Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Με σύνθημα “Συμφωνία Αλήθειας” στην 81η ΔΕΘ

Με βασικό σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. «Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο» και η πολιτική αλλαγή είναι «προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός» είπε ο κ. Μητσοτάκης πριν παρουσιάσει ένα «οδικό χάρτη» για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να κάνει «τα πάντα για να οδηγήσουμε μαζί την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση», κάνοντας λόγο για «μια κοινωνία βαθιά απογοητευμένη που εξαπατήθηκε από αδίστακτη δημαγωγία, ειδικά από ετούτο εδώ το βήμα».

«Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών» είπε.

Βολές κατά Τσίπρα και αίτημα εκλογών

Αναφερόμενος στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας.»

«Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα» δήλωσε.

«Στα μάτια κάποιων ο κ. Τσίπρας μπορεί κάποτε να έμοιαζε οικείος. Σήμερα όλοι πια γνωρίζουν το πραγματικό του πρόσωπο. Όσο απομονώνεται από την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας τόσο φανερώνεται η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός του» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αλλεπάλληλες παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών. «Η επικίνδυνη συμπεριφορά της θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» εκτίμησε.

Επαναφέροντας το αίτημα των εκλογών, ο πρόεδρο της ΝΔ υπογράμμισε: «Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ανάγκη «να τραβήξουμε μία γραμμή με το χθές» χαρακτηρίζοντας λάθος την αντίληψη κάποιων ότι «είναι η ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με όσους δεν συμφωνούν μαζί μας. ” Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, μας είχε πει τέτοια εποχή πέρυσι ο κ.Τσίπρας.»

«Μια Ελλάδα που παραμένει ένα απέραντο και αδιέξοδο δικαστήριο για το χτες δεν μπορεί να γίνει ένα μεγάλο και φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τα καταστροφικά λάθη μιας κυβέρνησης που έπαιξε το παρόν και το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Δεν αγνοούμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, η Ελλάδα κινδύνευσε με οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση υπονόμευσε με τόση μεθοδικότητα τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας και επέδειξε προκλητική αδιαφορία για την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια».

Οδικός χάρτης ανασυγκρότησης

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε έναν «οδικό χάρτη για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην πατρίδα μας», όπως είπε, και να διαμορφωθεί ένα «συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα».

«Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου» δήλωσε.

Αυτός ο οδικός χάρτης, όπως περιέγραψε, έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές που θα έλθουν «μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις». «Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως στόχους: Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο, επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία, ιδιωτικές επενδύσεις στο 20% του ΑΕΠ.

«Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν αρκούν ημίμετρα και ξαναζεσταμένες συνταγές. Χρειάζονται νέες ιδέες και νέες πολιτικές, τόλμη, αποφασιστικότητα, ρίσκο. Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής» τόνισε.

«Πρώτη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του ριζοσπαστικού σχεδίου είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων, των ικανών, που να πιστεύουν στην κοινή αποστολή και να εργάζονται συλλογικά για το πετύχουν. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία» είπε.

Επίσης, όπως είχε, χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους πιστωτές (α) για περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2% και (β) μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

  • Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
  • Αύξηση του ορίου όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 ευρώ.

Με την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, υποσχέθηκε επίσης τις εξής αλλαγές:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Κοστολόγηση και μείωση δαπανών

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων είναι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

«Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία» που θα γίνει όπως τόνισε χωρίς απολύσεις, αλλά με αξιολόγηση και καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

Η εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας, επιτυχάνεται με μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα:

  • 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
  • 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
  • 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
  • 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
  • 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
  • 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
  • 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
  • 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
  • 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υποσχέθηκε να μειωθεί στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας» είπε.

Στα μέτρα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η δραστική μείωση της χρήσης μετρητών. «Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης πολιτικής γεννά εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της πρόθεση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή» δήλωσε.

«Αναπτυξιακό σοκ», στήριξη πολιτών

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ενός «αναπτυξιακού σοκ» με:

  • Αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
  • Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.
  • Εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων
  • θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα

«Χρειαζόμαστε με απλά λόγια να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να την στηρίξουμε. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Πετώντας μια και καλή στο καλάθι των αχρήστων της ελληνικής ιστορίας παλαιο-αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευημερούσα δημοκρατία» δήλωσε.

Για τη στήριξη της μέσης οικογένειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και «προσωπικό στοίχημα». «Το πλέγμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που μόλις εξήγγειλα εκεί αποσκοπεί. Η κατάσταση της χώρας, δυστυχώς δεν επιτρέπει να δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Μπορώ όμως να δεσμευθώ για μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία: Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων».

Για όσους βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχιας ο πρόεδρο της ΝΔ υποσχέθηκε ότι εντός 2 ετών το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη. «Με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό» είπε.

Για την παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν.»

Στο θέμα της ασφάλειας, υποσχέθηκε ότι «η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά».

«Δεν θέλουμε άλλες απάτες. Δεν θέλουμε άλλες αυταπάτες»

Αναφερόμενος, τέλος, στις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.»

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν. Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνο την επιστροφή στην «οικονομική κανονικότητα». Είμαστε ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει. Δεν θα ανεχτούμε αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση των αξιών της αστικής μας δημοκρατίας. Και δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή των Ελλήνων θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει».
«Δεν θέλουμε άλλες απάτες. Δεν θέλουμε άλλες αυταπάτες» συμπλήρωσε ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

 

Πηγή: in.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Θα δώσει πίσω τα 246 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες ο Κυρ. Μητσοτάκης;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ