Κόλαφος για την ακολουθούμενη και εφαρμοζόμενη εργασιακή πολιτική στην χώρα μας, αποτελούν τα όσα αναφέρει σε άρθρο του ο γερμανός οικονομολόγος Θόρστεν Σούλτεν.
Ο επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκής εργατικής πολιτικής του think tank WSI – Hans Boeckler Stiftung δεν χαρίζεται.
Με επιχειρήματα τα οποία δύσκολα κανείς μπορεί να αντικρούσει ξεγυμνώνει τις εργασιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικότερα, για το πώς «σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κομισιόν, η αδύναμη εξέλιξη των μισθών δεν οδήγησε αυτόματα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Όπως δημοσιεύει και το capital.gr ο κ. Σούλτεν επικαλούμενος συμπέρασμα και μελέτες του ΔΝΤ τονίζει πως δεν αποδίδει το εργασιακό πρότυπο που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Η περίφημη ανταγωνιστικότητα η οποία και θα βελτιωνόταν εάν έπεφταν οι μισθοί αποδείχτηκε μύθος. «Μελέτες του ΔΝΤ έχουν αποδείξει πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι χαμηλοί μισθοί δεν οδήγησαν σε μία βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα γιατί οι επιχειρήσεις μετέτρεψαν τις μισθολογικές μειώσεις σε κέρδος και όχι σε μείωση των τιμών των προϊόντων (IMF 2013a)», αναφέρει χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια οι περίφημες διακηρύξεις ότι για όλα έφταιγαν οι υποτιθέμενοι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κατά τον ίδιο η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί στην ΕΕ. Το 2013 οι άνεργοι ανήλθαν σε 26,5 εκατομμύρια, δηλαδή οι άνεργοι έγιναν 10 εκατομμύρια περισσότεροι από ο,τι στην αρχή της κρίσης το 2008. Και μετά απορεί κανείς γιατί τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχει καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση.