Αυστηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, σχετικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε από τη Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό τους προς την Ιστορία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, να γίνονται σεβαστές οι ευρωπαϊκές αρχές και κυρίως, η Ιστορία. «Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της ΕΕ με όρους παραχάραξης της Ιστορίας», ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία επεσήμανε ότι «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου – ιδίως το θέμα του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Ο κ Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ζήτημα χρημάτων, αλλά αντίθετα, ζήτημα αξιών και υπεράσπισης των ανθρώπων». «Δεν είναι νοητό να υπάρχουν κράτη, στο χώρο της ΕΕ, τα οποία έχουν φοβικά σύνδρομα, κράτη τα οποία λένε, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα αυτό, κράτη τα οποία έρχονται και λένε ότι η Ελλάδα δε φυλάσσει καλά τα σύνορά της», συνέχισε σε αυστηρό τόνο.
«Η πρώτη μας απαίτηση απέναντι στους εταίρους μας είναι αλληλεγγύη στο να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη Δημοκρατία, στο όνομα των προσφύγων» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και ανέφερε ότι «δεν τους καλέσαμε εμείς, ήρθαν από έναν άδικο πόλεμο, στον οποίο, δυστυχώς, η Διεθνής Κοινότητα έδειξε αρχικώς μία απίστευτη αδιαφορία, που την πληρώνουν όλοι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα».