Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μήνυμα της σημερινής ημέρας της γυναίκας «αποτυπώνεται στη γυναίκα της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από την Ρωσική εισβολή. Αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Πάτρα: Τι λέει ο Απόστολος Λύτρας που ανέλαβε τους γονείς των τριών παιδιών – Ένταση στην εκπομπή της Ζήνας
- Πάτρα: Φωτογραφίες – ντοκουμέντο με τις αμυχές της Μαλένας
«Γίνεται φέτος αφορμή όχι μόνο για να ευχηθούμε όσο κυρίως για να στοχαστούμε και να αγωνιστούμε. Το μήνυμά της αποτυπώνεται σε ένα μονοπρόσωπο. Αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από την Ρωσική εισβολή. Αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ενας άδικος πόλεμος που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για την ημέρα της γυναίκας.
«Σε τέτοιες οριακές στιγμές της ιστορίας που τα εθνικά σύνορα αμφισβητούνται αμφισβητούνται και τα δικαιώματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για προστασία των πιο ευάλωτων».
«Ολοι οι πόλεμοι διευρύνουν τις ανισότητες όμως η δύναμη του πολιτικού φιλελευθερισμού είναι ότι μπορεί να διευρύνει τις συμπεριληπτικές του αξίες ακόμα και μέσα από παγκόσμιες δοκιμασίες. Γι αυτό και η συμπαράταξή μας με τις γυναίκες της Ουκρανίας συνοδεύεται από τον αγώνα μας για να βρει η γυναίκα παντού στον κόσμο τον ρόλο που της αξίζει» είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φίλων.
«Γεφυρώθηκαν νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση. Το επίδομα γένησης και επέκταση γονικών αδειών βοηθούν κυρίως τις γυναίκες να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια. Αυτό τον μήνα ξεκινά ο θεσμός νταντάδες της γειτονιάς. Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου καινοτομίας γυναικών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε πιλοτικά ο θεσμός των γραφείων αντιμετώπισης της κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες.
Εφαρμογή στα κινητά για τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια
«Σύντομα, με την βοήθεια της vodafone θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στην γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το πανικ μπάτον χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Την ανάγκη πρόληψης υπηρετούν τα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και το bullying. Μόνο με εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες μπορούμε να μεγαλώσουμε μελλοντικούς πολίτες χωρίς ροπή σε κακοποιητικές συμπεριφορές» επισήμανε.
Αναφέρθηκε στην κρατική μέριμνα και για την υγεία των γυναικών και έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου μαστού «Φώφη Γεννηματά» που ξεκινά τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 50 – 69 ετών πολλές από τις οποίες δεν θα έχουν κάνει ούτε μια μαστογραφία.
Υπογράμμισε επίσης ότι 1,5 εκατ. γυναίκες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου, πρόγραμμα που αρχίζει τον Ιούνιο. «Στεκόμαστε σε αυτούς τους δύο καρκίνους γιατί αν εντοπιστούν γρήγορα αυξάνει το προσδόκιμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την θεμελίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας: