Στη δυναμική που αναπτύσσεται από νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων απευθύνονται στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, σε συζήτηση του με εκπροσώπους ενός cluster ειδικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στη σημασία των «ανοιχτών δεδομένων» για την άσκηση δημόσιων πολιτικών, με πιο ενδεικτικό παράδειγμα την αξιοποίηση τους για την χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός – μετά από σχετική αναφορά του προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα – υπενθύμισε ότι ο ίδιος, εργαζόμενος στο παρελθόν για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, είχε δημιουργήσει το πρώτο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πρόσθεσε:
«Χαίρομαι, που διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ιδανικό οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν, στην πράξη, τις αρχές, τις οποίες πάντα πρέσβευα. Ουσιαστικά, αναπτύσσουμε μια τεχνογνωσία, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το οικοσύστημα αυτό υποστηρίζεται με ενέργειες που γίνονται και από την κυβέρνηση, αλλά και από την περιφέρεια και τους κατά τόπους φορείς, με μια σειρά από ενέργειες, με φορολογικά και άλλα κίνητρα, με κατεύθυνση κεφαλαίων για την υποστήριξη της έρευνας, κ.α.
«Έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε, προκειμένου να αναδείξουμε αυτό, το οποίο αποτελεί το κρυφό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ταλέντο των ανθρώπων, εντός και εκτός Ελλάδας. Στέκομαι, στο ταλέντο και εκτός Ελλάδος, γιατί, για πρώτη φορά, βλέπουμε τάσεις ενός αντίστροφου brain drain, άνθρωποι, οι οποίοι διαπιστώνουν – ίσως να βοήθησε και σε αυτό η διαχείριση, που κάναμε για τον κορονοϊό – ότι αξίζει να επιστρέψουν τη χώρα μας και είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν εδώ πέρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες για να μπορέσουν να το κάνουν. Η Θεσσαλονίκη θα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτό το οικοσύστημα, με πρωτοβουλίες οι οποίες αναπτύσσονται, σε μια πόλη, η οποία έχει το μέγεθος, έχει μια φυσική αγορά η οποία εκτείνεται πέραν των εθνικών συνόρων, αλλά κυρίως έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία».
Ιδιαίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των ανοιχτών δεδομένων και την αξιοποίηση τους για την άσκηση δημόσιων πολιτικών και πρόσθεσε:
«Η επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων και τα ανοιχτά δεδομένα, για μένα είναι μια πολιτική επιλογή, την οποία έκανα από την εποχή που ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014, είναι πολιτικές, οι οποίες δεν είναι μόνο προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να ασκήσουμε, πολύ αποτελεσματικά, δημόσιες πολιτικές».
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα, την ταχύτατη επεξεργασία των πολλών δεδομένων και τους πολύπλοκους αλγόριθμους, που έχουν αναπτυχθεί, ώστε να οδηγούν στο σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ήδη λειτουργεί ένα ευνοϊκό φορολογικό εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια ακόμη ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα θέματα κόστους ανταγωνιστικότητας των ελληνικών νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ξένες και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που προωθούν το πρόγραμμα “Elevate Greece’ στην ομιλία του σε λίγες μέρες στο forum της ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ε.Ε., εκτός του ΕΣΠΑ, τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, μεγάλο μέρος των οποίων απευθύνονται σε τέτοιες επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια για την ένταξη τους στα σχετικά προγράμματα.
Στην συνάντηση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν για επιμέρους θέματα που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και την διασύνδεση τους με την αγορά, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, στελέχη της Τεχνόπολης, κ.α.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε εντός τoυ πάρκου της Τεχνόπολης τα γραφεία της εταιρίας Deloitte και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, μίλησε με στελέχη και εργαζόμενους για νέες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, που βοηθούν στην ανάπτυξη της έρευνας και στην εφαρμογή της σε διάφορα πεδία.