Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Γιατί χάσαμε από τη Βραζιλία;  

Ένα παιχνίδι που έπρεπε να νικήσουμε απλά με μισό καλάθι για να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ, αλλά και μία καλή διαστάυρωση προκειμένου να φτάσουμε και στα προημιτελικά, αποτέλεσε αιτία προβληματισμού για την Εθνική μας ομάδα!

Παρά το 40-23 λίγο μετά τα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου, η Ελλάδα κατάφερε να χάσει με έναν πόντο από τους Βραζιλιάνους, 79-78, και τώρα όχι μόνο πρέπει να καλύψει αυτή την ήττα με μία μεγάλη νίκη στη συνέχεια, αλλά κυρίως ξεθώριασε τη λάμψη που εξέπεμπε αυτή η ομάδα και έκανε όλους τους μελλοντικούς μας αντιπάλους να πιστεύουν ότι μπορούν να μας νικήσουν.

Αυτοί είναι οι πέντε συν ένας λόγοι που χάσαμε από τη Βραζιλία:

  1. Η έλλειψη ενός παίκτη σημείου αναφοράς στη θέση 5: Το θηρίο που λέγεται Παπαγιάννης δεν έχει την εμπειρία να σηκώσει το βάρος, αλλά και την ενέργεια για να παίξει 20 καλά λεπτά σε άμυνα και επίθεση. Δεν φτάνει μόνο να κάνει δύο φόλοου-καρφώματα, ενώ αμυντικά πολλές φορές εκτίθεται από ευέλικτα «τεσσάρια», ακόμη κι αν τους ρίχνει 15 εκατοστά. Ο δε Γιάννης Μπουρούσης θα δώσει και δύο έξυπνες πάσες μέσα από τη ρακέτα και είναι αξιόπιστος και στις βολές, αλλά επίσης δεν βγάζει 20 λεπτά σε υψηλό επίπεδο. Κανένας άλλος παίκτης δεν μπορεί να παίξει στο «5» με εξαίρεση τον Γιάννη λόγω ύψους, αλλά η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση αποδυναμώνει την εν γένει αμυντική μας συμπεριφορά, καθώς σε αυτή τη θέση ο Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ατού των μακριών του χεριών (άλλωστε τάπες μοιράζει και από τη θέση «4» και ριμπάουντ μπορεί να πάρει ακόμη κι αν μαρκάρει τον πόιντ γκαρντ).
  2. Δεν έχουμε σουτέρ: Τίποτα μα τίποτα δεν σημαίνουν τα τρίποντα που έβαλαν Πρίντεζης και Καλάθης με τη Βραζιλία, στο πρώτο ημίχρονο που κακά τα ψέματα δεν υπήρχε ιδιαίτερη πίεση. Άλλωστε, η άμυνα των βραζιλιάνων δεν άλλαξε στο β’ ημίχρονο που παραδοσιακά το ποσοστό των εύστοχων τρίπονων πέφτει. Ο Βασιλειάδης βλέπει το τουρνουά από το σπίτι του και η Ελλάδα πάσχει σε έναν τομέα εξαιρετικά σημαντικό. Τα τρίποντα μας πλήγωσαν σε ένα ματς που είχαμε και ένα σχετικά καλό ποσοστό και νικούσαμε 17 πόντους, τι θα γίνει σε παιχνίδι που θα χάνουμε 7-8 πόντους και θα πρέπει να βρούμε λύσεις από μακριά…;
  3. Δεν υπάρχει χημεία Καλάθη-Γιάννη: Μεγάλο πρόβλημα. Οι δύο παίκτες πρέπει να συννενούνται με κλειστά μάτια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Δεν έχει γίνει δουλειά σε αυτόν τον τομέα και τώρα δεν προλαβαίνουμε.
  4. Έπαιξε λίγο ο Γιάννης στο πρώτο παιχνίδι: Ναι με το Μαυροβούνιο το ματς τελείωσε στο ημίχρονο, αλλά ο Αντετοκούνμπο έπρεπε να παίξει πάνω από 16 λεπτά για να βρει ρυθμό. Είναι Σεπτέμβρης, off-season για το NBA, αλλά μιλάμε για ένα 24χρονο παιδί, που παίζει 35λεπτά στην Αμερική μέρα παρά μέρα με ταξίδια ενδιάμεσα και δεν γίνεται να κάθεται στον πάγκο τόση ώρα, ούτε να παίρνει τόσο λίγες επιθέσεις.
  5. Έχουμε ελάχιστα δουλεμένα επιθετικά plays: Δεν πετυχαίνουμε εύκολα καλάθια. Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Γιάννης και Μπουρούσης αγκωμαχούν για να σκοράρουν. Η άμυνα από μόνη της δεν μπορεί να σου χαρίσει παιχνίδια. Αν ο αντίπαλος σκοράρει σε τρεις συνεχόμενες επιθέσεις, επικρατεί αμηχανία και εκνευρισμός.
  6. Δεν βγάζει ένταση ο Σκουρτόπουλος. Ανεξάρτητα με το αν έχει κάνει καλή δουλειά στην προετοιμασία, χρειάζεται και ένα νευρικό κοουτσάρισμα. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος δείχνει σαν να είναι φίλος ή… θείος των παικτών και όχι ο προπονητής τους. Θέλει και λίγες φωνές και μάλωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ