Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα αποθεματικά.
Σύμφωνα, με τις πρώτες πληροφορίες από την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αυτοδιοικητικοί διαμηνύουν πως «Δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ». Επίσης, αύριο οργανώνονται κινητοποιήσεις στις 6 το απόγευμα και κλείνουν οι δήμοι την Παρασκευή.
Το ψήφισμα – απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.
Οι Θεσμοί ζήτησαν τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ
Ότι δεν είναι ακόμα ορατή η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει ξεκάθαρη εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, ωστόσο, ότι οι δυο πλευρές απέχουν ακόμα από τη γεφύρωση των διαφορών τους.
«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε σχετικά.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο αξιωματούχος σημείωσε πως ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των Θεσμών, και ότι σε ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία, σε μια δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.
Ακόμα, πρόσθεσε πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό που προέβλεπε το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο θα υπήρχε συμφωνία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης έως τις 30 Απριλίου.
«Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους Θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Euroworking Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ανώτατος αξιωματούχος σημείωσε και ότι «Δε θα γίνουν πολλά στη Ρίγα», αναφερόμενος στο προγραμματισμένο Eurogroup στη Λετονία στις 24 Απριλίου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, όταν και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που είχε πει, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προ ημερών, όταν μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε: «Το πρόγραμμα επεκτάθηκε δύο φορές. Η τελευταία επέκταση διαρκεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μια λύση πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει τα χρήματα».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο ανώτερος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, και επεσήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.
Τέλος, ανέφερε ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG θα πραγματοποιηθεί μια γενική ενημέρωση από τους Θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, κάτι που θα επαναληφθεί και στο Eurogroup της Παρασκευής.