Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μηνύματα προς εργοδότες, αγρότες και την αντιπολίτευση έστειλε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο πρωθυπουργός

Σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce) Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργάνωσε το Επιμελητήριο με τίτλο ”Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges” (Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων).

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ την ίδια στιγμή έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλώντας για τις αποζημιώσεις.

Υπογράμμισε ειδικότερα τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη υπογράμμισε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος».

Αναφέρθηκε στη «δημοσιονομική συνέπεια που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και από την υπέρβαση των στόχων να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία».

Για τις αυξήσεις των μισθών

«Η εμπιστοσύνη και η εικόνα της χώρας δεν είναι για να παίρνουμε ικανοποίηση. Μεταφράζεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δείτε την πορεία του ελληνικού χρέους, πολύ χαμηλότερα από το ιταλικό και το ισπανικό. Ποιος θα έλεγε ότι θα είχε αυτή την πορεία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί θέλω να θυμίσω ότι το 2019 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα» πρόσθεσε.

«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» επεσήμανε δε.

Έθεσε ως προϋπόθεση τη συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής για να «μειώνουμε χρέος, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες».

Μιλώντας για το τρίπτυχο για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων τόνισε τα εξής: «εμπιστοσύνη, συνέπεια κι ειλικρίνεια».

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να μιλάμε σε ξένους επενδυτές είναι η εμπιστοσύνη, η συνέπεια και ειλικρίνεια», συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στους εργοδότες σημείωσε ότι έχουν την υποχρέωση να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές μας προθέσεις. Κανείς να μην εκπλήσσεται γιατί φέραμε μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί φέρνουμε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια».

«Πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει, ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη. Προϋπόθεση να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στον τομέα της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Υποκριτική τη στάση των κομμάτων για την επιστολή ψήφο»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην επιστολική ψήφο και στις δυνατότητες που προσφέρει όσον αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας καταφέραμε και πετύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία. Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά και όσους επιλέγουν να ψηφίσουν έτσι εντός της πατρίδα μας» δήλωσε αρχικά ο κ.Μητσοτάκης.

«Σημαντική μεταρρύθμιση, βαθιά δημοκρατική, απαντά στη μεγάλη αποχή που μετά φέρνει στην επιφάνεια επιχειρήματα περί μη επαρκούς νομιμοποίησης των εκλεγμένων κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

«Υποχρέωση μας και στα ευρωψηφοδέλτιο να έχουμε εκπροσώπους από την ομογένεια που θα μπορούν να κινητοποιήσουν εκλογείς και γιατί όχι να διεκδικήσουν και την εκλογή τους. Σταυρό έχουμε» δήλωσε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε: «Βρήκα αρκετά υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα. Αφού δοκιμαστεί η επιστολική στην πράξη, θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε θα πειστούν όλοι ότι πρέπει να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».

«Πρέπει να διαχειριστούμε και τη νόμιμη μετανάστευση»

Στην ατζέντα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον κ. Μπακατσέλο και το μεταναστευτικό: «Θα υπάρξει η δυνατότητα σε ορισμένους τομείς με νόμιμη μεταναστευτική πολιτική να φέρουμε εργαζόμενους από χώρες του εξωτερικού. Διακρατικές συμφωνίες και νέα προγράμματα με στοχευμένες βίζες π.χ. θέλουμε εργαζόμενους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας».

«Τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης πρέπει να διαχειριστεί και τη νόμιμη μετανάστευση. Υπάρχει θέμα με τις άδειες παραμονής. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από ένα υπουργείο που θα υλοποιεί μια σύγχρονη πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που θα είναι εναρμονισμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς» πρόσθεσε.

«Διεπιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων»

Μία σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης απέναντι στη βία των ανηλίκων ανακοίνωσε δε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συγκροτούμε μια διεπιστημονική επιτροπή για τη βία των ανηλίκων. Δεν αντιμτωπίζεται το θέμα μόνο κατασταλτικά, είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα. Πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, ανησυχώ ότι είμαστε μπροστά σε μια επιδημία που αφορά την ψυχική υγεία των εφήβων και των ανηλίκων».

«Νομιμότητα παντού ισχύει από τα μεγάλα μέχρι τα πολύ μικρά. Σεβόμαστε τους βασικούς κανόνες της κοινωνίας μας και δεν ανεχόμαστε αυτούς που είναι τζαμπατζήδες εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Για τις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός εστίασε, ακόμη, και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών.

«Είναι πολύ της μόδας να κατηγορούμε την Ευρώπη και να μιλάμε για την ευρωπαϊκή παρακμή. Ανησυχώ όμως για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Ευρώπη τα τελευταία 4,5 χρόνια παρά τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά πράγματα».

«Θα έχουμε να ανιτμετωπίσουμε προκλήσεις την επόμενη πενταετία, το ένα είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και πώς τοποθετούμαστε απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Και ο δεύτερος τομέας είναι η άμυνα. Μετά την Ουκρανία αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση για μια ενιαία αμυντική πολιτική. Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ περισσότερες εξελίξεις» δήλωσε.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον κ.Μπακατσέλο: «Θα κάνουμε πολλά βήματα στην εκπαίδευση με βήματα για παρουσία αμερικανικών ΑΕΙ στην πατρίδα μας. Είτε νέα ιδρύματα είτε τα ίδια τα ΑΕΙ που συζητούν για συμπράξεις. Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στον αμερικανικό τουριστικό χάρτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο. Και στη δυνατότητα να επεκτείνουμε το τουριστικό μας προϊόν για μεγαλύτερο χρόνο».

Η συζήτηση έκλεισε με δηλώσεις για την Ελλάδα του 2030: «Μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε το σχέδιο. Απαιτεί οργάνωση στον τρόπο σκέψης, στοχοθεσία, διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών. Να επιμείνουμε πιο πολύ σε αυτό το σχέδιο μας. Το οποίο καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη. Θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της δεκαετία της κρίσης και θα μπορεί πια να επιτρέπει στην πλειοψηφία των Ελλήνων να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Ρωμανός: Το νεοσύστατο think tank παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τι άποψη έχει για την πρόταση του κ. Μαμουλάκη;

Στέφανος Κασσελάκης: Mε τον Τάιλερ και την εντυπωσιακή υπεύθυνη εστιατορίου στα Μετέωρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ