Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Μνημόνιο μέχρι το 2016 (και χωρίς λεφτά) προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση

Νέο Πρόγραμμα, που σημαίνει χρηματοδότηση με νέους όρους και με νέα μέτρα, κρύβει η εννεάμηνη παράταση που ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους δανειστές της η Αθήνα.

Καθώς σε τρεις εβδομάδες θα εξέπνεε η παράταση και από 1ης Ιουλίου δεν θα έρχονταν ξανά λεφτά στη χώρα από τους δανειστές, η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα πρόταση που κρατάει για άλλους εννέα μήνες υπό την ομπρέλα των Ευρωπαίων, έστω και αν το ΔΝΤ δεν δώσει καμία από τις δόσεις που απέμεναν ως τον Μάρτιο του 2016.

Επί της ουσίας, αν και δεν έχει γίνει γνωστό καν ακόμη εάν οι δανειστές αποδέχονται ή όχι την ελληνική πρόταση, η χώρα μπαίνει ξανά στο μαγκανοπήγαδο του να παίρνει μέτρα και λεφτά σε δόσεις. Τα νέα μέτρα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση και, ακόμα και αν δεν εξειδικευτούν πλήρως μέσα στον Ιούνιο, πρέπει να τύχουν οπωσδήποτε της έγκρισης των θεσμών.

Παράλληλα στην διάρκεια της εννεάμηνης παράτασης θα αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες (δηλαδή η εφαρμογή προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης) αλλιώς η Ελλάδα μπορεί να τεθεί εκτός προγράμματος.

Όπως εξηγούσαν πηγές της κυβέρνησης, η Αθήνα:

– κατέφυγε στην λύση της παράτασης του προγράμματος για να μην πέσουμε «σε τοίχο» επειδή δεν θα είχαμε συμφωνία για τα μέτρα μέχρι τέλος του μηνός.

– δεν ζητάει νέα χρήματα από τους δανειστές, αλλά χρησιμοποιεί παλαιά και νέα «εργαλεία» στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα, που καλύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 25-30 δισ. ευρώ.

– χωρίς να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια (που δεν θα εγκρίνονταν από τα ξένα κοινοβούλια που θα ζητούσαν νέο και πιο σκληρό Μνημόνιο) οι δανειστές θα έχουν υπό την εποπτεία τους τη χώρα, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2016.

– κρατάει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και αν σκεπτόταν να αποχωρήσει.

– βάζει και τους Ευρωπαίους στο παιχνίδι, για να μη μένει μόνο του το ΔΝΤ, αν και κανονικά θα αποχωρούσαν αφού το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος τελείωνε (και θα είχε τελειώσει από τον Δεκέμβριο του 2014 αν δεν υπήρχαν οι παρατάσεις).

Επιπλέον:

– για οποιαδήποτε παράταση δεχτούν, οι ευρωπαίοι δανειστές θα ζητήσουν και μέτρα.

– για εννέα μήνες θα υπάρχει χρόνος να λαμβάνονται σε δόσεις τα νέα μέτρα.

– μετά την δέσμευση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, οι δανειστές θα μπορούν να ελέγχουν διαρκώς (πχ ανά τρίμηνο) αν τηρείται η εκπλήρωσή τους.

Στο κυβέρνηση λένε πως η πρόταση θα αρέσει στους ξένους και πως τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Επίσης ξεπερνιέται το πρόβλημα πως το ΔΝΤ δεν θα έδινε ξανά χρήματα, επειδή χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, ακόμα και αν δεν δώσει χρήματα το ΔΝΤ, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της για να πορεύεται:

– τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων
– 6,5 δισ. χρεών προς την ΕΚΤ που πρέπει να πληρωθούν φέτος, αλλά θα ανταλλαγούν και θα μεταφερθούν στον ESM
– τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ
– τα 1,2 δισ. που αναμένεται να αποστραφούν από την ΕΚΤ
– τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαίκές κεντρικές τράπεζες
– περίπου 1,5 δισ. που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015
– ενδεχόμενα 2-3 δισ. από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων
– ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων

Η συζήτηση για την παράταση του προγράμματος, περιλαμβάνει όμως και αλλαγές στους στόχους που θα καθορίσουν τα νέα μέτρα. Η διαφορά για τα νέα μέρα που απαιτούνται παραμένει προς το παρόν δυσθεώρητη και αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Το ύψος τους θα καθοριστεί από την ύφεση και τους νέους δημοσιονομικούς στόχους που θα αποτυπωθούν σε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς οι δανειστές εκτιμούν πως η χώρα ξεκινά από αρνητικό έδαφος και οδεύει φέτος προς πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. που πρέπει η κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα πέραν εκείνων που απαιτούνται για επιπλέον πλεόνασμα 0,75% -1% του ΑΕΠ (δηλ. 1,3-1,8 δισ. ευρώ) που συζητά η Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ