Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Μιανμάρ: Στους 226 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκτεταμένες πλημμύρες στη Μιανμάρ μετά τον τυφώνα Γιάγκι ανήλθε σε 226, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έως και 630.000 άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.

Ο Γιάγκι σάρωσε τη Μιανμάρ με ισχυρούς ανέμους και τεράστια ποσότητα βροχής, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η κρατική τηλεόραση στη χουντοκρατούμενη Μιανμάρ επιβεβαίωσε 226 θανάτους αργά τη Δευτέρα, ενώ 77 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, διπλασιάζοντας τον προηγούμενο απολογισμό των 113.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε επίσης ότι σχεδόν 260.000 εκτάρια (640.000 στρέμματα) ορυζώνων και άλλων καλλιεργειών είχαν καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNOCHA) δήλωσε ότι περίπου 631.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σε ολόκληρη τη Μιανμάρ.

Χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, πόσιμο νερό και ρούχα, ανέφερε το UNOCHA, προειδοποιώντας ότι οι κατεστραμμένες γραμμές επικοινωνίας, οι αποκλεισμένοι δρόμοι και οι κατεστραμμένες γέφυρες δυσχεραίνουν σοβαρά τις προσπάθειες ανακούφισης.

Οι κακές επικοινωνίες, ιδίως με απομακρυσμένες περιοχές, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα οι πληροφορίες για τα θύματα να αργούν να διαδοθούν.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ, χωρίς να δώσει ακριβείς λεπτομέρειες.

Σοβαρές πλημμύρες έπληξαν τη χώρα το 2011 και το 2015, με περισσότερους από 100 θανάτους και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το 2008 ο κυκλώνας Nargis άφησε περισσότερους από 138.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Έκκληση για ξένη βοήθεια
Η χούντα απηύθυνε έκκληση για ξένη βοήθεια το Σαββατοκύριακο, με τη γειτονική Ινδία να είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε, στέλνοντας 10 τόνους υλικών, συμπεριλαμβανομένων ξηρών τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων.

Η UNOCHA δήλωσε ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότεροι πόροι.

Αλλά τα τελευταία χρόνια ο στρατός της Μιανμάρ έχει εμποδίσει ή ματαιώσει την ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων μετά τον ισχυρό κυκλώνα Μότσα πέρυσι, όταν ανέστειλε τις ταξιδιωτικές άδειες για τις ομάδες βοήθειας που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ