Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μουζάλας: Τέλος τα συσσίτια στους πρόσφυγες, θα δίνουμε μετρητά

  • Ανησυχία Μουζάλα για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα, για να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης
  • «Σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα.” δήλωσε ο Υπουργός

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα, για να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό λάθος και προειδοποίησε ότι μπορεί να ξαναγυρίσει η χώρα μας σε «παλιές εποχές» σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κρίση.

«Ηδη έχει λεχθεί σε Συμβούλιο υπουργών, έχουμε πληροφορίες από θεσμούς της Ευρώπης, όπως ο EASO και η Frontex, ότι υπάρχει μια τάση να αφαιρεθούν πόροι και δυνάμεις από το πέρασμα του Αιγαίου, δηλαδή την Ελλάδα, για να δοθούν στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τη ροή από τη Λιβύη», είπε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

«Είπαμε στο Συμβούλιο υπουργών στο Ταλίν ότι δεν θα υπήρχε πιο εγκληματικό λάθος από το να αφαιρέσει η ΕΕ πόρους και δυνάμεις από τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα για το πέρασμα του Αιγαίου και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Διότι μπορεί να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης και να ξαναγυρίσουμε σε παλιές εποχές. Θα πρέπει παράλληλα τα δύο συστήματα να δουλέψουν. Θα πρέπει να βρεθούν καινούριοι πόροι για την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο στην ενδοχώρα, αλλά παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα στα νησιά δεν είναι καλά. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές δυσκολίες». Σημείωσε μάλιστα ότι το ότι «είμαστε πολύ καλύτερα δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα».

Τέλος τα συσσίτια, θα δίνουμε μετρητά

Αναφερόμενος στις ενέργειες για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες αλλαγές.

«Το ένα είναι ότι σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα. Τώρα που είμαστε λίγο καλύτερα και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα, ξεκινάμε τα προγράμματα ένταξης», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι βασικοί στόχοι είναι δύο, να μάθουν οι πρόσφυγες ελληνικά, αγγλικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις και να εξασφαλίσουν εργασία.

«Στρεφόμαστε με σκέψεις προς τη γεωργία, σκοπεύουμε να κάνουμε μία καταγραφή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου των δεξιοτήτων όλων των μεταναστών, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Θα αξιοποιήσουμε και τους κοινωνικούς φορείς. Είμαστε σε επαφή με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και σκοπεύουμε τον Σεπτέμβριο να αρχίσουμε συνεργασία με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα, Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, βιοτέχνες, ώστε να προκύψουν προγράμματα που θα πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δύσκολο», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία που υπέστησαν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας δήλωσε αντίθετος στην αστυνομική βία χωρίς λόγο.

«Βέβαια, θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσει κανείς για τη βία αυτών οι οποίοι καίνε τα καμπ. Δεν το φέρνω σε αντιδιαστολή με το άλλο, αλλά νομίζω ότι πάνε παρέα. Αν κάποιος οργανωμένα επειδή θύμωσε και επειδή έχει δίκιο να είναι θυμωμένος -και το λέω με ειλικρίνεια αυτό- πάρει ένα ματσούκι και αρχίζει να σπάει τα σπιτάκια, να βάζει φωτιές, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καταστολή; Χρειάζεται και η καταστολή, αλλά πρέπει να γίνεται με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Εβρο, σχολίασε ότι «αποτελούν βάρβαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και συμπλήρωσε ότι διατάσσεται έρευνα για το αν έγιναν στον Εβρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ