Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μήνυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΑΟΖ

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα και έχει προσεγγίσει το γεωτρύπανο δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose και τα δύο σκάφη με ιταλική σημαία.

Σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι Τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ίδιες πηγές, αναφέρεται, «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».

Τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες το πρωί αποτελούν το επιστέγασμα της μαραθώνιας σύσκεψης στο Προεδρικό, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη αποφασίστηκε να επιχειρηθεί μια προσπάθεια το γεωτρύπανο να φθάσει στον προορισμό του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

Πηγή : ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ