Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Προτροπή έκπληξη προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς όλης της χώρας κάνει η Εισαγγελεας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Με αυτήν ουσιαστικά ζητεί από τους συναδέλφους της να είναι πιο επιεικείς στην απονομή δικαιοσύνης αλλά και στο μέτρο της προσωρινής κράτησης καθώς υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές. Όπως αποκαλύπτει το eReportaz.gr στις 7 Μαϊου η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός απέστειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες μια περίληψη της Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα ενώ κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά το έγκλημα εντούτοις έχει το υψηλότερο ποσοστό ποινών φυλάκισης. Ωστόσο η Ξένη Δημητρίου δεν στέκεται μόνο σε αυτό αλλά συμβουλεύει τους εισαγγελικούς λειτουργούς να είναι πιο… επιεικείς στις κρίσεις τους. Αναφέρει επι λέξη: «Περαιτέρω επισημαίνεται ότι μια πιο μετριοπαθής ποινική πολιτική είναι δυνατή χωρίς να επηρεάζεται η προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα». Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια ασυνήθιστη κίνηση από πλευράς της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού η οποία μπορεί να καταστεί και παρεξηγήσιμη υπό την έννοια ότι προσπαθεί -ανεξαρτήτως σκοπού- να επηρεάσει την εισαγγελική γνώμη αλλά και τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος από τους συναδέλφους του. Μάλιστα η συγκεκριμένη κίνηση έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια στις τάξεις του σώματος παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια δημόσια αντίδραση.
Τι καταγράφει η έκθεση
Στην έκθεση του το Συμβούλιο της Ευρώπης πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι αντιστοιχούν 4 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε κρατούμενο, σε πολλές φυλακές της Ελλάδας παρατηρείται υπερπληθυσμός μέχρι και 200%. Η έκθεση καταγράφει ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στο μέτρο στέρησης της ελευθερίας αλλά όχι μόνο αυτό. Αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής επικοινωνιακή δράση των Αρχών με την συμμετοχή και ακαδημαϊκών. Η αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια περιοριστική ποινική πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ποινική νομοθεσία.
Καταλήγει αναφέροντας ότι η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εσχάτη λύση. Κοινώς το Συμβούλιο της Ευρώπης αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Τα συμπεράσματα της Έκθεσης είναι σκληρά και θα έχετε την δυνατότητα να τα διαβάσετε όλα στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.
Δείτε εδώ το έγγραφο της κυρίας Δημητρίου