Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Διαφωνίες – Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η συνάντηση ανέδειξε ότι διαφωνίες και δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν.

Ολοκληρώθηκε, μετά από μία ώρα και 35 λεπτά, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Βγαίνοντας από το χώρο της συνάντησης οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις, όμως λίγο μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μια λιτή δήλωση μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.
Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγαίνοντας από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες ήταν χαμογελαστοί όπως φαίνεται και από το σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Δείτε το βίντεο:

https://www.facebook.com/kottaridis.dimitris/videos/10215806834308820/

Συνάντηση μιάμισης ώρας

Η «ανέμελη» περίοδος στα ελληνοτουρκικά θέματα τελείωσε και επισήμως μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, την επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων ότι τα ελληνικά νησία δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και την αποστολή στον ΟΗΕ συντεταγμένων με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας.

Μέσα στην φουρτούνα της κρίσης που προκλήθηκε όταν οι Τούρκοι έβαλαν στο τραπέζι το maximum των διεκδικήσεών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση δεν θα ήταν ένα τετ α τετ όπως ζήτησε η Αθήνα αλλά έγινε μεταξύ πλήρους ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας σε σχηματισμό 1+5, όπως αντιπρότεινε η πλευρά των Τούρκων. Στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλάξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται και η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος της συνάντησης οι δύο πλευρές αποχώρησαν δίχως να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία για τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της κατανομής.

Αιφνιδίως, κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί κάτι σχετικό, λίγο πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδος (με καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό να ξεκινήσει στις 15:00) ολοκληρώθηκε το γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες οι χώρες των οποίων διαθέτουν ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον (συμμετείχαν επίσης Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία).
Αμέσως μετά και με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Το γεγονός των ξεχωριστών συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν (σε κατ’ιδίαν συνάντηση) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο συνέφαγε από κοινού με ακόμη επτά Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και προέδρους κρατών) δημιουργεί την αίσθηση οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν Ελλάδα και Τουρκία να εμφανίσουν μια εικόνα προσέγγισης.

Η ελληνική αντιρποσωπεία

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι απρόβλεπτος, θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά για όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας» είπε πριν λίγο, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καλέσει τους Τούρκους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Μικρά τα περιθώρια αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα

Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η ελεγχόμενη από την Άγκυρα και πρόθυμη να διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης αλλά και επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας.

Διπλωματικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σημείωναν ότι στην απογευματινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Και τότε θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο» ανέφερε στο protothema στέλεχος με βαθιά γνώση των διεργασιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, ενδεχομένως των διερευνητικών επαφών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια

Την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή: Prototema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ