Μύκονος: Ερωτηματικά για τη “χαλαρή” στάση που τηρεί ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Παναγίας Τούρλιανης από το 2014(!) μετά την παραδοχή από νομικό της εκπρόσωπο στη «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι ο άνθρωπος που ενοικίασε τον χώρο του beach bar μπροστά από τη φημισμένη παραλία Λια στο νησί των ανέμων την υπενοικίασε παράνομα σε τρίτους χωρίς την άδεια της Μονής. Πρόκειται για το κλαμπ στο οποίο πραγματοποιήθηκε η περίφημη εκδήλωση γνωστής ωρολογοποιίας με κεντρικό πρόσωπο τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση οι υπεύθυνοι αφαίρεσαν όλες τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες αλλά και μια ξύλινη κατασκευή, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι αυθαίρετη.
«Αυθαιρεσίες»
Ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο οικόπεδο, επισημαίνει ότι η μισθώτρια εταιρεία υπενοικίασε το κτίριο το 2014 σε ομάδα επιχειρηματιών που έχουν το γνωστό εστιατόριο της παραλίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έγγραφη συναίνεση της Μονής, όπως αναφέρεται ρητά στο μισθωτήριο που έχει στα χέρια της η «Μ».
«Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης δεν έχει συναινέσει ποτέ στο να υπάρχουν τρίτοι μέσω της βασικής μισθώτριας που είναι η Paradise Α.Ε. Το 2015 έληξε η μίσθωση και κρατάνε τα ακίνητα χωρίς νόμιμη αιτία. Η Ιερά Μονή αυτή τη στιγμή έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναλάβει πίσω αυτή την περιουσία», τονίζει ο εκπρόσωπος του μοναστηριού.
Ηγούμενος – Μύκονος: Υπάρχουν συμφέροντα
«Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου τον έχει νοικιάσει σε επιχειρηματία από το 1990. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά ασχολούνται και δίνουν έμφαση σε αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν συμφέροντα», μας είπε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής.
Λιά – Μύκονος: Το αρχικό συμφωνητικό
Στις 19 Απριλίου 1990 ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Δακτυλίδης υπέγραψε συμφωνητικό μίσθωσης με τον τότε ηγούμενο της Μονής Παναγίας Τουρλιανής, προκειμένου να εκμεταλλεύεται μέχρι το 2015 την παραθαλάσσια περιοχή μπροστά στη δημόσια παραλία της Λιας.
Στο συμφωνητικό αναφερόταν ότι θα μπορούσε να γίνει επέκταση του μισθώματος έως το 2025 κατόπιν συναίνεσης της Μονής. Μέχρι το 2015 το ετήσιο μίσθωμα ήταν 8.217 ευρώ τον χρόνο συν το 3% των ακαθάριστων εσόδων, που δεν μπορούσε να είναι λιγότερο από 700.000 δραχμές τον χρόνο (2.054 ευρώ)! Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν δύο τροποποιήσεις ότι χορηγείται δικαίωμα παράτασης μετά από έγγραφο αίτημα και με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους.
Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής, το 2015, οπότε και έληξε το μισθωτήριο, η οικογένεια Δακτυλίδη δεν έστειλε ποτέ έγγραφο για επέκταση της μίσθωσης μέχρι το 2025, ούτε τήρησε την υπογεγραμμένη συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθίου. Αντίθετα, έναν χρόνο νωρίτερα, το 2014, ο Μάρκος Δακτυλίδης υπεκμίσθωσε -αυθαίρετα σύμφωνα με την Ιερά Μονή- το κατάστημα που βρίσκεται στην περιοχή «Λια» σε τρεις επιχειρηματίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 (!) με μίσθωμα 120.000 ευρώ τον χρόνο.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο συμφωνητικό εμπορικής υπεκμισθώσεως παρουσιάζεται ότι νοικιάζονται: «…Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνολικού εμβαδού 380 τ.μ., στεγασμένοι και ελεύθεροι χώροι, ή όσο και αν είναι πλέον ή έλαττον…».
Σημειωτέον ότι νόμιμη άδεια υπάρχει για το κτίριο 238 τ.μ.
Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι στον χώρο του beach bar έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα.
«Η Ιερά Μονή δεν έχει καμία ευθύνη για το τι κάνει ο επιχειρηματίας στην παραλία. Ως εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πάντα κοιτάμε να βρεθούν λύσεις πριν να οδηγηθούμε στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που θα έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθεί κάποια λύση, θα προχωρήσουμε σε δικαστικές ενέργειες», σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος του μοναστηριού. «Έχει δώσει κι άλλα πράγματα σε τρίτους ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και δεν είχε ποτέ τη συναίνεσή μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας με τον τρόπο που θεωρούμε ότι είναι ορθότερος και νόμιμος με συμβάσεις από δημόσιο διαγωνισμό πλήρως δημοσιευμένες και καταγεγραμμένες εκεί που πρέπει», τονίζει. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει εντολή να πάρει πίσω όλα τα ακίνητα της Ιεράς Μονής Παναγιάς Τουρλιανής.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου αναφέρει: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ γνωρίζει και επιβλέπει το επιτελούμενο από τους κληρικούς του έργο, τους οποίους και περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Οι δε υπαγόμενες στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου Ιερές Μονές ως Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, διοικούμενες από το Ηγουμενοσυμβούλιο αυτών, προχωράνε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, πάντα με σκοπό την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαχειριστικών τους αναγκών και υποχρεώσεών τους προς το κράτος και την άσκηση του φιλανθρωπικού τους έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που ισχύουν, και τηρώντας τις διαδικασίες δημοσιότητας και διαφάνειας που απαιτούνται κατά περίπτωση, αλλά και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο».