Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Μυοκαρδίτιδα Pfizer: Περιστατικά παρενεργειών σε άτομα κάτω των 30 ετών

Μυοκαρδίτιδα Pfizer: Ο EMA και το CDC εντόπισαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα εμβόλια, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει. – Παπαευαγγέλου: 25-27 αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κυρίως με mRNA εμβόλιο παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να το ερευνήσουν περαιτέρω.

Ο EMA και το CDC εντόπισαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα εμβόλια, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας του CDC έχουν επαληθεύσει 226 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και ερευνούν περίπου 250 ακόμη αναφορές.

Αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, τα ποσοστά στις ηλικίες 16-24 ετών μετά από τη δεύτερη δόση είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, στα οποία παρουσιάστηκε μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν πόνος στο στήθος, αυξημένα καρδιακά ένζυμα, μεταβολές κυμάτων ST ή Τ, δύσπνοια και μη φυσιολογική ηχοκαρδιογραφία / απεικόνιση.

Από τις 285 περιπτώσεις, οι 270 δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Περίπου το 81% έχει αναρρώσει πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα είχαν συνεχή συμπτώματα. Δεκαπέντε άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων τρία στην εντατική.

Σύμφωνα με τον Δρ Σιμαμπουκούρο, αναφέρθηκαν 79 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας σε εφήβους ηλικίας 16 ή 17 ετών μετά από τη δεύτερη δόση εμβολίου, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός ήταν 2-19 περιπτώσεις.

Επίσης, υπήρχαν 196 περιπτώσεις σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, ενώ αναμένονταν μέχρι 83. Τα ποσοστά περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις για αυτές τις ηλικιακές ομάδες ήταν 35% και 21%, αντίστοιχα.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) συνεχίζει την αξιολόγηση των αναφορών μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδας (φλεγμονή της μεμβράνης γύρω από την καρδιά) σε μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια COVID-19.

Το PRAC ξεκίνησε την αναθεώρησή του τον Απρίλιο μετά από περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Comirnaty στο Ισραήλ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Επηρεάζουν κυρίως άνδρες κάτω των 30 ετών, με συμπτώματα που ξεκινούν κυρίως μέσα σε αρκετές ημέρες από τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και / ή περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν επίσης στην Ευρώπη, μετά τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια COVID-19.

Επί του παρόντος απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να εξαχθεί συμπέρασμα για το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τα εμβόλια και η PRAC ζητά πρόσθετα δεδομένα από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις ή ανοσολογικές ασθένειες.

Ανάλογα με την πηγή, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κυμαίνεται από 1 έως 10 στα 100.000 άτομα ετησίως.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό, που μπορεί να είναι ακανόνιστος, και πόνο στο στήθος. Οι καταστάσεις συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με θεραπεία.

Το PRAC ενθαρρύνει όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε άτομα που έχουν αυτά τα εμβόλια.

Ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονο καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος και πόνο στο στήθος μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Ο EMA συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής αρχής φαρμάκων.

Τυχόν νέα δεδομένα που διατίθενται θα τροφοδοτήσουν τη συνεχή αξιολόγηση της PRAC και ο EMA θα ενημερώσει, όπως απαιτείται.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της Covid

Τα εμβόλια λειτουργούν προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech που είναι mRNA, παρέχουν «οδηγίες» στον οργανισμό για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρα του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να την επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό του.

Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson αποτελούνται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παρέχει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα για να την επιτεθούν.

Παπαευαγγέλου: Δεν έχουν συσχετιστεί σαφώς με το εμβόλιο

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό έχουν αναφερθεί και στη χώρα μας, δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχουν αναφορές και στη χώρα μας, είναι 25-27 περιστατικά, τα οποία δεν έχουν όλα σαφώς συσχετιστεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Τα δεδομένα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ αναφέρονται σε μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες κυρίως στην ομάδα 16-19 ή 19-24 ετών, ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη στη χώρα μας, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Έτσι, βλέπουμε περιστατικά στη χώρα μας που αφορούν μεγάλους ανθρώπους, που ακόμη δεν έχει ερευνηθεί κατά πόσο σχετίζονται με το εμβόλιο», συνέχισε η καθηγήτρια, ενώ επεσήμανε ότι η άνοιξη είναι εποχή που υπάρχουν τέτοια περιστατικά, γιατί «ένα από τα κυριότερα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις της άνοιξης».

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer «φαίνεται ότι έχουν καλή έκβαση, είναι παροδικά, ήπια, απαντούν σε αγωγή και από όσο ξέρουμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο».

«1,3 στο εκατ. η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη 2η δόση»

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και την ανησυχία που προκάλεσε σε κάποιους πολίτες η απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα.

Ερωτηθείσα αν κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια απάντησε «με απόλυτη βεβαιότητα».

Η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι 1,3 στο εκατομμύριο, τόνισε. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση- πιθανολογούμε, δεν το ξέρουμε ακόμη- είναι πράγματα που ερευνώνται. Αλλά φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, για αυτό έχουμε πιθανότητα 13 στο εκατομμύριο στην πρώτη δόση και 1,3 στη δεύτερη».

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε και σημείωσε ότι και αυτό το σκεύασμα έχει βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που νόσησε από τον κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, απάντησε ότι η οδηγία είναι να κάνει τη δεύτερη δόση έξι μήνες μετά το πρώτο θετικό PCR τεστ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ