Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μόσχα: Η αποχώρηση από τη συνθήκη για τις πυρηνικές δοκιμές θέτει τη Ρωσία σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από τη συνθήκη που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να θέτει τη Ρωσία «σε ισότιμη βάση» με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε την Παρασκευή(6/10) ότι η Μόσχα θα ανακαλέσει την επικύρωση του συμφώνου.

«Στόχος είναι να είμαστε ισότιμοι με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν τη συνθήκη αλλά δεν την κύρωσαν. Η ανάκληση δεν σημαίνει την πρόθεση για επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών», είπε ο Ουλιάνοφ.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «ενοχλήθηκε» από την απόφαση.

«Είμαστε ενοχλημένοι από τα σχόλια που έγιναν σήμερα στη Βιέννη από τον πρέσβη Ουλιάνοφ», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θέτει σε κίνδυνο τους παγκόσμιους κανόνες για μη πυρηνικές δοκιμές.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον έλεγχο των όπλων και την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εξαναγκάσει άλλα κράτη», είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σχέδιο της Μόσχας να αποσυρθεί από την επικύρωση της συνθήκης είχε ως στόχο να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που υποστηρίζουν Ουκρανία στον αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η δήλωση του Ουλιάνοφ ήρθε μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα ενδέχεται να επανεξετάσει την επικύρωση της συνθήκης.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων την Πέμπτη, ο Πούτιν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν κυρώσει τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών του 1996, ενώ η Ρωσία την έχει υπογράψει και επικυρώσει. Η Ρωσία θα μπορούσε να προσαρμόσει τη θέση της ώστε να αντικατοπτρίζει αυτή των ΗΠΑ, επεσήμανε ο Πούτιν.

Η Ρωσία λέει ότι η απόφαση δεν σημαίνει «αναγκαστικά» επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών

Ερωτηθείς εάν η άρση της απαγόρευσης από τη Ρωσία θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών βομβών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι μια τέτοια απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα δήλωση πρόθεσης για επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επιβεβαιώσουν δημοσίως το μορατόριουμ κατά των πυρηνικών δοκιμών και τη δέσμευσή τους στο CTBT, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της CTBTO, Ρόμπερτ Φλόιντ, ο οποίος παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το σύμφωνο, δήλωσε ότι «θα ήταν ανησυχητικό και βαθύτατα λυπηρό εάν οποιοδήποτε υπογράφον κράτος επανεξετάσει την επικύρωση του CTBT».

Ο διευθυντής του οργανισμού επισημαίνει ότι το CTBT έχει καθιερώσει έναν ισχυρό κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών και έχει συμβάλει σημαντικά στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, για το καλό της ανθρωπότητας, και είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» να ενισχυθεί αυτή η συμβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ