Αυξημένη πρέπει να είναι η προσοχή των γονιών που έχουν παιδιά στην εφηβεία και στην προεφηβεία. Το φαινόμενο των επικίνδυνων «παιχνιδιών» στο ίντερνετ βρίσκεται σε έξαρση (κυρίως σε Αγγλία, Ρωσία και ΗΠΑ) και οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή, αφού η «μόδα» μπορεί να περάσει και στις άλλες χώρες εν ριπή οφθαλμού.
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με τις αρρωστημένες σκέψεις κάποιων επιτήδειων που στήνουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων καλούν τα ανήλικα παιδιά να προβούν σε δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές, όμως, μπορούν να επιφέρουν το θάνατο, αφού αφορούν στη χάραξη των χεριών με ξυραφάκι, σε πτώσεις από μεγάλα ύψη και στην ασφυξία!
Μία πρόκληση, μάλιστα, έχει ονομασία, λέγεται «γαλάζια φάλαινα», και στόχος είναι η χάραξη μίας φάλαινας στο μπράτσο! Ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη νέα αυτή αρρωστημένη μόδα:
«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας site τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» όπως ονομάζεται και η κόντρα της «μπλε φάλαινας». Στην κόντρα της «μπλε φάλαινας» το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού. Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το 15χρονο παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πως να προφυλαχθεί από αυτό που τον προτρέπουν να κάνει.
Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύσουμε τα παιδιά και να τα προφυλάξουμε από τέτοιους κινδύνους είναι να είμαστε κοντά ως γονείς στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι αυτά όλα τα πράγματα δεν είναι πραγματικά. Ότι είναι στημένα κόλπα από ανθρώπους οι οποίοι τα κινηματογραφούν και δεν φαίνεται ότι ουσιαστικά το σκοινί δεν είναι σκοινί αλλά είναι υλικό που δεν μπορεί να πνίξει. Ότι η φάλαινα που χαράσσει στο χέρι του ο Ρώσος που εμφανίζεται στα βίντεο στο youtube είναι ουσιαστικά προϊόν μαγιγιάζ. Το παιδί δεν έχει ούτε την ωριμότητα. Ούτε την κρίση να καταλάβει τι γίνεται. Και γι΄ αυτό βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι καθημερινά πέφτουν θύματα αυτών των προτροπών που είναι στα όρια της παρανομίας και ουσιαστικά του κινδύνου για τη ζωή του παιδιού. Και ο λόγος που το κάνουν είναι για να νιώσουν σημαντικοί και ότι ξεχωρίζουν στο χώρο τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Και γι΄ αυτό πρέπει και το σχολείο και η Πολιτεία και οι γονείς να προστρέξουν και να συνδράμουν στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά για ενημέρωση. Και να τους εξηγήσουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πραγματικά, δεν είναι αληθινά αλλά είναι επικίνδυνα όταν τα κάνει κανείς μόνος στο σπίτι».