Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11.00 στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίτερα, καθώς οι χιλιάδες μετανάστες που περίμεναν να καταγραφούν έβλεπαν πως υπήρχαν μόνο τρεις άντρες του λιμενικού για να τους εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να περιμένουν για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.
Κάποια στιγμή άρχισαν τα σπρωξίματα και οι μετανάστες ήρθαν στα χέρια μεταξύ τους. Άντρες της αστυνομίας και του λιμενικού, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνούσαν τα 10 άτομα, επενέβησαν και τότε οι μετανάστες συγκρούστηκαν μαζί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τραυματισμοί, με τους δρόμους κοντά στο λιμάνι να μετατρέπονται σε πεδία μάχης και τους οδηγούς να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους.
Σήμερα, αναχώρησαν περί τα 1.800 άτομα για Πειραιά με το πλοίο «Τέρα τζετ», ενώ το απόγευμα με πλοίο της γραμμής θα αναχωρήσουν περί τα 400 μόλις άτομα. Τα μεσάνυχτα θα αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προερχόμενο από Κάλυμνο και Κω. Από τη Μυτιλήνη δεν πρόκειται να παραλάβει περισσότερα από 700 άτομα.
”Να κηρυχθεί η Μυτιλήνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”
Ο δήμαρχος του νησιού ζήτησε να κηρυχθεί η Μυτιλήνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000.
Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.
«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός.
”Πλήρης καταστροφή των λιμενικών εγκαταστάσεων”
Τη δραματική κατάσταση που πλέον έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης το οποίο έχει καταληφθεί από μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλει με επιστολή του σε κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Σωτήρης Ζαμτράκης.
«Ολοκληρώθηκε η οριστική κατάληψη του επιβατικού λιμανιού της Μυτιλήνης από μετανάστες και πρόσφυγες. Ολοκληρώθηκε η πλήρης καταστροφή όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων. Είναι αδύνατη η παροχή κάθε υπηρεσίας στα επιβατικά και φορτηγά πλοία και στα τουριστικά σκάφη.
Όλη η έκταση του λιμανιού έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή και χώρο υπαίθριων αφοδευτηρίων. Ο κίνδυνος μολύνσεων μετά τη μόνιμη ρύπανση είναι ορατός. Εξεγέρσεις και συγκρούσεις όχι μόνο μεταξύ των ιδίων των προσφύγων, αλλά και μεταξύ αυτών και των περιοίκων και των κατοίκων της Μυτιλήνης είναι θέμα ημερών ή ωρών».
Πηγή: Newsit