Όσο διαρκεί η κρίση τόσο περισσότερα μέτρα θα παίρνουμε για την οικονομία. Το Ελληνικό εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι αδιανόητοι
Στον Πέτρο Κουσουλό
Την απόφαση της κυβέρνηση να στηρίξει με 10 δισεκατομμύρια ευρώ την ελληνική οικονομία προκειμένου να μην υποστεί καθίζηση λόγω του κορωνοϊού δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην συνέντευξη του στην «ΜΠΑΜ» ο υπουργός Ανάπτυξης αφού επισημαίνει «ότι ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση του κόσμου από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων όσο διαρκεί η κρίση για την οποία εκτίμησε ότι μπορεί να κρατήσει άλλους δύο μήνες. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στους μακροχρόνια ανέργους τονίζοντας ότι το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά όμως και για ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά σε μάσκες και αντισηπτικά καθώς και για την αισχροκέρδεια κάποιων δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και τα πρώτα πρόστιμα ήδη έχουν επιβληθεί. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι πλέον υπάρχει επάρκεια αυτών των προϊόντων στην αγορά, η οποία σύντομα θα ομαλοποιηθεί.
Η πανδημία του Κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που απασχολεί αρκετούς εκτός από την έκβαση της πανδημίας είναι και η «επόμενη ημέρα». Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Αρκετοί εκτιμούν ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης είναι μια απλή «ασπιρίνη» και ότι χρειάζεται να ακολουθήσει «σοκ ρευστότητας». Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες;
Αυτή τη στιγμή διανύουμε τη μεγαλύτερη κρίση του κόσμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία κρίση σε δύο επίπεδα, υγειονομική αφενός, αλλά προφανώς και οικονομική, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες και έκταση.
Τα μέτρα τα οποία έχουμε ανακοινώσει, είναι μέτρα για την παρούσα φάση της κρίσης. Όσο διαρκεί η κρίση και μεγαλώνει, τόσο θα σχεδιάζουμε περισσότερα μέτρα και θα προσπαθούμε να βρούμε περισσότερους πόρους για να βάλουμε μπρος την οικονομία μας όσο μπορούμε γρηγορότερα αμέσως μετά.
Όμως, πιστεύουμε ότι με το σχέδιο της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένων δανείων για κεφάλαιο κίνησης, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ρίξουμε στην αγορά ένα ποσό αρκετών δισεκατομμυρίων, ενδεχομένως και πάνω από 6, ίσως και 10 στο σύνολο δισεκατομμύρια, ώστε αν η κρίση κρατήσει περίπου άλλους δύο μήνες από σήμερα, πιστεύουμε θα είναι αρκετά για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία μας. Κυρίως, εφόσον η Ελλάδα διατηρήσει την καλή της εικόνα στο υγειονομικό πεδίο.
Οι τράπεζές μας δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, παραμένουν υγιέστατες και ίσως από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη.
Με εκτιμήσεις για μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη εφέτος λόγω κορωνοϊού θα υπάρχει αύξηση του χρέους αλλά και της ανεργίας. Στην Ελλάδα του 2020, έχοντας βιώσει μια 10ετή κρίση, είμαστε σε θέση να ανακάμψουμε; Και με ποιον τρόπο;
Όσο η Ελλάδα διατηρεί την καλή εικόνα που έχει σήμερα, διατηρεί και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεφύγει γρηγορότερα από αυτήν την κρίση.
Κυρίως, διότι εάν δεν ακολουθήσουμε το άσχημο παράδειγμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, η καλή μας φήμη θα επιτρέψει να διασώσουμε ένα κομμάτι του φετινού μας τουρισμού αν έχουμε μικρότερη ύφεση από την αναμενόμενη και βεβαίως να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε. Άρα, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος όσο εσείς.
Προτίθεται η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους μακροχρόνια ανέργους, που δεν παίρνουν κανένα επίδομα (ΟΑΕΔ κλπ.);
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό???? Αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και θα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί. Είναι βέβαιο πως κάτι σχεδιάζεται και για αυτούς.
Υπάρχουν φόβοι ότι εν μέσω πανδημίας αναμένεται να καταλυθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην Ισπανία οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 500.000, ενώ στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε μείωση των αποδοχών μέχρι και 50% προχωρώντας σε ελάττωση της εργασιακής σχέσης. Πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενο μαζικών απολύσεων;
Απολύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, γιατί όποια επιχείρηση κάνει απολύσεις δεν θα μπορεί να πάρει κανένα από τα ευεργετικά μέτρα τα οποία θεσπίζουμε.
Η εκ περιτροπής εργασία γίνεται ακριβώς για να μην υπάρχουν απολύσεις και ταυτόχρονα να υπάρξει βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αν κλείσουν οι επιχειρήσεις, απολύσεις μπορεί να μην κάνουν, αλλά οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Δεν είναι ώρα λαϊκισμού. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους για να επιβιώσουμε όλοι μαζί και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Μετά την 1η Απριλίου τι σκοπεύετε να κάνετε αναφορικά με την νομοθεσία που θα ενεργοποιούνταν για το τέλος της προστασίας πρώτης κατοικίας. Θα δοθεί σιωπηρή παράταση ή θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση με νέα χρονοδιαγράμματα;
Αναλόγως των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας θα υπάρξουν νέα χρονοδιαγράμματα. Ασφαλώς μέσα στην κρίση που διανύουμε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι αδιανόητοι.
Ως υπουργός πήρατε μια σημαντική πρωτοβουλία για την διάσωση του έντυπου Τύπου μέσω της πώλησης εφημερίδων και σε Super Market. Πιστεύετε ότι αυτό αρκεί ή μήπως η κυβέρνηση οφείλει να πάρει δραστικότερα μέτρα;
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει και θα πάρει δραστικότερα μέτρα για την επιβίωση του Τύπου. Στην εποχή που ζούμε, το να υπάρχουν ανεξάρτητες εφημερίδες είναι σημαντικό πράγμα για τη Δημοκρατία μας και δεν πρόκειται να αμελήσουμε τις ευθύνες μας για αυτό.
Αντισηπτικά και μάσκες ακόμα είναι δύσκολο να βρεθούν και όσα υπάρχουν είναι πανάκριβα. Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή; Ποια άλλα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την πάταξη της αισχροκέρδειας;
Οι μάσκες και τα αντισηπτικά γίνονται πλέον παγκοσμίως τα είδη που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Όλες οι χώρες έχουν ελλείψεις. Τολμώ να πω ότι και σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα έχει καλύτερη εικόνα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα το Βέλγιο, η καρδιά της Ευρώπης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε ότι οι μάσκες, τα γάντια, τα θερμόμετρα και τα αντισηπτικά θα δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή. Φανταστείτε πόσο μεγάλη έλλειψη έχουν. Έχουμε αυξήσει την παραγωγή μας στα αντισηπτικά και έχουν αρχίσει οι εισαγωγές για μάσκες. Πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ καλύτερες.