Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση του άρθρου 183 του Ποινικού Κώδικα, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο γνωστός δικηγόρος, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς έπειτα απ’ όσα συνέβησαν στον δήμο Αρριανών Ροδόπης πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού. Πρόκειται για την υπόθεση με την εγκατάσταση και λειτουργία μεγαφωνικής εγκατάστασης από τους μουσουλμάνους για τη μετάδοση θρησκευτικών μηνυμάτων.
Του Σταύρου Γεωργακόπουλου
Ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς επικαλείται ένα δημοσίευμα της 25ης Απριλίου με τίτλο «Ραμαζάνι στην Θράκη με νταούλια, ζουρνάδες και παράνομες βεβαιώσεις, απηγόρευσαν τον Επιτάφιο, αλλά επιτρέπονται Ισλαμικά έθιμα-ο ρόλος του Βουλευτού Ιλχάν».
Με τις πληροφορίες από το κείμενο, ο δικηγόρος ανέπτυξε το σκεπτικό του ότι η πολιτεία έκανε τα στραβά μάτια στις ενέργειες των μουσουλμάνων με συνέπεια να μεροληπτήσει εις βάρος των Ορθόδοξων Χριστιανών.
Με την επισήμανση ότι η «φερόμενη διακριτική μεταχείριση των πιστών του Ισλάμ» αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στους Χριστιανούς Ορθόδοξους απαγορεύτηκε το δικαίωμα του «θρησκεύειν (ατομική προσευχή, τυμπανοκρουσίες, μεγάφωνα μεταδόσεως της Θείας Ευχαριστίας, η Θεία Μετάληψις, Λιτανεία του Επιταφίου, Αφή του «Ακτίστου» Αγίου Φωτός)» κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, του άρθρου 3 παρ. 1 εδάφιο α εν συνδυασμό με το άρθρο 13 παρ. 1 της Συνταγματικής εννόμου τάξεως καθώς και των άρθρων 9 και 14 της Ε.Σ.Δ.Α, όπως και το προοίμιο του Συντάγματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά του.
Ο γνωστός δικηγόρος αναφέρεται επίσης σε όσα αποδίδονται στον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αρριανών, Ερντέμ Χουσεϊν. Με βάση, πάντα, το δημοσίευμα της εφημερίδας, την οποία επισύναψε ως αποδεικτικό στοιχείο.
«”….Στον Δήμο Αρριανών Ροδόπης ενεφανίσθηκε ο σύμβουλος Ερντέμ Χουσείν, επί κεφαλής της αντιπολιτεύσεως να δίδει οδηγίες. Παραθέτουμε την ανάρτησή του, η οποία καταφανώς παραβιάζει τις διατάξεις της Ελληνικής Πολιτείας. Λέγει ο κ. Χουσείν :
«Καταρχήν ας είναι ευλογημένος ο μήνας του Ραμαζιανού του Ισλαμικού Κόσμου και της Μειονότητάς μας. Όπως γυρίζετε, συνεχίζεται στην Ελλάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Για αυτόν τον λόγο, για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι νέοι μας που θα βαράνε το νταούλι στο ιφτάρ και στο σαχούρ, θα πρέπει κάθε βράδυ να συμπληρώνουν το παρακάτω έγγραφο και να έχουν μαζί τους την ταυτότητα τους. Το νταούλι θα παίζεται κανονικά κάθε βράδυ στο ιφτάρ και στο σαχούρ, όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια», καταγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Κατσιβαρδάς.
Στη συνέχεια θέτει το ερώτημα με ποια από τις έξι κατηγορίες μετακίνησης που θέσπισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η επίσκεψη σε θρησκευτικούς χώρους και η τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων. Προσκόμισε, μάλιστα, και το αυτοσχέδιο έγγραφο που χρησιμοποίησαν οι μουσουλμάνοι για να παιχτεί το νταούλι. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για παράβαση της υπουργικής απόφασης που όρισε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Κι επίσης υπογραμμίζει ότι για τους παραβάτες προβλεπόταν πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο διπλασιαζόταν εάν χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο.
«Επομένως με βάσει τα ως άνω συνάγεται ότι κ. Χουσείν με βάσει πάντοτε των ως άνω δημοσιευμάτων, προέτρεπε δημοσίως τους Πιστούς, να κατασκευάσουν ένα, εκ του μη όντος, έγγραφο-βεβαίωση, καταστρατηγώντας την υφιστάμενη κοινή υπουργική απόφαση, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας προς άσκηση ατομικής προσευχής ή θρησκευτικού καθήκοντος, ισχύουσα ανά την Επικράτεια έναντι όλων, (κατά το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος) ανεξαρτήτως θρησκεύματος (κατά το άρθρο 13 παρ. 1 εδάφιο β του Συντάγματος), διεγείροντας τους (εννοών τους Πιστούς του Ισλάμ διαρκούσης της Θρησκευτικής των εορτής «Ραμαζάνι») τοιουτοτρόπως να εκδηλώσουν απείθεια προς την απαρέγκλιτη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας», υπογράμμισε ο Κατσιβαράδας και υποστήριξε ότι «η ως άνω αξιόποινη πράξη καθίσταται προδήλως ασυμβίβαστη με το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικος σύμφωνα με το οποίο, ο εν λόγω κύριος, εν γνώσει της υπάρξεως παγκόσμιας υγειονομικής κρίσεως, αλλά και ειδικότερον, της επικρατούσας καταστάσεως εις την Ελλάδα, δοθέντος ότι, εφαρμόσθηκαν “δρακόντεια” μέτρα ιδίως κατά των Ορθοδόξων Χριστιανών, όπως φρουρήσεις των Ιερών Ναών, υπό αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια της Μ. Παρασκευής και Μ. Σαββάτου με επιβολή ιδιαζόντως επαχθών διοικητικών προστίμων, συλλήψεις εις τα πλαίσια του αυτοφώρου και άσκηση ποινικών διώξεων, εις βάρος των “παραβατών” των μέτρων, ήτοι των Κληρικών, με άμεση κινητοποίηση και καθολική επιφυλακή, ιδίως κατά τας ημέρας του Ορθόδοξου Πάσχα, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με εντολή της Κυβερνήσεως».
Όπως προαναφέραμε, η μηνυτήρια αναφορά γίνεται για παράβαση του άρθρου 183 του Ποινικού Κώδικα. Σε αυτό προβλέπεται ρητώς ότι «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτους ή με χρηματική ποινή».
Κατά την νομική άποψη του Κατσιβαρδά, από τα στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι «συγκροτείται η ειδική υπόσταση του αδικήματος τόσο ως προς την υποκειμενική όσο και ως προς την αντικειμενική του έκφανση».
Ο δικηγόρος ζητάει από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών «όπως ενεργήσετε τις δέουσες ενέργειες κατ΄ άρθρο 43 και 243 του Κ.Π.Δ, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες τελέσεως του ως άνω αδικήματος καθώς και εάν εμπλέκονται τυχόν τρίτα άτομα, βάσει των ως άνω δημοσιευμάτων, ως συμμέτοχοι ή συναίτιοι εις το ως άνω περιγραφόμενο αδίκημα ή όπως διαλευκανθεί η πιθανή τέλεση έτερων ποινικών κολασίμων πράξεων».