Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μείωση χρέους λόγω επιστροφής κεφαλαίων του ΤΧΣ και εσωτερικού δανεισμού

Μείωση του εξωτερικού χρέους κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, λόγω αύξησης, βέβαια, του εσωτερικού δανεισμού και απώλειας των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι δαπάνες για μισθούς και κοινωνικές παροχές στο Δημόσιο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 301,5 δισ. ευρώ, όταν στο ίδιο διάστημα του 2014 ήταν στα 315 δισ. ευρώ και στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο στα 317 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή αποδίδεται:

1. Στην απώλεια των 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Τον Φεβρουάριο και στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, το ΤΧΣ ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) τα εν λόγω κεφάλαια. Οπότε, αυτομάτως το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ διαγράφηκε από το ελληνικό χρέος.

2. Στην αποπληρωμή 2,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τα οποία έπρεπε να εξυπηρετηθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για δάνεια που εξοφλήθηκαν με κεφάλαια που άντλησε η κυβέρνηση μέσω εσωτερικού δανεισμού και, κυρίως μέσω της χρήσης του εργαλείου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους κρατικούς φορείς.

Είναι σαφές ότι, στην πράξη, το ύψος του χρέους δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Αλλωστε, εφόσον εφαρμοσθεί το νέο Μνημόνιο και εγκριθεί το νέο τριετές δάνειο των 85 δισ. ευρώ, αυτό θα περιλαμβάνει κεφάλαια και για την επιστροφή της ρευστότητας προς τους κρατικούς φορείς, αλλά και δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πέραν αυτών, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη γενική κυβέρνηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2014:

1. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 16,8 δισ. ευρώ. Εντόνως πτωτικά κινήθηκαν οι φόροι στο εισόδημα, που ήταν 3,1 δισ. ευρώ αντί 3,8 δισ. ευρώ, και στην παραγωγή, που διαμορφώθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων, οι φόροι στο εισόδημα μειώθηκαν στο 18,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015 από 21,3% πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, ενώ στην παραγωγή και τις εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 32,7% από 34,1%.

2. Οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 20,8 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ. Το κονδύλι για αμοιβές αυξήθηκε ελαφρώς στα 5,2 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ, ενώ οι κοινωνικές παροχές (συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για συντάξεις) κατέγραψαν άνοδο στα 9,3 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν ελλειμματικό κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα του 2014, το πρωτογενές ισοζύγιο ήταν επίσης ελλειμματικό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, καθώς το έλλειμμα τότε ήταν της τάξης των 304 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ