Η μάχη κορυφής στον 1ο όμιλο δεν ανέδειξε νικητή, με την Ολλανδία να προηγείται με γκολάρα του Χάκπο αλλά το Εκουαδόρ να κερδίζει κατά κράτος τις εντυπώσεις στη συνέχεια και να παίρνει το βαθμό της ισοπαλίας (1-1) με ιστορικό γκολ του Βαλένσια.
Ο αγώνας μεταξύ της Ολλανδίας και του Εκουαδόρ για τη δεύτερη αγωνιστική του 1ου ομίλου του Μουντιάλ είχε πολυδιαφημιστεί μετά από τις νίκες των δύο ομάδων στην πρεμιέρα και δικαίωσε απόλυτα την φήμη του, με τους Βορειοευρωπαίους και τους Νοτιοαμερικανούς να μην καταφέρνουν να λύσουν τις διαφορές τους και να μένουν στο ισόπαλο 1-1.
Οι οράνιε μπήκαν δυνατά στο ματς και μόλις στο 6ο λεπτό απογείωσαν το κοινό τους με εκπληκτικό σουτ του Χάκπο, με τη συνέχεια να βρίσκει πάντως το Εκουαδόρ να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα και να δικαιώνεται στο 49′, με τον Ένερ Βαλένσια να ισοφαρίζει και να γράφει ιστορία, ως ο ένας από τους τέσσερις παίκτες στην ιστορία του Μουντιάλ που έχει σκοράρει έξι σερί γκολ για μία ομάδα στο τουρνουά (τα τρία πρώτα για το Εκουαδόρ στο Μουντιάλ του 2022 και τα τρία τελευταία σε εκείνο του 2014).
Η ισοπαλία σε αυτό το ματς σφράγισε τον μαθηματικό αποκλεισμό του Κατάρ από τη 2η μόλις αγωνιστική, ενώ στην τρίτη η Ολλανδία, το Εκουαδόρ και η Σενεγάλη θα δώσουν μάχη για τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στα νοκ-άουτ ματς, με το πρόγραμμα της ερχόμενης Τρίτης (29/11) να περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις Ολλανδία – Κατάρ και Εκουαδόρ – Σενεγάλη.
Το ματς
Η μάχη κορυφής του πρώτου ομίλου άρχισε ιδανικά για την Ολλανδία αφού στην πρώτη της ευκαιρία στο παιχνίδι βρήκε δίχτυα. Το έκανε μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, με τον Χάκπο να τροφοδοτείται από τον Κλάασεν λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και να εκτελεί τον Γκαλίντες με μία αριστερή “ρουκέτα”, για να κάνει το 1-0 και να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των οράνιε που σκοράρει στα δύο πρώτα του παιχνίδια σε τελικά Μουντιάλ (πρώτος ο Ντεπάι το 2014).
Η συνέχεια βρήκε την Ολλανδία να ελέγχει το ματς και να μην απειλείται ιδιαίτερα μέχρι το 25ο λεπτό (δύο προσπάθειες του Βαλένσια μέσα από την περιοχή σταμάτησαν πάνω στον Φαν Ντάικ στο 11ο και στο 24ο λεπτό αντίστοιχα), με την ομάδα του Γκουστάβο Αλφάρο να κερδίζει όμως μέτρα όσο περνούσε ώρα και να αρχίζει να πατάει ολοένα και περισσότερο την αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας “προβληματισμό” στους παίκτες του Φαν Χάαλ.
Στο 32ο λεπτό ο Νόπερτ χρειάστηκε να κάνει την πρώτη του σημαντική επέμβαση, διώχνοντας σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Βαλένσια από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους το Εκουαδόρ ενέτεινε την πίεσή του όμως αν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα δεν το πανηγύρισε.
Για την ακρίβεια, πανηγύρισε για μερικά δευτερόλεπτα όταν ο Εστουπινιάν νίκησε με προβολή τον Νόπερτ, για να σηκώσει όμως ο βοηθός το σημαιάκι υποδεικνύοντας σε θέση οφσάιντ τον Πορόσο (ήταν εκτεθειμένος και βρισκόταν μπροστά από τον κίπερ Νόπερτ) και το VAR να συμφωνήσει μαζί του, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Νοτιοαμερικανών.
Η φάση αυτή πλήγωσε τους παίκτες του Αλφάρο όμως δεν τους τσάκισε, αντίθετα τους πείσμωσε και το έδειξαν με το καλημέρα του δευτέρου μέρους, όταν και έφτασαν στην ισοφάριση στο 49′. Ο Καϊσέδο έκλεψε τη μπάλα από τον Τίμπερ και έδωσε στον Εστουπινιάν που έκανε το διαγώνιο συρτό σουτ και ο Νόπερτ απέκρουσε ασταθώς, για να την προωθήσει στα δίχτυα ο Ένερ Βαλένσια (1-1).
Αυτό ήταν το 38ο γκολ του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (κορυφαίος σκόρερ), με τον 33χρονο φορ της Φενέρμπαχτσε να γράφει μάλιστα ιστορία αφού έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που έχει βάλει έξι σερί γκολ για μία ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από τους Εουσέμπιο, Πάολο Ρόσι και Όλεγκ Σαλένκο.
Δέκα λεπτά αργότερα οι εντυπωσιακοί Νοτιοαμερικανοί άγγιξαν μάλιστα την ανατροπή, όταν μετά από σουτ του Βαλένσια που σταμάτησε στο σώμα του Φαν Ντάικ, ο Πλάτα εξαπέλυσε αριστερό “κεραυνό”, για να στείλει τη μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόπερτ.
Ούτε όμως αυτό το σοκ ήταν αρκετό για να ταρακουνήσει αρκετά τους Ολλανδούς, με τους οράνιε να συνεχίζουν να… υπολειτουργούν και το Εκουαδόρ να κερδίζει κατά κράτος τις εντυπώσεις με το θάρρος και την ενέργειά του. Στην τελική ευθεία του ματς υπήρχε διάθεση και από τις δύο ομάδες όχι όμως και πολλές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθαρές φάσεις.
Ο Βαλένσια τραυματίστηκε λίγο πριν το 90λεπτο και αποχώρησε με φορείο, βυθίζοντας σε προβληματισμό τους φίλους του Εκουαδόρ, με το φινάλε να βρίσκει τους Νοτιοαμερικανούς να αισθάνονται σαφώς πιο ικανοποιημένοι για τον βαθμό, έχοντας κυριαρχήσει έναντι των αντιπάλων τους όσον αφορά στον αριθμό τελικών ευκαιριών (15 έναντι 2 των οράνιε) καθώς και τον xgoals (1,8 έναντι 0,1).
Μουντιάλ 2022, Ολλανδία – Εκουαδόρ 1-1: Ο Βαλένσια έδειξε την κλάση του και κόντρα στους οράνιε
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νόπερτ, Ντάμφρις, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Φρένκι ντε Γιονγκ, Κόπμαϊνερς (80′ Ντε Ρουν), Κλάασεν (69′ Μπερχάους), Μπέρχβαϊν (46′ Ντεπάι), Χάκπο (80′ Βέγκχορστ)
ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Γκαλίντες, Πρεσιάδο, Ινκαπιέ, Πορόσο, Τόρες, Εστουπινιάν, Καϊσέδο, Μέντες, Πλάτα (90′ Ιμπάρα), Ένερ Βαλένσια (90′ Ροντρίγκες), Εστράδα (74′ Σαρμιέντο)
πηγή: sport24.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μουντιάλ 2022, Κατάρ – Σενεγάλη 1-3: “Καθάρισε” τους βελτιωμένους οικοδεσπότες για το πρώτο τρίποντο
Μουντιάλ 2022, Βραζιλία – Σερβία 2-0: Αυτή είναι η Σελεσάο, πάτησε τους Σέρβους με ιπτάμενο Ρισάρλισον