Στο σημείο μηδέν βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, καθώς έξι ημέρες μετά την έναρξη του νέου γύρου επαφών, οι διαφωνίες κυρίως για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2019 παραμένουν.
Προγραμματισμένα ραντεβού υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη-σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εκφράζουν την ελπίδα για παράταση των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος και να προχωρήσει, αυτό που και το Μαξίμου ζητά, η “τεχνική συμφωνία” (staff level agreement).
Αποχώρηση της Τρόικας
Μέχρι στιγμής, Τρόικα και κυβέρνηση, φαίνεται να μην τα βρίσκουν με τίποτα, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται μία πιθανή αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα μεγάλο χάος και κενό ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Που δε τα βρίσκουν Ελλάδα – Δανειστές
Στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. O γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα στους Δελφούς ότι “η περσινή χρονιά κλείνει για την Ελλάδα με το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε.”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, ενώ και η ΤτΕ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, από το 2% σε πάνω από 2,5%.Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι “δεν τίθεται πλέον θέμα δημοσιονομικού κενού της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για το 2018, με τις απαιτήσεις των θεσμών να έχουν περιοριστεί σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ οι οποίες και εξετάζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.
Η ίδια πηγή διαψεύδει ότι οι θεσμοί και το ΔΝΤ έχουν θέσει επισήμως θέμα μείωσης του αφορολόγητου ή των συντάξεων από το 2018. Ωστόσο, απ’ότι είναι σε θέση να γνωρίζει το ereportaz, η σκληρή στάση του ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις από το 2018.
Στο περιεχόμενο των “αντίμετρων”. Αυτή τη στιγμή, τα αντίμετρα είναι και το μεγάλο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις. Το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, με το επιχείρημα ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική πλευρά θέλει τα αντίμετρα να ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα πληγούν από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ενώ ως “αναπτυξιακό μέτρο” βάζει στο τραπέζι και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αντί για τη μείωση φόρων των επιχειρήσεων.
Νέο μείγμα μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr από την ελληνική πλευρά, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο να περιοριστεί ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων από το 2% του ΑΕΠ στο 1,5%-1,8% προκειμένου “να απαλλαγούν φορολογούμενοι και συνταξιούχοι από βάρη της τάξης των 400-900 εκατ. ευρώ”.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το Hilton, δεν αφορούν μόνο τα μέτρα για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, μέχρι τις 20 Μαρτίου, αλλά και θέματα όπως όπως η διευθέτηση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και η εκπλήρωση των προϋποθέσεων ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.