Το μυστηριώδες παιχνίδι, που έχει οδηγήσει δεκάδες νέους και νέες, κυρίως στη Ρωσία, σε αυτοκτονία, έφθασε και στην Ελλάδα, με το πρώτο παραλίγο θύμα της να είναι μία 15χρονη από την Κατερίνη.
Ειδικότερα, στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε εσπευσμένα μία μαθήτρια 15 ετών όταν, απευθύνθηκε στη μητέρα της, αισθανόμενη ότι το έχει παρατραβήξει…
Η έφηβη από την Πιερία παρασύρθηκε από έναν επιτήδειο στο διαδίκτυο ο οποίος την παρέσυρε στο να χαράξει στα άκρα της με ξυραφάκι μία φάλαινα και στη συνέχει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ηρεμιστικών χαπιών. Ευτυχώς το κορίτσι κατανάλωσε μόνο δύο χάπια και πριν χάσει τις αισθήσεις της ενημέρωσε τη μητέρα της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πλέον βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα της 15χρονης κατήγγειλε στις 7 Μαΐου στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ότι η κόρη της συνομίλησε με άγνωστους στο Facebook στις 1 και στις 3 του ίδιου μήνα. Μετά από παρότρυνσή τους, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η 15χρονη πήρε δύο χάπια και προκάλεσε αμυχές στους μηρούς της.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.
Μορφή επιδημίας τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Ίντερνετ
Αυξημένη πρέπει να είναι η προσοχή των γονιών που έχουν παιδιά στην εφηβεία και στην προεφηβεία. Το φαινόμενο των επικίνδυνων «παιχνιδιών» στο ίντερνετ βρίσκεται σε έξαρση (κυρίως σε Αγγλία, Ρωσία και ΗΠΑ) και οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή, αφού η «μόδα» μπορεί να περάσει και στις άλλες χώρες εν ριπή οφθαλμού.
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με τις αρρωστημένες σκέψεις κάποιων επιτήδειων που στήνουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων καλούν τα ανήλικα παιδιά να προβούν σε δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές, όμως, μπορούν να επιφέρουν το θάνατο, αφού αφορούν στη χάραξη των χεριών με ξυραφάκι, σε πτώσεις από μεγάλα ύψη και στην ασφυξία!
Μία πρόκληση, μάλιστα, έχει ονομασία, λέγεται «γαλάζια φάλαινα», και στόχος είναι η χάραξη μίας φάλαινας στο μπράτσο! Ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη νέα αυτή αρρωστημένη μόδα:
«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας site τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» όπως ονομάζεται και η κόντρα της «μπλε φάλαινας». Στην κόντρα της «μπλε φάλαινας» το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού. Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το 15χρονο παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πως να προφυλαχθεί από αυτό που τον προτρέπουν να κάνει.
Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύσουμε τα παιδιά και να τα προφυλάξουμε από τέτοιους κινδύνους είναι να είμαστε κοντά ως γονείς στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι αυτά όλα τα πράγματα δεν είναι πραγματικά. Ότι είναι στημένα κόλπα από ανθρώπους οι οποίοι τα κινηματογραφούν και δεν φαίνεται ότι ουσιαστικά το σκοινί δεν είναι σκοινί αλλά είναι υλικό που δεν μπορεί να πνίξει. Ότι η φάλαινα που χαράσσει στο χέρι του ο Ρώσος που εμφανίζεται στα βίντεο στο youtube είναι ουσιαστικά προϊόν μακιγιάζ. Το παιδί δεν έχει ούτε την ωριμότητα. Ούτε την κρίση να καταλάβει τι γίνεται. Και γι΄ αυτό βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι καθημερινά πέφτουν θύματα αυτών των προτροπών που είναι στα όρια της παρανομίας και ουσιαστικά του κινδύνου για τη ζωή του παιδιού. Και ο λόγος που το κάνουν είναι για να νιώσουν σημαντικοί και ότι ξεχωρίζουν στο χώρο τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Και γι΄ αυτό πρέπει και το σχολείο και η Πολιτεία και οι γονείς να προστρέξουν και να συνδράμουν στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά για ενημέρωση. Και να τους εξηγήσουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πραγματικά, δεν είναι αληθινά αλλά είναι επικίνδυνα όταν τα κάνει κανείς μόνος στο σπίτι».
21χρονος πίσω από το φρικιαστικό “παιχνίδι”
Ο άνθρωπος πίσω από το αρρωστημένο «παιχνίδι αυτοκτονίας» φέρεται να είναι σε φυλακή της Ρωσίας, είναι μόλις 21 ετών και εξακολουθεί να δέχεται ερωτικές επιστολές από έφηβες, που του παραδίδονται στο κελί του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι ο Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis), ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών, στις οποίες είχε άμεσα εμπλακεί.
Ο Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό αναφέρει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», ότι χαίρεται που πέθαναν και πως η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».
Τα θύματα
Το επικίνδυνο παιχνίδι συνδέθηκε άμεσα με τους θανάτους τριών εφήβων στη Ρωσία. Η 16χρονη Veronika Volkova και η 15χρονη Yulia Konstantinova «βούτηξαν» από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.
Λίγο πριν τον θάνατό της, η Konstantinova ανάρτησε σε προφίλ της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία μιας γαλάζιας φάλαινας. Λίγο πριν αυτοκτονήσει, έγραψε: «Τέλος».
Το ίδιο έγραψε και η φίλη της, Veronika: «Χάθηκε κάθε νόημα. Τέλος».
Στα τέλη του 2015, ένα 17χρονο κορίτσι από τη Ρωσία, η Rina Palenkova, δημοσίευσε μια selfie, λίγες στιγμές πριν πέσει μπροστά σε ένα επερχόμενο τρένο. Ο οδηγός του τρένου είδε τη Rina και προσπάθησε απεγνωσμένα να σταματήσει το τρένο, αλλά δεν μπορούσε και έτσι το κορίτσι σκοτώθηκε από την πρόσκρουση.
«Μαμά, υπάρχουν μπλε φάλαινες;» είχε ρωτήσει μια μέρα η 13χρονη Κολομβιανή, Μεϊλέν και η μητέρα της απάντησε αθώα πως υπάρχουν, αλλά είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε και δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι σήμαινε αυτή η ερώτηση.
Δύο μήνες αργότερα, στις 28 Απριλίου, το άψυχο σώμα της μικρής κρεμόταν από ένα σχοινί. Η 37χρονη μητέρα δεν είχε ποτέ της ακούσει για την θανάσιμη πρόκληση και, όταν ενημερώθηκε, άρχισε να συνδέει γεγονότα, περιστατικά και συμπεριφορές της κόρης της, που μέχρι τότε περνούσαν απαρατήρητα. Η 13χρονη δεν ήταν όμως η πρώτη που πέθανε, συμμετέχοντας στην διαδικτυακή πρόκληση, που πλέον έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και κινητοποίησε τις Αρχές παγκοσμίως.
Τον περασμένο Νοέμβριο, στην Ουκρανία, οι 15χρονοι Ντενίς και Κάτια, τσακώθηκαν με τους γονείς τους και έφυγαν για το εξοχικό σε ένα κοντινό χωριό. Όταν τους βρήκε η αστυνομία, τα παιδιά άρχισαν να πυροβολούν, ανεβάζοντας, ταυτόχρονα, αστείες εικόνες στο «V Kontakte» και αλληλογραφώντας με γνωστούς τους. Τελικά, ο Ντενίς σκότωσε την Κάτια και αυτοκτόνησε.
Ένα 16χρονο κορίτσι αυτοκτόνησε στο Mato Grosso της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την αστυνομία, άφησε πίσω δύο γράμματα που περιγράφουν λεπτομερώς τους κανόνες του παιχνιδιού. Εκτός από τη χάραξη μηνυμάτων στα χέρια της με μια λεπίδα, ολοκλήρωσε το τελικό βήμα. Αυτοκτόνησε.
Η αστυνομία διερευνά την αυτοκτονία ακόμα ενός 19χρονου αγοριού στο Minas Gerais, στη Βραζιλία, του οποίου η οικογένεια υποψιάζεται πως έπαιζε το ίδιο παιχνίδι. Η οικογένειά του ανέφερε ότι τον είχε δει να ολοκληρώνει διάφορα βήματα του παιχνιδιού, όπως η λήψη μιας selfie βλέποντας μια ταινία τρόμου και η χάραξη μιας φάλαινας στο χέρι του με ένα ξυράφι.
Οι φονικές οδηγίες
Ενδεικτικά σημειώνονται κάποια από τα challenges που πρέπει να ολοκληρώσουν οι παίχτες, οι οποίοι ενθαρρύνονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους με διάφορους τρόπους:
“Σήκω στις 04.20 και παρακολούθησε βίντεο τρόμου”
“Χαράκωσε το χέρι σου”
“Ημέρα 26:Σήμερα θα μάθεις την ημερομηνία θανάτου σου”
“Ημέρα 28: Μην μιλήσεις σε κανέναν σήμερα”
“Ημέρα 50: Πέσε από την οροφή ή κρεμάσου”
Οι «επόπτες» – «καθοδηγητές» μπορούν να αλλάξουν κατά την διάρκεια του «παιχνιδιού». Όταν «μπλοκάρονται» για οποιονδήποτε λόγο, επιστρέφουν με διαφορετικά διαδικτυακά «ονόματα». Αν το ίδιο το δίκτυο «μπλοκάρει» όλο το «παιχνίδι», τότε δημιουργείται νέος λογαριασμός και μέσω αυτού ξαναβρίσκουν το θύμα τους. Η εγκατάλειψη του «παιχνιδιού» είναι δυνατή, αλλά δύσκολη. Αν το θύμα ανακοινώσει ότι φεύγει από την «ομάδα», αρχίζουν οι απειλές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει στην υλοποίηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι «ομάδες θανάτου» θεωρούνται υπεύθυνες για 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο στην Ρωσία.
Και όλα αυτά τα στοιχεία πριν το φονικό παιχνίδι, «μεταναστεύσει» στο Instagram, το Messenger, το WhatsApp και το Twitter.