Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Μικρά Ασία: Η κρήνη στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό, μετά από 1.800 χρόνια

Μετά από σχεδόν 1.800 χρόνια, νερό άρχισε να ρέει και πάλι στην κεντρική κρήνη που βρίσκεται στην καρδιά της Πέργης, της αρχαιοελληνικής πόλης της Παμφυλίας, στη Μικρά Ασία. Έπειτα από εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης που κράτησαν δύο χρόνια, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι μπορούν να μιλούν για ένα αρχαιολογικό επίτευγμα, χάρη στους πόρους που εκταμιεύθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το όνομά της το οφείλει στον ποταμό Κέστρο από τον οποίο αρχικά έφερνε το νερό, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα καναλιών – γι’ αυτό και στο σιντριβάνι δόθηκε η μορφή του ομώνυμου ποτάμιου θεού, ο οποίος έχει απεικονιστεί ξαπλωμένος.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Αϊτάτς Ντονμέζ εξήγησε ότι το νερό φτάνει στο σιντριβάνι μέσα από ένα πολυτελές κανάλι μήκους 700 μέτρων. Από αυτό έχουν αποκατασταθεί τα πρώτα 100· σχεδιάζεται η συνολική ανακατασκευή και η συντήρηση του μνημείου, ώστε να αναδειχθούν η ρωμαϊκή μηχανική και τέχνη. «Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως αυτό το θαύμα, ενσωματώνοντας νέα αρχιτεκτονικά ευρήματα» δήλωσε, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Η Πέργη, πρωτεύουσα της Παμφυλίας, ήταν σχεδόν… παράλια, χάρη στον πλωτό ποταμό Κέστρο. Θεωρούνταν μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ανατολής κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων και μία από τις πιο οργανωμένες κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Διάσημη για τα μαρμάρινα γλυπτά της, σε κοντινή απόσταση είχε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας της Περγαίας, ένα σπουδαίο ιερό στο οποίο γίνονταν ετήσιες εορτές.

Η πόλη ανασκάπτεται συστηματικά από το 1946 και από το 2009 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή για τα καλοδιατηρημένα μνημεία της Ρωμαϊκής εποχής (πύργοι, θέατρα, στάδια, λουτρά, δρόμοι με κολόνες)· οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η μνημειακή Κρήνη του Κέστρου –κάποτε ζωτικής σημασίας– θα αναθερμάνει το τουριστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ