Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: «Το εμβόλιο της ανοσίας, να γίνει αντίδοτο της ανοησίας»

«Από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε την εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε προς την υπέρβαση του κινδύνου και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοιο για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν τονωτική ένεση για την οικονομία μας» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός από βήματος της βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με θέμα την θέσπιση και τη διαδικασία έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτέλεσε μία τολμηρή πρωτοβουλία του ίδιου «γιατί πρώτοι το εισηγηθήκαμε τον Ιανουάριο αυτού του έτους» και τώρα «αποτελεί πρότυπο της Ευρώπης». Συνέχισε δε λέγοντας: «Η χώρα είχε σχέδιο και επέδειξε προνοητικότητα. Όταν βρεθήκαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχα επισημάνει στους ομολόγους μου, αυτό που φαινόταν μακρινό τότε, έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας για να γίνει πραγματικότητα τώρα. Αυτή τη φορά καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει σε δύο μήνες».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση και σε άλλα επίπεδα, όπως:

  • είμαστε από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test
  • χρησιμοποιήσαμε ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας

Πρώτη η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες θέσαμε στην Ε.Ε. την ανάγκη να υπάρχει οικονομική στήριξη και τελικά ήρθε το ταμείο Ανάκαμψης. Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Και αυτό αφορά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ψηφιακό επίπεδο.

Τόνισε πως τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται σημαντικά. Είναι στενάχωρ, είπε,  ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία είναι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή, καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού και θα παρακαλούσα όλους, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη διαδικασία του εμβολιασμού, συμπλήρωσε.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα προνόμια

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως: “Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό. Είναι ένα θαύμα της επιστήμης αυτό που έγινε με τα εμβόλια”.

Ως προς την πειθώ για τον εμβολιασμό θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων στους οίκους ευγηρίας. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα θα διαδεχθεί τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμούς. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και η αφετηρία της θα είναι όταν όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Π.χ. ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επαγγελματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Προτιμώ το σωστό να επιβάλλεται από την ίδια την κοινωνία και όχι να επιβάλλεται, συμπλήρωσε.

Τέλος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προκηρύξεις για:600 μόνιμες θέσεις γιατρών, 4900 θέσεις πρωτίστως νοσηλευτών το Σεπτέμβρη, ενώ συμπλήρωσε πως περίπου 2 δισ. ευρώ προορίζονται στην υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης για τα εμβόλια: “Διευκολύνσεις, όχι προνόμια – Να πείσουμε τους καχύποπτους να εμβολιαστούν”

Η απάντηση της ΝΔ για τις δανειακές της υποχρεώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ