Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΜΝΙ: Αποκαλυπτικό έγγραφο της Κομισιόν αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, φέρνει στο φως το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, αποκαλύπτοντας σχετικά εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με αυτά, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει μέχρι στιγμής ασαφής, καθώς το Ταμείο φαίνεται ότι επιμένει να ζητά μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την Ελλάδα και σκληρά μέτρα στο εργασιακό.

Όπως σημειώνει το ΜΝΙ επικαλούμενο το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει, η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα.

dnt

Αυτό θα πρέπει να γίνει καθώς στην υφιστάμενη ανάλυση έχει ληφθεί ως παράμετρος η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει με ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ «παρότι το ΔΝΤ υπονόησε επίσης την πιθανότητα χαμηλότερου ποσού, γύρω στα 5 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό είναι αρκετά μικρό και πιθανότατα μικρότερο απ’ όσο έχουν κατά νου τα κράτη-μέλη», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά στον τύπο του προγράμματος του ΔΝΤ, αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι μια τετραετούς διαρκείας δανειακή διευκόλυνση (Extension Fund Facility), ώστε να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει επαρκή χρόνο για την οικονομική προσαρμογή.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρότερο διετές ‘’Standby Arrangement’’. Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU) θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα», αναγράφεται στο κείμενο, το οποίο διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ». «Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτικής για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου», προστίθεται.

Στα έγγραφα που επικαλείται το MNI, σημειώνεται ακόμη ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «η αρχή του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ, για μια δεκαετία είναι “λογική”».

Με βάση τα παραπάνω, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018», κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στα έγγραφα σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα, η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα φέρει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι, ουσιαστικά, προεκλογική χρονιά».

Με πληροφορίες από: imerisia.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ