Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκδήλωση «Human Fraternity», ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Human Fraternity Document, το οποίο αναφέρεται στη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευμάτων.

Παζάρι των αντιμαχόμενων πλευρών εν μέσω αιματοχυσίας στη Λιβύη
«Πολύ ωραία σύμπτωση», είπε ο πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Χαιρόμαστε πολύ για τη σύμπτωση και την αγαθή συγκυρία. Αν θέλει ο Θεός τον Μάιο θα έρθω στην Αθήνα», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Χθες το βράδυ ήρθαμε, είναι μια ανοικτή πόλη, φιλελεύθερη».

Και οι δυο θυμήθηκαν την πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ευαισθησία και γνώση του Οικουμενικού Πατριάρχη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που απασχόλησε το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Εσείς είδατε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής πολύ πριν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«30 χρόνια» του απάντησε ο κ. Βαρθολομαίος. «Ο λόγος σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης νωρίτερα τον Ιανουάριο παρακολούθησε την τράπεζα διάλογου με θέμα, “Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal”, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρέτισε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο και δημόσια αναφέρθηκε στις οικολογικές ευαισθησίες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, καθώς και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πραγματοποιήσει και ομιλία κατά τη διάρκεια επισήμου δείπνου το οποίο παρέθεσαν από κοινού ο κ.André Hoffman, του MAVA Fondation, το WWF International και το World Economic Forum.

HAH_Speech“Η Εκκλησία μας, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, είναι ευρέως γνωστή για τις οικολογικές της πρωτοβουλίες. Μία από τις πιο έντονες αγωνίες μας κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριακονταετούς Πατριαρχικής διακονίας μας, ήταν η ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για τις συνέπειες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της φύσης, αλλά και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Η οικολογική μας δέσμευση απορρέει από την ίδια την ουσία της πίστης μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θεολογική μας διδασκαλία για τη σχέση μεταξύ του Ανθρώπου και της Δημιουργίας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην ανακάλυψη κρυφών διαστάσεων της οικολογικής κρίσης, αλλά και να αποκαλύψει δυνατότητες αντιμετώπισής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ