Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Μιμή Ντενίση : Θα διεκδικούσε τη δημαρχία της Αθήνας αν ο Δήμος γινόταν μητροπολιτικός

Μίλησε για διάφορα θέματα η Μιμή Ντενίση, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την ετήσια συνάντηση ενάντια στο Human Trafficking.

– Στο παρελθόν είχε γραφτεί πως σκέφτεστε να διεκδικήσετε κάποια στιγμή τη δημαρχία της Αθήνας. Είναι κάτι που δεν αποκλείετε για το μέλλον;

Η μόνη περίπτωση να έχει ισχύ ο δήμαρχος είναι αν ο δήμος της Αθήνας γίνει μητροπολιτικός. Για την ώρα, όσο καλή πρόθεση και να έχει ο δήμαρχος, εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. Θα διεκδικούσα το δήμο μόνο αν ήμουν σίγουρη πως θα μπορούσα να προσφέρω κάτι, αλλιώς γιατί; Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα.

– Πριν από λίγες μέρες βρεθήκατε στις Βρυξέλλες. 
Βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες με τη Vanessa Redgrave και άλλες σημαντικές προσωπικότητες καλεσμένες στη συνάντηση που γίνεται μία φορά το χρόνο ενάντια στο human trafficking. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα διεθνώς, καθώς χιλιάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά πέφτουν θύματα των διακινητών καθημερινά. Επίσης, κάνουμε κάποιες ενέργειες με μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών γύρω από την ενημέρωση των προσφύγων για το μέλλον τους αλλά και για τη φιλοξενία που τους προσφέρει η χώρα μας.

– Διαβάζουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Θεωρείτε πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο;
Πιθανότατα. Γι’ αυτό και η Ε.Ε. μαθαίνουμε πως έχει σκοπό να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για την υποδοχή των προσφύγων, τα οποία και εμείς φυσικά θα πρέπει να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Θα έπρεπε επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου αιτήσεως ασυλίας. Ούτε να μπαίνουν και να μένουν στην Ελλάδα άτομα χωρίς κανέναν έλεγχο ούτε όμως και να περιμένουν καθηλωμένα δύο και τρία χρόνια στα νησιά. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ο χειρισμός του όλου θέματος φαίνεται τόσο δύσκολος σε μια Ευρώπη δυνατή και πλούσια, όταν το σύνολο των προσφύγων στη Ευρώπη είναι μόλις 1,5 εκατομμύριο. Σκέφτομαι πως το ’22 ο αντίστοιχος αριθμός ήρθε μόνο στην Ελλάδα!

– Ποιες θα έπρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις μας σήμερα; Αφενός οι πρόσφυγες δυσανασχετούν που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα, σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου οι Έλληνες (ακόμα κι αυτοί που τους καλοδέχτηκαν) δυσανασχετούν που αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται.
Και οι δυο έχουν δίκιο. Καταρχήν οι πρόσφυγες είναι ανομοιογενείς. Δεν μπορεί να μένουν στο ίδιο hot spot οικογένειες με μικρά παιδιά και απέναντι νεαροί 20 ετών. Όταν μένουν εγκλωβισμένοι επί δύο χρόνια, κάποιοι θα αντιδράσουν βίαια και θα υπάρξει παραβατικότητα. Από την άλλη, οι κάτοικοι που τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες είναι φυσικό να αισθάνονται πικραμένοι και παραγκωνισμένοι από το κράτος. Έτσι δημιουργείται ο ρατσισμός. Αυτά όλα πρέπει να λυθούν από τον κράτος και την Ε.Ε.

Πηγή: peoplegreece



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ