Όραμα και στόχος όλων είναι η μεταστέγαση της «Γέφυρας Ζωής ΑμεΑ» σε ιδιόκτητο χώρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ
Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ζωή μου γονείς με παιδιά ΑμεΑ. Σκεφτόμουν πολλές φορές για τη ζωή τους, για την εκπαίδευσή τους αλλά και για το χρόνο που έχουν αυτά τα παιδιά να απασχολούνται κάπου… Κενό …
Δεν υπήρχαν χώροι… Οι γονείς, αρκετοί με τους οποίους μιλούσα, ήταν απεγνωσμένοι για το πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους με κάτι… Να τα βλέπουν απλά και μόνο να χαμογελάνε.
Ο ρατσισμός υπάρχει στις μέρες μας είναι σίγουρο πως πολλοί τον βλέπουμε μπροστά μας απλά δεν το λέμε και τόσο ή κάνουμε πως δεν το ακούμε ή δεν το βλέπουμε…
Κι όμως γίνονται πράγματα… Γίνονται καλές πράξεις και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μέσα σε όλο αυτό που ζούμε που πραγματικά ξέρουν να μοιράζουν χαμόγελα σε αυτά τα παιδιά.
Ένας τέτοιος μπαμπάς είναι ο Διονύσης …
Έτυχε να τον γνωρίσω … Μάλλον δεν ήταν τυχαίο όπως δεν είναι και πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας τελικά.
Ο Διονύσης Γουράνιος είναι ένας άνθρωπος ευγενικός και γεμάτος χαμόγελο. Είναι πατέρας του Νικόλα! Ο Νικόλας είναι ένα ιδιαίτερο παιδί που όμως όταν τον γνωρίσεις το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να τον αγκαλιάσεις και να τον γεμίσεις φιλιά. Έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ως παιδί και γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς του έπρεπε να είναι λίγο πιο πολύ μαζί του. Βέβαια, όλα τα απιδιά χρειάζονται γονείς, η αλήθεια όμως είναι πως αυτοί οι γονείς χρειάζονται κάτι ακόμα… Κάποια μέσα για να είναι καλά τα παιδιά τους, κάτι που το κράτος δεν έχει τόσο στα άμεσα σχέδιά του.
Έτσι λοιπόν η ιστορία μας ξεκινάει με μια φράση του Νικόλα στον μπαμπά του: Μπαμπά, για εμάς δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε τα απογεύματα;
Από αυτήν τη φράση ξεκίνησαν όλα… Η Γέφυρα Ζωής είναι ένα τέτοιο ξεκίνημα, από τον Διονύση Γουράνιο για τον Νικόλα του, αλλά έγινε η γέφυρα ζωής για πολλά παιδιά!
Η Γέφυρα Ζωής είναι ένας Απογευματινός Εθελοντικός Πολυχώρος Δημιουργίας και Έκφρασης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία, που ιδρύθηκε το 2012 από Γονείς Παιδιών με Αναπηρία. Είναι ένας νέος χώρος όπου απασχολούνται, κάθε απόγευμα, παιδιά με αναπηρία μέσω των εθελοντικών δραστηριοτήτων της.
Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00- 21:00 με πλήθος διαδραστικών εθελοντικών δράσεων μόνο με εθελοντές.
Οι εθελοντές δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους και λαμβάνουν ως ανταμοιβή την αυθόρμητη και ανιδιοτελή αγάπη από τα παιδιά που είναι διαφορετικά από το «συνηθισμένο», παραβλέποντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στον εθελοντικό πολυχώρο, εφαρμόζοντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα με τη βοήθεια μιας άριστα καταρτισμένης και διαρκώς αυξανόμενης ομάδας εθελοντών, η οποία παρέχει εθελοντική στήριξη μέσω δραστικών παιχνιδιών. Ζumba Gold, Θεατρικό Παιχνίδι, Αυτοάμυνα ΑμεΑ, specialParumba, είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες στη «Γέφυρα Ζωής ΑμεΑ». Παράλληλα υλοποιούνται και πρωτότυπα προγράμματα, όπως το μάθημα μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής όπου τα παιδιά και οι νέοι του συλλόγου παρασκευάζουν τις δικές τους αλμυρές και γλυκές δημιουργίες σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις.
Η «Γέφυρα Ζωής» έχει επιλεγεί από το αγγλικό μουσικό πανεπιστήμιο Huddersfieldως φορέας πρακτικής άσκησης.
Όραμακαιστόχοςόλωνείναιημεταστέγασητης«ΓέφυραςΖωής ΑμεΑ»σειδιόκτητοχώρο.
Όπως μας λέει ο κ. Γουράνιος, για να πραγματοποιηθεί το όνειρό μας, χρειάζεται η βοήθεια όλων σας, με οποιονδήποτε τρόπο. Θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν τις εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και απογευματινές τους δραστηριότητες, κάνοντάς τες ευχάριστες, δημιουργικές, φωτεινές, ελπιδοφόρες».
«Η ενίσχυση των δράσεων μας έχει άμεσο αντίκρισμα, κερδισμένες ζωές», προσθέτει και συνεχίζει:
«Το κάθε παιδί είναι για εμάς μοναδικό. Η καθημερινότητα στη Γέφυρα Ζωής είναι γεμάτη από συναισθήματα και εικόνες, από χαμόγελα, τραγούδια, ζωγραφιές, αλλά και αγωνία και άγχος για την επίτευξη του στόχου που όλοι μαζί, εθελοντές και γονείς, θέτουν για κάθε παιδί ξεχωριστά.
Κάθε φορά που ένα παιδί μας κάνει την πρώτη του δημιουργία, ο ενθουσιασμός όλων μας είναι μεγάλος και ακόμα μεγαλύτερη η συγκίνηση που νιώθουμε.
Το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μας, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, η πιο δυνατή ικανοποίηση.
Παιδιά που πρέπει να κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή.
Παιδιά που πρέπει να νιώσουν ότι αξίζουν.
Είναι ένας μεγάλος αγώνας που αξίζει τον κόπο».
Η Γέφυρα Ζωής έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις, εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και της αυξημένης τους ανάγκης για στήριξη λόγω μη κρατικών δομών για παιδιά και νέους με αναπηρία. Στην «ΜΠΑΜστο Ρεπορτάζ» ο Διονύσης Γουράνιος μας εξηγεί ακριβώς τι κάνει και τι είναι αυτό που θέλει σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.
-Πώς ξεκίνησες την Γέφυρα Ζωής;
Από μια φράση του γιου μου του Νικολά «Μπαμπά, εμείς δεν έχουμε να πάμε πουθενά το απόγευμα;»
Έτσι «γεννήθηκε» η Γέφυρας Ζωής, γονείς που σηκώνουν τον δικό τους σταυρό και παλεύουν, αλλά αρνούνται να εγκαταλείψουν τη μάχη για την αποδοχή και ενσωμάτωση των παιδιών τους στην κοινωνία.
Εμείς οι γονείς αναλάβαμε δράση για αυτούς τους καθημερινούς μικρούς μας ήρωες και ανοίξαμε την αγκαλιά μας δημιουργώντας τη Γέφυρα Ζωής, με σκοπό να στηρίξουμε την καθημερινότητα των παιδιών μας και να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον χαράς και αγάπης, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
-Υπάρχουν εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν;
Βεβαίως και υπάρχουν εθελοντές που προσφέρουν ανιδιοτελώς. Με συγκινεί που οι εθελοντές μας έρχονται να βοηθήσουν τα παιδιά μας με την καρδιά τους και όλοι μαζί σαν μια ομάδα εξελίσσονται και προχωράνε χέρι-χέρι.
Η επαφή που έχουν με τα παιδιά με κάνει να αναθεωρώ καθημερινά πολλά πράγματα. Είμαστε ένας φορέας που χρειάζεται υποστήριξη για να συνεχίσουμε με επιτυχία τις εθελοντικές μας δράσεις, που ακόμα και με περιορισμένους πόρους δεν σταματάμε να μοιράζουμε χαμόγελα.
Ζητάμε λοιπόν και άλλους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους.
-Το χαμόγελο που εισπράττουν πώς θα το έλεγες εσύ που το ζεις;
Τα παιδιά όταν εισπράττουν ένα χαμόγελο αυτά το πολλαπλασιάζουν επί 10 και στο προσφέρουν μαζί με μία αγκαλιά. Η χαρά, η ευτυχία και η αγάπη όλη μπορούν να κρύβονται πίσω από ένα και μόνο χαμόγελο. Για τα παιδιά αυτό είναι όλη τους η ζωή.
-Γιατί ονομάστηκε Γέφυρα Ζωής;
Διότι σκοπός μας είναι να γεφυρώνουμε τις ζωές των ανθρώπων, ενώνοντας κομμάτια του καθενός μας, που για να φτάσουν στον προορισμό τους χρειάζονται πάντα μια γέφυρα.
-Τι θα ήθελες από το κράτος, αν μπορούσες να ζητήσεις κάτι;
Να κάνει τα παιδιά με αναπηρία ορατά στην Ελλάδα και να μην τα αφήνει στο περιθώριο. Να βοηθάει φορείς όπως η Γέφυρα Ζωής ΑμεΑ να μην κλείσουν.
Εμάς οι δυνάμεις μας φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του κράτους να βοηθήσει έναν μικρό οργανισμό, που σηκώνεται, πέφτει, περπατάει, μπουσουλάει…
Μακάρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη.
-Δώσε μας μια ατάκα ενός παιδιού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και που θα είναι το μότο για να μάθει ο κόσμος το έργο σας.
Καθημερινά τα παιδιά, μας λένε πράγματα που μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας αλλά ένα απόγευμα που ζωγράφιζαν το καθένα το δικό τους μήνυμα για να προσφέρουν τις ζωγραφιές τους στους φίλους τους, ένα παιδί μπήκε στο γραφείο μου και μου είπε:Κύριε Διονύση, αυτή η ζωγραφιά είναι από όλους εμάς, τη ζωγραφίσαμε για εσάς όλοι μαζί γιατί εδώ η Γέφυρα Ζωής είναι το σπίτι μας και σας ευχαριστούμε πολύ, πάρτε μια μεγάλη καρδιά γιατί είστε φίλος μας και θα ζωγραφίζουμε καρδιές για μια ζωή, γιατί μέσα στην καρδιά μας πρέπει να τους έχουμε όλους».
Αυτό νομίζω δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δείτεπερισσότεραγιαεμάς στη διεύθυνση: http://www.gefirazois.gr
Θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι με τα παιδιά μας!
*Οι φωτογραφίες και το υλικό είναι από τη Γέφυρα Ζωής και έχουμε την άδεια των γονέων γονείς για τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα.