Γράφει ο ειδικός συνεργάτης
Μισθούς πρόκληση που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ εξακολουθούν να παίρνουν τα στελέχη της Eurobank.
Την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις , η φτώχεια και η ανεργία έχουν γονατίσει την ελληνική κοινωνία, οι τραπεζίτες φαίνεται να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια που απολάμβαναν την περίοδο των παχιών αγελάδων. Με τη μόνη διαφορά ότι οι μισθοί αυτοί, όπως και τα υπόλοιπα προνόμια, πληρώνονται πλέον από την τσέπη του ελληνικού λαού, καθώς η Eurobank, ανήκει πλέον στο ΤΧΣ.
Τα στοιχεία για τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών της Eurobank, τα οποία περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας και δημοσιεύει το e-reportaz, είναι αποκαλυπτικά.
Οι συνολικές αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των ανώτερων διοικητικών στελεχών καθώς και των μελών των εποπτικών, διοικητικών και διαχειριστικών οργάνων της Τράπεζας, ξεκινούν από 3.794 ευρώ ετησίως και φτάνουν τα 226.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας ο πρόεδρος και μη εκτελεστικός μέλος του ΔΣ της Τράπεζας λαμβάνει ετησίως 211.943 ευρώ, ενώ 226.819 ευρώ λαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Νανόπουλος.
Περίπου οι ίδιες, είναι και οι αμοιβές των τριών αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων της Τράπεζας, των κ.κ. Μιχάηλ Κολακίδη, Νικόλαου Καραμούζη και Βυρών Μπαλλή. Συγκεκριμένα ο πρώτος λαμβάνει ετησίως 222.490 ευρώ, ο δεύτερος 224.862 ευρώ και ο τρίτος 229.454 ευρώ. Μερικές χιλιάδες ευρώ χαμηλότερες είναι και οι αμοιβές του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της Τράπεζας, Νικόλαου Παυλίδη οι οποίες ανέρχονται σε 147.958 ευρώ.
Εξίσου υψηλοί είναι και οι μισθοί των 15 Γενικών Διευθυντών και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας. Οι αμοιβές τους κυμαίνονται σε ετήσια βάση από 144.921 έως και 207.174 ευρώ, ενώ η αμοιβή του νομικού συμβούλου ανέρχεται σε 188.165 ευρώ.
Από την τσέπη του Έλληνα φορολογουμένου
Οι αμοιβές αυτές οι οποίες ανέρχονται αθροιστικά σε εκατομμύρια ευρώ αποτελούν πρόκληση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σχολίαζαν στο e-reportaz ότι πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς που σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογούνται στη σημερινή εποχή. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν πληρώνονται από την τσέπη κάποιου ιδιώτη τραπεζίτη, αλλά αποτελούν χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Η κυριότητα της Eurobank έχει περάσει εδώ και κάτι μήνες κατά 90% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τράπεζα βρίσκεται πλέον υπό κρατικό έλεγχο μέχρι να βρεθεί ιδιώτης που θα την αγοράσει. Κανείς όμως δεν φρόντισε να φερθεί με σεβασμό απέναντι στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος στο όνομα της διάσωσης της τράπεζας πληρώνει τους πανάκριβους μισθούς των τραπεζιτών.
Κι άλλα προκλητικά προνόμια
Οι υψηλοί μισθοί δεν είναι όμως και τα μοναδικά προνόμια που εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα στελέχη της Eurobank. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας «τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη καθώς και τα μέλη των εποπτικών, διοικητικών και διαχειριστικών οργάνων της Τράπεζας έχουν δικαίωμα χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου, εταιρικής πιστωτικής κάρτας για έξοδα περιποίησης πελατείας και κινητού τηλεφώνου».
Την ίδια ώρα που η Διοίκηση της Τράπεζας βεβαιώνει ότι το συνολικό ύψος των ποσών, που έχει προβλέψει να καταλογίσει για τη χρήση του 2012 στα δεδουλευμένα έξοδα της για συντάξεις, αποζημιώσεις ή παρεμφερή οφέλη των μελών των διοικητικών, διαχειριστικών και εποπτικών οργάνων ανέρχεται στο ποσό των 1.437.652 ευρώ.
Πώληση με ζημία του δημοσίου
Οι αμοιβές των στελεχών της Eurobank δεν είναι όμως και η μόνη πρόκληση. Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχουν ανοίξει οι διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. Κάτι τέτοιο γίνεται προκειμένου να φτάσει το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας που έχει ορίσει η ΕΚΤ. Σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί τότε τα χρήματα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθούν εκ νέου από το ΤΧΣ κάτι που σημαίνει επιπρόσθετα βάρη στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο τα βάρη της διάσωσης μιας μέχρι πρόσφατα ιδιωτικής τράπεζας να τα φορτωθεί ο ελληνικός λαός. Όπως άλλωστε έγινε και με τα βάρη της διάσωσης του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την πώληση της Eurobank σε ιδιώτη επενδυτή. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο. Ενδεχόμενη ψήφισή του θα αποτελέσει σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Και αυτό διότι όταν η Eurobank πέρασε στο ΤΧΣ, η τιμή αγοράς ανά μετοχή ανήλθε σε 1,54 ευρώ. Από τότε η μετοχή της Τράπεζας πήρε την κατρακύλα και σήμερα δεν ξεπερνά τα 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Εάν η Τράπεζα πουληθεί, ο νέος ιδιώτης θα αγοράσει σε αυτή την τιμή, κάτι που σημαίνει χαμηλότερα από αυτή που αγόρασε το ΤΧΣ και επομένως ζημία αρκετών εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο.
Ο εκλεκτός μνηστήρας
Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση της Eurobank είναι και η καναδική εταιρία συμμετοχών Fairfax, η οποία έχει ήδη επενδύσει στη θυγατρική της τράπεζας Eurobank Properties. Η ίδια εταιρία βρισκόταν σε συζητήσεις πριν από μερικούς μήνες και με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση ποσοστού των μετοχών της.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αναταραχή. Οι ψίθυροι μεταξύ βουλευτών για το επίμαχο νομοσχέδιο είναι πάρα πολλοί και μένει να φανεί στην πράξη το κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα θα περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.