Το μοναστήρι του αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο, την περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α’(1390 π.Χ.) είναι ονομαστό όχι μόνο για τις κατακόμβες του αλλά και για μια σπάνια εικόνα της Παρθένου με τον μικρό Ιησού.
Η Μονή του αγίου Γεωργίου βρίσκεται πέντε περίπου χιλιόμετρα νοτίως του κέντρου του Καΐρου, απέναντι από τις Πυραμίδες της Γκίζας. Σήμερα είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα προάστια του Καΐρου, με μοναστήρια, ναούς και νεκροταφεία.
Ονομάζεται Παλαιό Κάιρο ή Παλαιά Αίγυπτος και η Μονή είναι ένα εξόχως σεβαστό μνημείο που έχει δώσει το όνομα Margirgis στη συνοικία (παράφραση του άη Γιώργη στα αραβικά). Εκεί, σώζονται τμήματα του αναφερόμενου από τον Στράβωνα και άλλους συγγραφείς ρωμαϊκού Φρουρίου της Βαβυλώνας. Το φρούριο προστάτευε την είσοδο διώρυγας που έφθανε έως την Ερυθρά Θάλασσα, της οποίας η κατασκευή συνδέεται κυρίως με τον αυτοκράτορα Τραϊανό, ενώ καθεαυτό το φρούριο ανάγεται στην εποχή του Διοκλητιανού.
Είχε ισχυρά τείχη και πλήθος μεγάλων πύργων σε όλες τις πλευρές. Στον ένα από τους δύο γιγάντιους πύργους, τον βόρειο, είναι κτισμένο το καθολικό της Ελληνορθόδοξης Μονής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου Γεωργίου, ο οποίος κατά την θρησκευτική παράδοση μαρτύρησε στη φυλακή του πύργου.
Εκει λίγα μέτρα πιο πέρα φέρεται οτι ήταν ο χώρος με το πηγάδι που κατέφυγαν με τον μικρό Χριστό ο Ιωσήφ και η Μαρία για να ξεφύγουν απο το μένος του Ηρώδη κατά την σφαγή των νηπίων. Στο δυτικό περίβολο εκεί που βρίσκεται το παλιό ελληνικό κοιμητήριο και ο ναός του κοιμητηρίου που απο το ιερό του μπορείς οδηγηθείς στον υπόγειο χώρο με το πηγάδι και το χώρο που διέμεναν ο Ιωσήφ και η Παναγία με το Θειον Βρέφος.
Μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς κοσμεί τον χώρο που παρουσιάζει την Παναγία να γνέθει μαλλί και τον μικρό Ιησού να κοιμάται γαλήνιος
Διαβάστε επίσης
Συναυλία στην Παναγία των Παρισίων την παραμονή των Χριστουγέννων
Σιωπηρά Χριστούγεννα στη Βηθλέεμ