Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα μοντέλα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, κατά την περιοδεία του στο Ίλιον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να δώσει απαντήσεις στους μη προνομιούχους» κι επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη της δήθεν εξωστρέφειας», που αντί να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας, οι μισές είναι μερικής απασχόλησης των 500 ευρώ. Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μολονότι υποσχόταν σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια των funds», ενώ και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ξήλωσαν τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010 που έσωσε την πρώτη κατοικία χιλιάδων συμπολιτών μας τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, μετά από διαπραγμάτευση απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα. «Αυτόν τον νόμο ψαλίδισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον επαναφέρουμε επικαιροποιημένο με τα σημερινά δεδομένα, ώστε να μη χαθεί καμία πρώτη κατοικία οικογενειών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οικογενειών που με έντιμο τρόπο πάλεψαν, αλλά τα εισοδήματά τους δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως για αυτές τις περιπτώσεις δανειοληπτών πρέπει να υπάρχει καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας. «Θέλουμε να δοθεί μια δίκαιη λύση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και όχι μαζί με τα ξερά –τους στρατηγικούς κακοπληρωτές- να καίγονται και τα χλωρά», επισήμανε.
Επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. «Εμείς δεν λέμε, όπως ο κ. Μητσοτάκης, “πάρτε χαμηλότοκα δάνεια για να αποκτήσετε νέα περιουσιακά στοιχεία”. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας δεξαμενής κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο για νέα ζευγάρια, φοιτητές και συνταξιούχους, ώστε λόγω ανταγωνισμού να πέσουν συνολικά τα ενοίκια στα αστικά κέντρα», εξήγησε. Σημειώνοντας πως «έχουμε δώσει δισεκατομμύρια από τους φόρους του ελληνικού λαού για να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα», τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών των Τραπεζών, που προέκυψαν από το μεγάλο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα
Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε στη Βουλή το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, το οποίο εντόπιζε ποιοι ευθύνονται για την καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Αντί για την κοκορομαχία μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, τους καλούμε να πάνε στη Δικαιοσύνη άμεσα όλα τα στοιχεία από την Αρχή Διαφάνειας για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι πραγματικά έχουν τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε.
Εκλογικό τοπίο
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τελειώσει ο εφιάλτης του λαϊκισμού, που υπονομεύει τον δημόσιο διάλογο, με αποτέλεσμα να μην συζητάμε για προγράμματα, αλλά να περιοριζόμαστε σε τσιτάτα. «Εμείς ξεκινήσαμε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία θέτοντας το πρόγραμμα στο πεδίο της σύγκρουσης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε απάντηση, όταν ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι διοικήσεις όλων των δημόσιων οργανισμών και νοσοκομείων θα επιλέγονται με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. «Συμφωνούν με αυτό που λέμε ή θα συνεχίσουν να διορίζουν τα “κομματικά τους παιδιά” εργαλειοποιώντας το κράτος ως λάφυρο στα χέρια τους; Εμείς αντίθετα θέλουμε ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος», αντέτεινε. Αντίστοιχα, δεν έχουν απαντήσει στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ, τα κόκκινα δάνεια, την κοινωνική κατοικία. «Άκουσα μόνο την αγωνία του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη για το ποιος είναι ο “άγνωστος X”. Δεν είναι αυτοί οι δύο, διότι είναι γνωστό τι έκαναν τα τελευταία οκτώ χρόνια εξαπατώντας τον ελληνικό λαό», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορούμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμα, που θα δώσει ευκαιρίες στους αδύναμους Έλληνες και θα μειώσει τις ανισότητες».
Μίλησε για πρόσωπα κοινής αποδοχής, απέναντι στις δύο επιλογές, τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη και σημείωσε: «Δεν θα πω, λοιπόν, εγώ με αλαζονικό τρόπο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, διότι όλα αυτά – όπως και οι προγραμματικές συγκλίσεις – εντάσσονται σε ένα πλαίσιο διαλόγου και συμφωνίας των κομμάτων. Ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε τη χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα όπου το κράτος θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, το πολιτικό σύστημα θα υπηρετεί προγραμματικές δεσμεύσεις και όχι πελατειακά συμφέροντα για τους εκάστοτε ολιγάρχες» κατέληξε.