Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο, στόχος η εκταμίευση της δόσης

Για κρίσιμη περίοδο καθώς πλησιάζουν σημαντικές προθεσμίες για το πρόγραμμα, κάνει ο λόγο ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σε κείμενο που δημοσίευσε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γάλλος επίτροπος, που είναι το θετικό σήμα για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ επισημαίνει πως «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις» .

Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι «το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου» να δώσει ένα «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της δόσης, ενώ στο κείμενό του ο Γάλλος επίτροπος εκφράζει την ελπίδα πως η πρώτη αξιολόγηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Κάνοντας αναφορά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς σημειώνει πως είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος», εκφράζοντας την άποψη ότι «οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν», σε αντίθεση με αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» και οι οποίοι προσπαθούν «να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει «αισιόδοξος», χάρη στο «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί με την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναγνωρίζει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «με θάρρος την προσφυγική κρίση», δηλώνοντας τη στήριξή του στη χώρα στη διαχείρισης αυτής της πρόκλησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνει πως «η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls».

Διαβάστε όλο το κείμενο που ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Επίτροπος Οικονομικών:

Μόλις πέρασα δύο ημέρες στην Αθήνα για να συνεχίσω τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές καθώς λήγουν σημαντικά τελεσίγραφα. Γνωρίζω τη χώρα καλά – αυτή ήταν η πέμπτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα από το 2012! Πήγα σαν φίλος και έγινα δεκτός σαν φίλος. Και οι φίλοι πρέπει να μιλούν με ειλικρίνεια και ανοιχτά μεταξύ τους, ακόμα και για δύσκολα θέματα.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση: Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σεβόμενη απολύτως το Μνημόνιο που υπέγραψε το καλοκαίρι. Έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος: Πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Δεν πρέπει να χαθεί ο στόχος και πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός μεθοδικά: Αυτό περιμένουν τα κράτη της Ευρωζώνης πριν δοθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Είμαι αισιόδοξος βλέποντας το σημερινό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι τώρα, και από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, μία κυβέρνηση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε καλύτερα από την αρχή της κρίσης το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε μαζί. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα τώρα αντιμετωπίζει επιπλέον με θάρρος την προσφυγική κρίση και τη στηρίζουμε στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Αυτή η δυναμική, της συνεργασίας και του momentum, πρέπει να κρατηθεί: Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το να μείνει η Ελλάδα στη σωστή πορεία σημαίνει πρώτα και κύρια να επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος: Ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι ευκολότερος με τους δανειστές, εάν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί πληρούνται. Είναι προς το συμφέρον όλων: Της Ελλάδας, η οποία πρέπει να εκσυγχρονίσει τις δομές της και σκοπεύει να συνεχίσει τη συζήτηση για το χρέος της αλλά και των κρατών-μελών, τα οποία θέλουν μια ισχυρή, βιώσιμη Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Οι συζητήσεις και οι δύσκολες αποφάσεις είναι ακόμα μπροστά κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Δεν έκρυψα αυτή την πραγματικότητα από τους συνομιλητές μου, αλλά, αντίθετα τους μίλησα για αυτές τις προκλήσεις.

Αρκετά μέτρα, που σχετίζονται με βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η πρώτη δέσμη μέτρων πρέπει τώρα να κλείσει. Πρέπει να δούμε πρόοδο ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών. Οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν, χωρίς να αφήνουμε αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» δηλαδή αυτούς που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

Ένα δεύτερο «κύμα» μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί το Νοέμβριο. Η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει στους θεσμούς να επανεξετάσουν και να υιοθετήσουν αυτές τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της βοήθειας που αναμένεται. Ελπίζω ότι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα μπορέσει να δώσει ένα σήμα γι’ αυτό το αποτέλεσμα – αυτός είναι ο στόχος μας.

Μετά από αυτό θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα συνεχίζεται η κρίσιμη δουλειά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Είναι επιτακτικό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls.

H επιτροπή Γιούνκερ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Τελικά, είναι στο χέρι της χώρας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι συζητήσεις εν ευθέτω χρόνο, για τη βιωσιμότητα του χρέους της, όπως το υποσχέθηκαν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτό ήταν επίσης ο στόχος της επίσκεψής μου στην Αθήνα: Όχι μόνο να ανταλλάξω απόψεις και να προετοιμάσω το έδαφος την παραμονή ενός σημαντικού Eurogroup – καθώς οι επαφές με τις αρχές παρέμειναν σταθερές από το καλοκαίρι – αλλά και για να προετοιμάσω επίσης το έδαφος για το μέλλον και για να κοιτάμε μπροστά.

Οι προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από την Κομισιόν προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα το β΄ εξάμηνο του 2016. Δείχνουν ότι ο βασικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος: Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, με αναβίωση της εργασίας, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μια Ελλάδα που θα επανακτήσει την οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα.

Η χώρα ορίζει τη δική της μοίρα. Εμείς είμαστε εκεί να τη βοηθήσουμε να πετύχει.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ