Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να αποκλειστούν 55 ΚΑΔ ,που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι ,λόγω Covid-19 ,από τις ενεργές προκηρύξεις 12 Περιφερειών της χώρας, για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Όπως καταγγέλλουν οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, με τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων ΚΑΔ τίθεται σοβαρό ζήτημα άνισης μεταχείρισης των επιχειρήσεων ,μη ισότιμων όρων ανταγωνισμού και νομιμότητας της προκήρυξης. Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες προκηρύξεις μπορούν να προσβληθούν ανά πάση στιγμή καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίστηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19
Πιο συγκεκριμένα:
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του”, εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών να ορίσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού
Ορίστηκαν οι σχετικοί ΚΑΔ και οι οποίοι σύννομα μέχρι σήμερα λήφθηκαν υπόψη κατά την κατάρτιση των οικονομικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων (πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής που ως μόνο κριτήριο είχε τη μείωση του τζίρου).
Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες καταγγέλουν ότι, παρά τις εξαγγελίες πως θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω COVID ,δημιουργείται ένα πλαίσιο κατάφωρης αδικίας και ανισότητας. Όπως λένε ,με τον αποκλεισμό των 55 ΚΑΔ ,h προκήρυξη αντί να δώσει την πολυαναμενόμενη ρευστότητα σε όσους έχουν πληγεί δραστικά από τον κορωνοιό, θα αφήσει αβοήθητο πλήθος επιχειρήσεων!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αποτελούν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ Χονδρικού εμπορίου εξειδικευμένων τροφίμων ή/και επεξεργασμένων ή μη αγροτικών προϊόντων, οι οποίες ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχειακών μονάδων, catering και χώρων εστίασης. Λόγω της χαμηλής τουριστικής επισκεψιμότητας, των κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων, της έλλειψης κρουαζιέρας και τροφοδοσίας αεροπορικών εταιριών βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες με προϊόντα που δεν διατέθηκαν στην αγορά και κατέληξαν στις χωματερές, οπότε έχουν αισθητά μειωμένους τζίρους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Από την έναρξη της πανδημίας και εξαιτίας της κάθετης πτώσης του κλάδου HORECA αλλά και των εξαγωγών, πολλά προϊόντα έμειναν αδιάθετα και εν τέλει πήγαν σε χωματερές σε όλα την αλυσίδα της αγροδιατροφής: στους παραγωγούς, στους μεταποιητές, στους χονδρεμπόρους, στα καταστήματα λιανικής που έκλεισαν. Δεν δικαιολογείται από την αλυσίδα αυτή να απαλείφεται ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, ως να μην είχε επιπτώσεις, αφού είναι γνωστό ότι οι μικρές και πολύ μικρές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι αυτές που κατ’ εξοχήν τροφοδοτούν τα Supermarkets, τα οποία παρουσίασαν άνοδο στους τζίρους τους.
Στα αιτήματα των αποκλεισμένων επιχειρήσεων να τροποποιηθούν άμεσα οι Προσκλήσεις και να περιλάβουν τους αποκλεισμένους ΚΑΔ, η απάντηση εκ μέρους των Περιφερειών είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος, θα χάσει η χώρα κοινοτικά κονδύλια, καθώς το Προσωρινό Πλαίσιο που αποφασίστηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή λήγει στις 31/12/2020 και μέχρι τότε πρέπει να έχουν εκταμιευτεί τα ποσά! Όπως καταγγέλουν οι πληττόμενοι αυτό πλέον δεν ευσταθεί διότι με την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής της 13ης Οκτωβρίου 2020 δόθηκε παράταση στις διατάξεις του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για επιπλέον 6 μήνες έως την 30η Ιουνίου 2021. Με αυτό πλέον το δεδομένο υπάρχει χρόνος για την διόρθωση όλων των ενεργών Προσκλήσεων και για εκταμίευση των ποσών.
Οι επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ζητούν να γίνουν άμεσα ενέργειες για να τροποποιηθούν άμεσα οι Προσκλήσεις και να ενταχθούν οι αποκλεισμένοι ΚΑΔ που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.”
Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι λάθος προσέγγιση η επιχορήγηση με βάση τους ΚΑΔ. Αυτό προέκυψε γιατί ο διοικητικός μηχανισμός που κλήθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμα, είναι οι Υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και οι Περιφέρειες που χειρίζονται το ΕΣΠΑ και οι οποές έχουν συνηθίσει να ορίζουν στα Προγράμματα τους επιλέξιμους κωδικούς. Στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ αυτό έχει νόημα γιατί το ΕΣΠΑ είναι ένα στρατηγικό-αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η Ευρωπαική Επιτροπή αποφάσισε ένα έκτακτο μέτρο, το “Προσωρινό Πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις” με στόχο αποκλειστικά τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού, άρα δεν χωρά εδώ η λογική των ΚΑΔ και της υλοποίησης ενός αναπτυξιακού σχεδίου, αλλά αρκεί μόνο η στήριξης των πληττόμενων από τον κορωνοιό, το οποίο αποτυπώνεται στη μείωση του τζίρου ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη.
Για το θέμα υπέβαλλε ερώτηση στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης , Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ.
Διαβάστε ποιοί είναι οι ΚΑΔ που έμειναν εκτός:
ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταργούν την αποζημίωση απόλυσης σε πτώχευση!
Εφορία: Παγώνει η εισφορά αλληλεγγύης –Προ των πυλών νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών
Ποιοι (και πως) δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή