Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

“Μία τρύπα στο νερό” του ελλείμματος η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Η αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο δεν θα καλύψει το συνταξιοδοτικό έλλειμμα, όπως προέβλεπε η κυβέρνηση, διαπίστωσε σε έκθεσή του ο γαλλικός εποπτικός φορέας συντάξεων.

Ο Μακρόν υπέγραψε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε νόμο τον Απρίλιο, παρά τις τεράστιες διαμαρτυρίες ιστορικής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα. Ουσιαστικά αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη για να εξοικονομήσει έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ και να κλείσει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξάνεται μόνο καθώς ο γαλλικός πληθυσμός γερνάει.

Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης, το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα «θα παραμείνει μακροπρόθεσμα ελλειμματικό», ακόμη και αν η μεταρρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει κάπως, αναφέρεται στη νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Συντάξεων που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε να επιτύχει ισοζύγιο μέχρι το 2030, το παρατηρητήριο συντάξεων διαπίστωσε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειμμα 5-8 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ημερομηνία αυτή, διαψεύδοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

Τον Μάιο, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίαζε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» της Γαλλίας και να επιτευχθεί πλήρης απασχόληση έως το 2027.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα «πολύπλοκο» και ιδιαίτερα δαπανηρό και επέκρινε τη Γαλλία για το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Γαλλία: Τρίτη μέρα διαδηλώσεων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ