Aλόγιστη σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος συντελείται σχετικά με την ενοικίαση ακινήτων…φάντασμα έναντι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι κενά ή κενά εν μέρει. Σημειώνεται στο πόρισμα ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 15 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου). Από τα 31.839 τ.μ. του συγκεκριμένου κτηρίου, μάλιστα χρησιμοποιούνται μόλις 1.450 τ.μ. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ερευνήσει και την υπόθεση μη αποδοθέντων τόκων για τη σύμβαση που αφορά στο GOLDEN HALL, που φτάνουν τα 361.000 ευρώ.
Στον κατάλογο των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Γ.Α Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι παλαιές Καπναποθήκες Κεράνη.
Στο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος είχε υποστηρίξει: «3,5 με 4 εκατομμύρια τον χρόνο πληρώνουμε για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται μια υπηρεσία 15 υπαλλήλων. Εγώ δεν λέω ότι είχε κάποιον λόγο κανένας, αλλά οι συμβάσεις. Η ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανοίξει. Το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο αυτό σε μία τράπεζα, με δέσμευση να το νοικιάζουμε για 30 χρόνια, με 4 εκατ. ευρώ και τη συντήρηση δική μας».
(ενδεικτικά στην παρένθεση η αντικειμενική αξία τους σε ευρώ όπως περιγράφεται στη σύμβαση):
- Το αρχηγείο της Αστυνομίας – ΓΑΔΑ (23.305.931,41).
- Το υπουργείο Παιδείας (σύνολο 50.699.351).
- Το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής (17.007.719,06).
- Το υπουργείο Δικαιοσύνης (27.045.311,58).
- Το Γενικό Χημείο του Κράτους (25.995.648,00).
- Το υπουργείο Υγείας (51.425.286,82).
- Το Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών (1.784.564,64).
- Κτίριο στις Σέρρες όπου στεγάζονται οι δύο ΔΟΥ, το Χημείο και η Κτηματική και Στατιστική Υπηρεσία της πόλης (7.941.530,82).
- Εξι κτίρια Εφοριών (Α, ΙΖ, ΙΘ ΔΟΥ Αθηνών, ΔΟΥ Χολαργού, Κορίνθου, Χαλκίδας).
Δικαστήρια…καπναποθήκες
Δεκατρία ολόκληρα χρόνια από τότε που ανασκευάστηκε πλήρως κ αφού μεσολάβησαν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να στεγαστούν, πρώην αποθήκες “ΚΕΡΑΝΗ” σε αυτό αντίστοιχα υπουργεία -παίρνοντας μάλιστα πολλές φορές διαστάσεις μεγάλου και διαχρονικού σκανδάλου- το αναξιοποίητο (από το 2002) βιοκλιματικό κτίριο των πρώην αποθηκών της Καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ, επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198, συνεχίζει να μη έχει ενοικιαστεί.
Κατόπιν συμφωνίας που είχε κάνει το υπ. Δικαιοσύνης με το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., θα μεταστεγάζονταν τα Δικαστήρια Πειραιά. Πρόκειται για τα Πολιτικά και Διοικητικά Εφετεία, τα Πρωτοδικεία, καθώς και το Ειρηνοδικείο του Πειραιά.
Ένα υπερσύγχρονο κτίριο φάντασμα που συγκαταλέγεται στην ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου και στοίχισε στους Έλληνες πολίτες αρκετά εκατομμύρια, βρίσκεται ξεχασμένο στη λεωφόρο Θηβών και παραμένει αχρησιμοποίητο για πρωτοφανείς και εξοργιστικούς λόγους.
Οι παλιές καπναποθήκες της βιομηχανίας τσιγάρων Κεράνη κόστισαν 70 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και παραδόθηκαν στις αρχές το 2000, αλλά παραμένουν σε αχρηστία μέχρι σήμερα.
Το «παλάτι» του δημοσίου εκτείνεται σε οικόπεδο επιφάνειας 15,7 στρεμμάτων με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια 45,000 τ.μ. Περιλαμβάνει 6 ορόφους χώρων εργασίας και 506 θέσεις στάθμευσης, ενω στο ισόγειο, εκτός απο τους χώρους υποδοχής υπάρχει κυλικείο και ιατρείο. Το κτίριο έχει επίσης εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για ενεργειακή υποστήριξη.
Διαβάστε τι είχε αποκαλύψει το ereportaz στις 8 Νοεμβρίου 2013 [εδώ]
Πόρισμα – φωτιά
Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα έχει ως εξής: Με βάση το 2ο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. Ευρώ ενω το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Μετά το πέρας της έρευνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:
α) απιστία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
β) υπεξαίρεση (με 1608/50) σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να διώκονται για απιστία, καθώς με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όταν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.
Ωστόσο, διώκονται για κακουργηματική υπεξαίρεση.
Ως προς αυτήν την πράξη, προέκυψε κατά την εισαγγελική έρευνα ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος από πώληση και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.
Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.