τυχόν χαλαρότητα, αδράνεια ή αδιαφορία ως προ της βεβαίωσης των παραπτωμάτων των υφισταμένων τους».

Αυτή είναι η προ τριμήνου διαταγή που αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «ΜΠΑΜ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ