Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μετωπική σύγκρουση Ξανθού-Γεωργιάδη για την Ψυχική Υγεία

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τα θέματα Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε προνομιακή χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης, με χρήματα από πόρους του ΕΣΠΑ.

Οι καταγγελίες του Γεωργιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που άσκησε κριτική στον Γεωργιάδη για χυδαιότητα και αθλιότητα. «Η θεωρία ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς δεν ευσταθεί. Ο δικός σας μηχανισμός κοστολόγησης υλοποιήθηκε και οι κατανομές έγιναν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια της τριετίας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και σημείωσε ότι προφανώς, για να κλείσει το ΕΣΠΑ του 2015, έγιναν αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς, διότι υπάρχει το ζήτημα της περιφερειακότητας. Δηλαδή, δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι.

Ο Α. Γεωργιάδης από την πλευρά του κατέθεσε έγγραφα τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει ότι δόθηκαν για κάθε μια εταιρεία περί το ένα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών με άλλες εταιρείες και είχαν υπαχθεί στον ίδιο τρόπο κοστολόγησης. «Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών; Αυτή είναι η ερώτηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης που έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας και είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως όμως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στην περίπτωση των τριών ΜΚΟ, δόθηκε για τον ίδιο αριθμό ασθενών περί το ένα εκατομμύριο παραπάνω. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές υπάρχει εταιρεία στην οποία φαίνεται να μετείχε – και δεν έχει δηλωθεί ότι έχει αποχωρήσει- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στην άλλη μετείχε συνεργάτης του γραφείου του υπουργού, η κ. Λύτρα και στην άλλη εταιρεία μετέχει σύμβουλος του υφυπουργού, κ. Πετρόπουλου.


Διαβάστε επίσης:  Τι απαντά ο Χρήστος Μαντάς για την υπόθεση της ΜΚΟ


Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε ειδικά στην Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, για την οποία από πουθενά δεν προκύπτει, όπως τόνισε, προνομιακή χρηματοδότηση. Επισήμανε επίσης, ότι στο παρελθόν, για να προχωρήσει ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης, το υπουργείο είχε προσλάβει μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, αλλά η σημερινή κυβέρνηση σταμάτησε τη σύμβασή της. «Η πελατειακή διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ό,τι και να λέτε, αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση. Τα υποτιθέμενα σκάνδαλα τα εκτοξεύουν τα μιντιακά σας υποστυλώματα. Και όπως όλα τα πυροτεχνήματα έτσι και αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Τα δικά σας αμαρτήματα είναι πιστοποιημένα», απάντησε οργισμένος ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα σύμφωνο για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μια, κατ’ αρχήν, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για λαϊκισμό και χυδαιότητα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε, πως δέχεται κριτική ένας βουλευτής επειδή ζητάει στοιχεία και μάλιστα κατέθεσε και έγγραφα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Εγώ κατέθεσα έγγραφα τριών ΜΚΟ, για να καταλάβει ο πολίτης που μας παρακολουθεί. Είπατε ότι είναι το δικό μας σύστημα κοστολόγησης. Εγώ όμως έχω τα έγγραφα που δείχνουν ότι έχετε καταθέσει σχεδόν από ένα εκατομμύριο παραπάνω, με τον ίδιο αριθμό ασθενών και την ίδια τιμή ανά ασθενή. Και μου κάνει εντύπωση, ότι αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις εταιρείες είναι δηλωμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορους τρόπους. Τι να κάνω; Να μην τα καταθέσω;», είπε ο Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Γιατί πήγατε συγκεκριμένα σε αυτές τις ΜΚΟ και δώσατε παραπάνω λεφτά με τον ίδιο αριθμό. Αυτή είναι η ερώτηση και δεν μου απαντάτε».

«Για να ξέρει ο κόσμος τι έχει γίνει. Στη χώρα είχαμε άσυλα και είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «για να κλείσουν τα άσυλα έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκίνησαν προοδευτικοί και αριστεροί άνθρωποι, άνθρωποι της ψυχικής υγείας, να μιλάνε για την ανάγκη να πάμε πέρα από το άσυλο. Και να κλείσει το κολαστήριο της Λέρου. Και με αγώνα προσωπικό, ανθρώπων κόντρα στην κοινωνική συνείδηση της εποχής, που ήθελε αυτούς τους ανθρώπους να είναι κλεισμένοι στα κολαστήρια, άρχισε να υλοποιείται αυτό το όραμα. Και σε εκείνη τη φάση επιλέχθηκε η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από δομές εκτός του κρατικού τομέα που είχε την ασυλική λογική».

«Η χώρα έδωσε τη δυνατότητα σε ΜΚΟ, σε καθηγητές πανεπιστημίου και ανθρώπους που είχαν την κουλτούρα της αποασυλοποίησης να φτιάξουν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, να τις στελεχώσουν για να γίνει η σταδιακή μετάβαση από το άσυλο. Και έτσι προχώρησε η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι φυσικά δημιουργήθηκε και ένα τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πελατειακό σύστημα. Είπε δε, ότι το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, που παρέδωσε η ΝΔ, ήταν 69 και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ και «οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ