Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν σε κοινή πορεία με γνώμονα την ανάπτυξη! (Video)

Από τις 16.00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, εγκαινιάζοντας, σειρά επαφών με ξένους ηγέτες.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ.

O πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγα λεπτά αφού ο κ. Μακρόν είχε ξεπροβοδίσει τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον. Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχθηκε το ζεύγος Μακρόν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε ξεχωριστό πρόγραμμα και ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

«Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της στην Ευρώπη που παραμένει ο φυσικός της χώρος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας. Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία μας».

«Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της, που θα δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Μία Ευρώπη που θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό.

Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη, είπε ο Μακρόν

Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ο Μακρόν λέει κάτι στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι υπό το βλέμμα Μητσοτάκη ο οποίος γελά
Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

«Να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη κυριαρχία, δύναμη, αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστασης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντάσεις» σχολίασε εν συνεχεία ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να εκφράσω την αλληλεγγύη ως αναφορά την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό» είπε για τις τουρκικές προκλήσεις.

Το twitter του Πρωθυπουργού

To twitter του Μακρόν

Mάλιστα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες ιστορικές, βαθιές και σταθερές. «Βγαίνουμε από μια κρίση δέκα χρόνων και αναγνωρίζουμε στη Γαλλία την αλληλεγγύη, που επέδειξε», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι το Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. «Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» , σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασφάλεια και σταθερότητα

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας. Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν ανησυχεί «για αναζωπύρωση των εντάσεων, δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στα νότια της Κρήτης από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Total».
«Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό. Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Μεταναστευτικό

«Το μεταναστευτικό είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων. Επαναλαμβάνω: αφορά όλους μας εξίσου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπήρξαν χώρες, ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στηρίζω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θα επιμείνω και για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν – αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ευαισθησία μου στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μοναδικού φυσικού πλούτου. Και αντιμετωπίζουμε, όπως κι εσείς, μεγάλες προκλήσεις. Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

Από το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σε Βερολίνο και Χάγη για συνομιλίες με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΤΡΩΝ

 

Στη συνέχεια παραχώρησε σειρά συνεντέυξεων ο πρωθυπουργός σε “άψογα γαλλικά” όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Διαβάστε αποσπάσματα και δείτο το βίντεο.

 

Σε άψογα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τις μειώσεις φόρων που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ανάπτυξη, αλλά και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στο κανάλι FRANCE24.

 

Για τις σχέσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο:

Δημοσιογράφος: Στη Γαλλία πραγματοποιείτε την πρώτη σας διμερή επίσκεψη μετά την επίσκεψή σας στην Κύπρο, στις 29 Ιουλίου. Γιατί στη Γαλλία;
Πρωθυπουργός: Γνωρίζετε ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν στενούς δεσμούς. Η Γαλλία μάς στήριξε πάντα σε πολύ δύσκολες στιγμές, κατά την οικονομική κρίση. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι σε δύο χρόνια θα τιμήσουμε με εορτασμούς τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Πρόκειται για την ιστορία δύο χωρών που ήταν πάντοτε πολύ κοντά η μία στην άλλη. Κατά συνέπεια, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να συζητήσω με τον Πρόεδρο Macron το σχέδιό μου για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα και, βεβαίως, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθώ στο Βερολίνο. Θεωρώ ότι είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική για μένα. Γνωρίζω εξάλλου τον Πρόεδρο εδώ και κάποια χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός κι εγώ επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή προσωπική σχέση.
Δημοσιογράφος: Υφίσταται μια ομοιότητα γενεών κατά κάποιο τρόπο;
Πρωθυπουργός: Πιθανώς ναι. Ανήκουμε προφανώς σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά όσον αφορά το Ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο Πρόεδρος Macron. Κατά συνέπεια, υπάρχει εδώ ένα θέμα γενεών. Υπάρχει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό. Στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών, που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα …
Δημοσιογράφος: Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου…
Πρωθυπουργός: Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία.

Για τις μειώσεις των φόρων και την ανάπτυξη

Δημοσιογράφος: Θα πάτε στη συνέχεια στο Βερολίνο και στην Ολλανδία. Αναμένετε μια κίνηση από τους ευρωπαίους εταίρους σας, ώστε να υποχωρήσουν σχετικά με αυτό τον στόχο που σας επιβάλλει να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.5% ετησίως μέχρι το 2021…
Πρωθυπουργός: Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητήσαμε, κατά τη γνώμη μου…
Δημοσιογράφος: Πώς σχεδιάζετε να το πετύχετε;
Πρωθυπουργός: Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα για …
Δημοσιογράφος: … και τις ανισότητες που παραμένουν πολύ έντονες στην Ελλάδα….
Πρωθυπουργός: … ξέρετε, οι ανισότητες έχουν να κάνουν κυρίως με την ανεργία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης …. Κατά συνέπεια, πως θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;

Για τις πυρκαγιές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιογράφος: Ως προς το ζήτημα του περιβάλλοντος, πώς αντιμετωπίσατε την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί της Εύβοιας στην Ελλάδα;
Πρωθυπουργός: Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Και όταν μιλάμε για μια Ευρώπη που προστατεύει, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον και τη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη. Είδαμε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε τη βοήθεια του μηχανισμού, λάβαμε τρία αεροπλάνα, και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και το συζήτησα με τον Πρόεδρο Macron είναι ότι αυτός ο μηχανισμός RescEU πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός με περισσότερα αεροπλάνα, που θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προβλήματα πυρκαγιών.
Δημοσιογράφος: Αυτές οι δασικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα, πρόκειται για φωτιές που οφείλονται στην κλιματική υπερθέρμανση, κατά τη γνώμη σας;
Πρωθυπουργός: Ναι, προφανώς, και δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι επίσης ένα πρόβλημα για τη Γαλλία και μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Ο Επίτροπος της Κύπρου, κ. Στυλιανίδης, που έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα RescEU έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Τώρα είναι αποστολή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει μόνιμη αυτή τη δομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ