«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο και τις επικείμενες συναντήσεις του μεταξύ άλλων με την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα».
Κατά τις συναντήσεις του με την καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές και οικονομικούς παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, να απαλλάξει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας από τον φόβο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας, εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σκοπεύει να παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ το σχέδιό του για την Ελλάδα.
«Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό. «Το Βερολίνο απαιτεί, η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Ο κ.Μητσοτάκης προτείνει τώρα πλεόνασμα 2%. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Η γερμανική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη. Ο Β. Σόιμπλε εκπληρώνει μια επιθυμία για συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπός του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρος της CDU.
Σε δεύτερο άρθρο για τον κ. Μητσοτάκη, υπό τον τίτλο «Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», ο απεσταλμένος της Sueddeutsche Zeitung παρακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και αναφέρεται στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος για «νέα αρχή». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έρχεται κανείς στην εξουσία μόνο όταν γίνει αρκετά μεγάλο το μίσος για τους κυβερνώντες. «Η επιτυχία, η απογοήτευση και η οργή πάνε μαζί. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πάντα ένα μεγάλο δράμα. Και τώρα ετοιμάζεται πάλι κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και παραθέτει πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Μητσοτάκης του κ. Τσίπρα, ωστόσο περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συντάκτης σημειώνει ότι είναι 48 ετών, μόνο έξι χρόνια μεγαλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα. «Πριν έρθει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τον αποκαλούσαν επαναστάτη. Σήμερα εφαρμόζει μόνο πολιτική λιτότητας. Τον κ. Μητσοτάκη δεν θα σκεφτόταν κάνεις να τον αποκαλέσει επαναστάτη. Είναι ο τύπος του μάνατζερ, με αυτοέλεγχο, σταθερός. Και οι δύο άνδρες είναι έξυπνοι και ετοιμόλογοι. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας έχει κάτι που αξίζει στον ίδιο, την εξουσία στη χώρα» αναφέρει.
Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά σε υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, για άμεση δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας – αληθινών θέσεων όχι των 300 ευρώ -, για μείωση φόρων και περιορισμό του κράτους.