Καθησυχαστική σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τα περιστατικά με τις οξείες ηπατίτιδες είναι η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα εξηγώντας πως έχει δημιουργηθεί στη χώρα όλο το απαραίτητο πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν τυχόν περιστατικά ενώ υπάρχουνε και οι συνεργασίες με τα μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού για να αντιμετωπιστεί τυχόν ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος. Ωστόσο τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και στην Ελλάδα περίπου ένα παιδί κάθε πέντε χρόνια από ηπατίτιδα χρειάζεται να μεταφερθεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ήπατος.
Της Αλεξίας Σβώλου
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και ειδική διατροφή που μειώνει το φορτίο του ήπατος με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας να προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να συγχρωτιστούν με άλλα παιδιά, να παίξουν ελεύθερα να χαρούν την άνοιξη και το καλοκαίρι και απλά να τηρούν τους κανόνες υγιεινής με πρώτο και καλύτερο το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό.
Από τη μεριά του επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι η θεωρία που θέλει τον αδενοϊό τύπου 41 να εμπλέκεται σε αυτές τις οξείες ηπατίτιδες είναι η επικρατέστερη καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οκτώ φορές πιο συχνά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά όπου έχει ανιχνευθεί στον οργανισμό τους ο συγκεκριμένος αδενοϊός. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί ένας κοινός αδενοιός στον οποίο μάλιστα όλοι εμείς οι ενήλικες πρέπει να έχουμε εκτεθεί κατά την παιδική μας ηλικία μπορεί ξαφνικά να δημιουργεί τόσο βαρύτατη νόσο σε παιδιά.
Αυτό διερευνάται στη συγκεκριμένη συγκυρία και θα δοθούν απαντήσεις σύντομα εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως αισιόδοξα είναι τα στοιχεία και για την πορεία της πανδημίας καθώς στην Ελλάδα οι νέες διαγνώσεις έχουν εμφανίσει μείωση κατά 29% και οι θάνατοι επίσης βρίσκονται σε πτωτική πορεία ενώ κατά 20% έχει μειωθεί η νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid και κατά 13% στην μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο επίκουρος καθηγητής επισημαίνει ότι το νότιο ημισφαίριο που τώρα εισέρχεται στο χειμώνα δείχνει τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε εμείς στο δικό μας φθινόπωρο και η νότιος Αφρική παρουσιάζει μια μικρή αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάτι σοβαρά ανησυχητικό με τον ίδιο να εκτιμά ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων θα χρειαστούν για τα προσεχή δύο χρόνια ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό με επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς τα άτομα αυτά είτε είναι μεγάλα σε ηλικία είτε πάσχουν από συνοδά νοσήματα η ανοσοποίηση μειώνεται πολύ γρήγορα. ηπατίτιδες