Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης σε ΔΕΘ: Θα πάω σε εκλογές στο τέλος και θα ζητήσω αυτοδυναμία – Τι είπε για ανασχηματισμό, μέτρα και πανδημία (βίντεο)

Οριστικό τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

“Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία” διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι “επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ο προγραμματισμός για την χώρα γίνεται για ορίζοντα δεκαετίας”. Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η Απλή Αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. “Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” τόνισε κατηγοηματικά.

Έστειλε δε πολλαπλά μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» σημείωσε με νόημα.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε, με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ότι δεν εξέτασε ποτέ την προηγούμενη διετία το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές, διότι διαθέτει ισχυρή αυτοδυναμία και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Εξέφερασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο της κυβέρνησης και θα συγκριθεί με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

“Άκουγες τις κουταμάρες που έλεγαν οι ηλίθιοι που σε σκότωσαν… απέτυχα ως αδελφός” – Συγκινητική ανάρτηση για τον θάνατο ανεμβολίαστης από κορωνοϊό

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Πέθανε εγκαυματίας μετά απο 38 ημέρες


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. «Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες», είπε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Την συνέχεια την γνωρίζετε, είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να μείνει στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε πως «έχω εξαντλήσει την διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση για συναίνεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω».

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, δεν θα περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πρόβλεψη για 5,9% για το 2021, χαρακτηρίζοντάς το το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική οικονομία. Στην συνέχεια μιλώντας για τα μέτρα που εξήγγειλε σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί πλούτο και αυτός να μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχουν στάδια αβεβαιότητας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Μιλώντας δε για τον εμβολιασμό είπε πως οι αντιεμβολιαστές θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, καθώς είναι 12 φορές που επικίνδυνο να χάσει κάποιος την ζωή του εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα σημείωσε πως θα επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

«Δεν βγάζει κανείς άκρη με την αντιπολίτευση – Περιοδείες για να ακούσω τους νέους»

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσπάθεια να προσεγγίσει τη νέα γενιά, είπε πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. «Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Είπε δε πως θα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Μιλώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε πως είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει. Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο, είπε και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν είναι σωστό ως μέτρο. Μίλησε δε και για το ασφαλιστικό λέγοντας πως οι νέοι θα έχουν τον προσωπικό κουμπαρά και θα ξέρουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Θα προσαρμόζω τις πολιτικές μου ακούγοντας τη νέα γενιά, είπε.

Μας χωρίζει χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προσωπικές οι επιθέσεις στην οικογένειά μου

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στον ίδιο στα παιδιά και την οικογένειά του. «Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την λογική γιατί όποιος δεν έχει επιχειρήματα χρησιμοποιεί αυτή την γλώσσα», είπε. Πρέπει να σας πως πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει. «Η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 2011. Η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα» είπε και συνέχισε λέγοντας πως απορρίπτει την ρητορική που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και των δημοσκοπήσεων»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που αφορούσε στο μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ως πρωθυπουργός, είπε πως δεν έχει διστάσει να αναγνωρίζει όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. «Ουδείς αλάθητος», είπε λέγοντας πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και πώς μία διαδικασία μας οδήγησε σε λάθος αποφάσεις. Το ζητούμενο είναι να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει το κόστος να μην κάνεις λάθος και το κόστος να κάνεις κάτι σωστά και να μην είναι δημοφιλές, είπε.

Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει αδιανόητο. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ μίλησε και για δημοσιοποίηση των ονομάτων η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά περισσότερο από τις πειθαρχικές διώξεις: «Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».

«Να μην μιλάει ο κ. Τσίπρας για την μεσαία τάξη»

Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για την μεσαία τάξη, το θυμάται η μεσαία τάξη πολύ καλά, είπε ο κ. Μητσοτάκης παραθέτοντας όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την προεκλογική δέσμευση να επιστρέψει στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Τσίπρας να μην μιλάει για την μεσαία τάξη», είπε και τόνισε πως θα αναγκάσει την κυβέρνηση να θυμίζει τι έκανε εκείνος για αυτήν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στον εμβολιασμό

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιστών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένες οι αντιδράσεις τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά απέναντι στα εμβόλια, πολύ δύσκολα μπορώ να τους πείσω, είπε και σημείωσε πως αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. «Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους έστω κι αν έχουμε μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε δε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στον εμβολιασμό, «μην κοροϊδευόμαστε τώρα», σημείωσε, με τον κ. Πολάκη να τσακώνεται δημόσια με τον κ. Ξανθό.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε για να μείνει

Μιλώντας για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι 40.000, αλλά 14.000 παιδιά που δεν μπήκαν παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και τα ίδια κατάλαβαν πως έκαναν λάθος εκτιμήσεις, είπε και σημείωσε πως η αυτορύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Η ΕΒΕ ήρθε για να μείνει.

Θέλουμε λίγο χρόνο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός μίλησε για την ασφάλεια στην χώρα λέγοντας πως τα πράγματα είναι καλύτερα από το ’20 αναφερόμενος στα στοιχεία δολοφονιών και ληστειών, παρά τα άγρια περιστατικά που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. «Θέλουμε μία αστυνομία δίπλα στον πολίτη», είπε λέγοντας πως και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως και οι αστυνομικοί είναι επίσης νέα παιδιά. Για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια είπε πως θα την χρησιμοποιηθεί όταν είναι πλήρως έτοιμη γιατί χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν ακυρώνεται η πολιτική μας, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να είμαστε πλήρως έτοιμοι, είπε. «Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα», είπε και επιχείρησε να αποθαρρύνει όποιους θα φαντάζονταν ένταση στα Πανεπιστήμια με την νέα χρονιά, λέγοντας πως μετά από αίτημα του πρύτανη και σήμερα η ΕΛΑΣ μπορεί να παρέμβει.

Ακρίβεια: Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα, το ενισχύουμε κι άλλο

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, είπε πως είναι εισαγόμενο και είπε πως το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%», είπε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο. Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αύριο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οπως σημειώσε: «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων. Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας. Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Πυρκαγιές και δημοσκοπήσεις

Μιλώντας για τις πυρκαγιές είπε πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα. Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε, και γι αυτό θα αλλάξουμε όσα μπορούμε. «Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα», είποε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε πως η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά. «Κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι». Τόνισε δε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. «Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε».

Είπε παράλληλα πως η σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει πως έχουν προστεθεί άτομα που δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ και αυτό αποτελεί κεντρική και αδιαπράγματευτη πολιτική. Η ΝΔ εκφράζει όλη την κεντροδεξιά το κέντρο και την κεντροαριστερά. Όταν επιλέγω πρόσωπα, βλέπω εάν αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων η οποία δεν αλλάζει, είπε.

«Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης».

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές

Μιλώντας για το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή της θητείας του, είπε πως ο περσινός Αύγουστος με τις τουρκικές προκλήσεις ήταν δύσκολος, ωστόσο επίσης πολύ δύσκολη στιγμή ήταν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Όταν βλέπεις αυτό το τείχος από την φωτιά», είπε, είναι συναισθηματικά πολύ δύσκολο.

Για την Πολιτική Προστασία

Μιλώντας για την Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός είπε πως το σχέδιο παρουσιάστηκε και ήδη δρομολογείτο και πριν από τις πυρκαγιές. Η τεχνολογία, η τεχνογνωσία υπάρχει και πλέον υπάρχουν και τα άτομα για να γίνουν οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι και στην ΕΕ για αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα είπε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για νέες λύσεις, όπως για παράδειγμα συνεργασία με χώρες όπως η Αυστραλία, ενώ μίλησε για την εκπαίδευση πυροσβεστών που θα ειδικεύονται στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Έχουμε σχέδιο, ανθρώπους και την βούληση, είπε.

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα

Μιλώντας για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε πως η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν το 2019. «Ήμασταν πολύ ειλικρινείς πως θα υπάρχουν μόνιμες δομές στα νησιά», είπε αναφερόμενος στην Σάμο και την νέα δομή με την λειτουργία της οποίας θα κλείσει η δομή στο Βαθύ η οποία θα δοθεί στον Δήμο. Τα νησιά έχουν μειωμένο ΦΠΑ, το οποίο είναι αντιστάθμισμα. Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είπε πως υπάρχει, αλλά την δουλειά την κάνει η Αστυνομία, το Λιμενικό, το κάνουμε εμείς. Υπάρχει αλληλεγγύη είπε, όσον αφορά στην οικονομική στήριξη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να το δει η ΕΕ.

«Τι θέλει η δήθεν περιβαλλοντική αριστερά; Τον λιγνίτη;»

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση είπε πως ο λιγνίτης σήμερα δεν είναι επιλογή. «Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση για την δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», είπε. Είπε πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα εδάφη για να επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε πως για αυτόν τον στόχο θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι από την περιοχή. «Να πείσουμε τους πολίτες μετά τον λιγνίτη πως το μέλλον είναι καλύτερο από πριν», σημείωσε. Η δήθεν περιβαλλοντική αριστερά τι θέλει, τον λιγνίτη;, αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ορυκτά καύσιμα.

Χρονιές ανάπτυξης και το 2022 έως το 2025

Μιλώντας για τις επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, λέγοντας πως αυτές μπορούν να καλυφθούν για ένα τρίμηνο από την κυβέρνηση και αφορά όλους και εάν χρειαστεί και στην συνέχεια θα γίνουν ξανά παρεμβάσεις. «Μιλάμε για απειροελάχιστες αυξήσεις», είπε. Δεν έχουμε πει ποτέ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον έχουμε ήδη μειώσει συνολικά 22%, είπε, λέγοντας πως οι μειώσεις είναι μεσοσταθμικές καθώς θα υπάρχουν περιοχές που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ γιατί οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δίκαιες για όλους. Σημειώνοντας πως το 2022 προβλέπει πως θα είναι μία καλή χρονιά, αυτό θα συνεχίσει και τις επόμενες χρονιές τουλάχιστον έως το 2025 ενώ παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την μείωση των ανισοτήτων η οποία είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως ανακοίνωσε διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για όσους είναι εξαρτημένοι από αυτό, ως μία ανακούφιση. «Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με τον ίδιο τρόπο» επανέλαβε.

Αυξάνεται ο ρυθμός απόδοσης συντάξεων

Μιλώντας για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως πλέον έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απόδοσής τους και συνεχώς θα αυξάνεται. Μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό είπε πως υπάρχει εγγύηση του κράτους για τα χρήματα που επενδύει κάποιος αφού δεν θα λάβει λιγότερα από όσα έχει προσφέρει. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος. Μιλάμε πρωτίστως για την επικουρική και τους νέους ασφαλισμένους.

Έχουμε σκύψει πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων στην Βόρεια Εύβοια

Μιλώντας για τις πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια και τις καταστροφές στο δάσος από το οποίο εκατοντάδες οικογένειας ζούσαν οικονομικά ως καλλιεργητές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει να προσφερθεί ένα πρόγραμμα πολυετές αποκατάστασης και να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να συμβάλλουν στα έργα που πρέπει να γίνουν και στην συνέχεια να την προστατεύσουν. Έχουμε σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είπε ο πρωθυπουργούς. Πάνω από 7,5 εκατ. Ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, και πάνω από 20 εκατ. Μέσω του προγράμματος ΑΡΩΓΗ, είπε, και τα έργα ήδη προχωρούν. Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν 10 μελέτες οι οποίες γίνονται για όλα τα επίπεδα ζωής στην Βόρεια Εύβοια. Η αναδάσωση θα αφορά υποσύνολο εκτάσεων και όχι όλες, μιας και το πευκοδάσος θα αναγεννηθεί από μόνο του.

Η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της

Σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός, είπε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν». «Η πολιτική μας με την Τουρκία δεν αλλάζει» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η δικαίωμα στην αυτοάμυνας είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας, σχολιάζοντας τις επικλήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. «Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του μεταναστευτικού» είπε σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της.

Πενταετής επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Σχετικά με τις αμυντικές συνεργασίας, ο πρωθυπουργός είπε πως με τις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για πενταετή επέκταση για την αμυντική συνεργασία. Ο πρωθυπουργός είπε πως οι όποιες συνεργασία με την Γαλλία δεν κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών λέγοντας πως εάν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

Θα αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία, είπε πως είναι βέβαιος πως το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει, λέγοντας πως η συζήτηση θα γίνει το 2022 σημειώνοντας πως οι στόχοι του αφορούν σε αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι από το 2023 θα επέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και από την ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να πετυχαίνει ρυθμούς πρωτογενών πλεονασμάτων.

Υγεία: Σε όλο τον κόσμο υπάρχει συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

Τα τύμπανα του πολέμου για το εργασιακό δεν ήχησαν γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε μία σειρά διατάξεων από αυτές που φέραμε είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για την Υγεία είπε πως σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα. «Αν κάποιος φαντάζεται πως υπάρχει μόνο δημόσιος τομέας στην Υγεία, στην Κούβα, στην Βόρεια Κορέα, δεν ξέρω, αλλά όλες οι χώρες έχουν συνεργασία», είπε.

 

Για τις ανατιμήσεις για την αγροτική παραγωγή

Μιλώντας ξανά για τις ανατιμήσεις και το πώς αυτές θα επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα σημείωσε: Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά, την ύπαιθρο και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα χωράφια, είπε. Κατά την διάρκεια της πανδημίας βελτιώσαμε τις εξαγωγές, είπε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. «Διαπραγματεύτηκα σκληρά για να μην έχουμε μείωση στις επιδοτήσεις για τους αγρότες μας», είπε και συμπλήρωσε πως ο πρωτογενής τομέας έχει πολλές προοπτικές. Επενδύουμε στην τεχνολογία, την κατάρτιση και το ανθρώπινο δυναμικό, είπε. Τόνισε δε πως τήρησε την δέσμευσή του να αντιμετωπίζει το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, αναφέροντας το γάλα. «Προστατεύουμε το εισόδημα διαφαλίζοντας πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί όπως πρέπει», είπε.

Τρίτη δόση του εμβολίου σε όσους χρειάζεται

Μιλώντας για την πανδημία σχολίασε το ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου σημειώνοντας πως αυτές είναι αποφάσεις που τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς», είπε.

Πρόθεση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία – Έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων από αύριο, είπε πως πιστεύει σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Μίλησε για τους 11.000 τακτικούς εκπαιδευτικούς, κάτι που είχε να γίνει από το 2010. «Πρόθεσή μας να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά», είπε και έκανε έκκληση στους γονείς να μιλήσουν στους παιδιάτρους για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Συνεχίζοντας είπε πως τα self test βοήθησαν πολύ στο να βρεθούν κρούσματα και μίλησε για τα πρωτόκολλα λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι θα γίνει, σημειώνοντας πως πάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι. «Δεν πήγαμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό» είπε και κάλεσε τους διευθυντές να πείσουν τους ελάχιστους να εμβολιαστούν.

«Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει».

Υπάρχουν δείγματα αντιστροφής του brain drain

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για την Παιδεία λέγοντας πως υπάρχουν σημαντικοί πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση, τα οποία δρομολογεί ο ΟΑΕΔ ο οποίος από παθητικός οργανισμός συμβάλλει στην κατάρτιση των νέων. Μιλώντας για την ανεργία είπε πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται η ανεργία θα μειώνεται, λέγοντας πως σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από αυτόν που είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια, λέγοντας πως πλέον υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Όπως είπε, η ευθυγράμμιση των αναγκών της εργασίας με την κατάρτιση και την πιστοποίηση είναι πολύ σημαντική.

Κερδίσαμε το στοίχημα του τουρισμού

Μιλώντας για τον τουρισμό, είπε πως το στοίχημα κερδίζεται, γιατί έγινε συστηματική προετοιμασία. «Το ψηφιακό πιστοποιητικό πρώτοι εμείς το προτείναμε», είπε για να σημειώσει πως σε πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο ο τουρισμός πήγε καλύτερα ακόμα και από το 2019. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως φέτος υπήρξαν περισσότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών λέγοντας πως δεν είναι μόνο κριτήριο οι αφίξεις. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει είπε, λέγοντας πως δεν θα διστάσει να λάβει περισσότερα μέτρα όπως ως παράδειγμα αύξηση των τιμών της κρουαζιέρας. Είναι μία από τις προκλήσεις για το επόμενο καλοκαίρι: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας

Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση του κόμματος, της 8ης Ιουνίου του 2021, ποια κατάσταση παραλάβαμε, πως έχουμε ισοσκελίσει πλήρως τον προϋπολογισμό μας. Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος του 2023 το μετρό στη Θεσσαλονίκη – Επεκτείνεται και αναπλάθεται η ΔΕΘ

Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της, είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα για το μετρό, το οποίο όπως είπε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Όπως είπε, το πάρκο Μελά είναι ένα μεγάλο έργο για την δυτική Θεσσαλονίκη και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και στα έργα ανάπλασης στα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Επίσης μίλησε για την ανάπλαση της ΔΕΘ ανακοινώνοντας ότι 11 στρέμματα ακόμα θα προστεθούν στον χώρο της έκθεσης από το ΒΑ άκρο του οικοπέδου. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο “Παύλος Μελάς” ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και τουΆρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη».

Για τον ΒΟΑΚ: Διόδια όπως πληρώνουν όλοι οι Έλληνες

Μιλώντας για την κατασκευή του Βορείου Εθνικού Άξονα Κρήτης και της κατασκευής του, είπε ότι πρώτο θα γίνει το κομμάτι που αφορά στο Ηράκλειο. Συνεχίζοντας σημείωσε πως ο ΒΟΑΚ θα συμπεριλαμβάνει διόδια που θα είναι στο ίδιο ύψος που είναι όπως σε όλη την Ελλάδα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Κρήτη να εξαιρεθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα αυξανόταν πολύ. Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του, είπε πως δεν κυβερνά 50 χρόνια για να ευθύνεται για αυτές και πως κυβερνά δύο λέγοντας πως θα δρομολογηθεί τμηματικά ο ΒΟΑΚ από το Καστέλλι μέχρι την Σητεία.

Ζώνες απαγόρευσης αλιείας απέναντι στην υπεραλίευση

Μιλώντας για την αλιεία και το φαινόμενο της υπεραλίευσης στον Κορινθιακό Κόλπο και στην δυτική Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, είπε πως «πριονίζουμε τον πλανήτη», ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία των επιστημόνων με των αλιέων. Πρέπει να καθορίσουμε ένα μικρό ποσοστό ως ζώνες απαγόρευσης αλιείας έως το 2030. «Όπου έχει δοκιμαστεί, το απόθεμα συνολικά έχει αυξηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ