- Αδύνατον να βρουν ένα σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που να εμπνέει… σιγουριά και εμπιστοσύνη
- Το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται, πλέον, μεικτό σύστημα εισαγωγής
- Ο βαθμός του λυκείου θα αποτελεί διαβατήριο για συγκεκριμένες σχολές
- Εξετάσεις για τις πρωτοκλασάτες σχολές, Νομική, Ιατρική, Αρχιτεκτονική κτλ
Η αλήθεια είναι πως το πιο… ανθρωποφάγο Υπουργείο της χώρας μας από την εποχή της μεταπολίτευσης είναι αυτό της Παιδείας. Υπουργοί και υπουργοί έχουν εξαφανιστεί, αποτυγχάνοντας να εφαρμόσουν σύγχρονες πολιτικές ιδέες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη δυναμική εκπαιδευτική κοινότητα, τη μαθητιώσα νεολαία, τον πρωθυπουργό τους, ακόμη και τους εξοργισμένους γονείς και κηδεμόνες.
Φαίνεται πως κι αυτή τη φορά, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, θα πρέπει να ξεπεράσει.. εαυτόν για να κάνει την πολιτική του υπέρβαση. Αφήνουμε στην άκρη την τρομοκρατία εις βάρος του και ασχολούμαστε αποκλειστικά με την προσπάθειά του να “χτίσει” ένα πιο μοντέρνο μονοπάτι για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών μας στις σχολές της χώρας.
Εδώ και μήνες επεξεργάζεται μία νέα μεθοδολογία και σήμερα βγήκε στο φως της δημοσιότητας η σκέψη του μεικτού τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κάτι που πραγματικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.
Να ενημερώσουμε τον κύριο Γαβρόγλου πως το μεικτό σύστημα, η εισαγωγή μέσω εξετάσεων για συγκεκριμένες σχολές και η εισαγωγή μέσω του βαθμού λυκείου σε άλλες, δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων, ενώ παράλληλα δυσκολεύει τον προγραμματισμό κάποιων παιδιών που ενδεχομένως να θέλουν να περάσουν στη Νομική ή στην Ιατρική, αλλά παράλληλα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και κάποια άλλη σχολή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο βαθμός του Λυκείου δεν είναι δυνατόν να αποτελεί διαβατήριο για μία σχολή, καθώς είναι γνωστό πως καθηγητές έχουν… αδυναμίες, ενώ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια η βαθμολόγηση γίνεται με λιγότερη αυστηρότητα.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν τις πύλες τους για ακόμη περισσότερους μαθητές, χωρίς εξετάσεις και στο πρώτο έτος της σχολής να υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης που να προσφέρουν διαβατήριο για το επόμενο έτος μέχρι το τέλος της φοίτησης, προκειμένου να διαγράφονται οι σπουδαστές που δεν δείχνουν επάρκεια ή διάθεση να συνεχίσουν.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ψυχοφθόρες, πίσω από τα χαμογελαστά παιδιά που πετυχαίνουν, κρύβονται εκείνα που αποτυγχάνουν και απογοητεύονται. Ένας χρόνος σπουδών είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αξιολογηθεί ένας νέος φοιτητής. Καθηγητές Πανεπιστημίων υπάρχουν…