Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Μιανμάρ: Αμερικανός δημοσιογράφος διώκεται για τρομοκρατία και ανταρσία

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος τελεί υπό κράτηση εδώ και αρκετούς μήνες, αφότου επιβλήθηκε στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ, αντιμετωπίζει δίωξη για τρομοκρατία και ανταρσία, δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισής του στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος.

Στον Ντάνι Φένστερ, 37 ετών, που συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να φύγει από την ασιατική χώρα τον Μάιο, απαγγέλθηκαν “δύο κατηγορίες δυνάμει του άρθρου 50(α) του αντιτρομοκρατικού νόμου και του άρθρου 124(α) του ποινικού κώδικα”, διευκρίνισε ο συνήγορός του, ο Ταν Τζάου Αούνγκ.

Εάν καταδικαστεί δυνάμει του αντιτρομοκρατικού νόμου, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης.

Ο κ. Φένστερ διωκόταν ήδη για υποκίνηση διαδηλώσεων, σύσταση και συμμορία και παραβίαση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Οι νέες κατηγορίες έγιναν γνωστές μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού πρώην διπλωμάτη Μπιλ Ρίτσαρντσον –ο οποίος έχει αναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν, άτυπα, ρόλο διαπραγματευτή για την απελευθέρωση αμερικανών φυλακισμένων ή ομήρων– στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της χούντας, τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Σύμφωνα με το επιτελείο πάντως, οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στην πιθανή δωρεά από τις ΗΠΑ εμβολίων κατά της COVID-19 και ιατρικού υλικού.

Δεν διευκρινίστηκε εάν η υπόθεση του Ντάνι Φένστερ εθίγη από τον Μπιλ Ρίτσαρντσον.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έκλεισε η δεκαετής δημοκρατική παρένθεση.

Το νέο καθεστώς συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.

Η ελευθεροτυπία στραγγαλίστηκε εξαρχής από τη χούντα, που αποδύθηκε σε προσπάθεια να ελέγχει αυστηρά την ενημέρωση· η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίστηκε, ενώ έχουν ακυρωθεί οι άδειες λειτουργίας πολλών ΜΜΕ.

Διαβάστε ακόμη

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στη Μιανμάρ κινδυνεύουν από τον λιμό μετά το πραξικόπημα

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ