Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ν. Δένδιας: “Αν τα Δυτικά Βαλκάνια δεν γίνουν Ευρώπη, δυστυχώς θα ξαναγίνουν Βαλκάνια”

Στις “πολλές προκλήσεις” που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, με τίτλο “Διεκδικητικός Πατριωτισμός”. “Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε σειρά προκλήσεων και έχω πει επανειλημμένως και απειλής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωτερική της πολιτική αποτελεί μόνο την απάντηση ή την αντίδραση σε αυτή την απειλή” ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αυτό θα εγκλώβιζε τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, περιέγραψε πως τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Τουρκία με την οποία διαλέγεται, συναλλάσσεται η Ελλάδα σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του 2000-2010. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλαξε η Τουρκία όταν εμφανίστηκε το κύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προσέθεσε.

Στηλιτεύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανέφερε ότι “είναι ένας από τους παίκτες που θα ήθελαν οι κοινωνίες αυτές να οπισθοχωρήσουν προς προηγούμενα σχήματα, η οποία χαλάει πάρα πολλά χρήματα για την, υποτίθεται, βελτίωση της μουσουλμανικής εκπαίδευσης στις χώρες αυτές, που όμως είναι ένα πρότυπο εκπαίδευσης που ανατρέχει σε άλλες εποχές με άλλες αντιλήψεις και στην πραγματικότητα συνιστά ένα νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό”.

“Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που κλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη”
Κληθείς να απαντήσει για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει. “Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων” σημείωσε. Εξήγησε πως είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι “μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό”.

Σε ερώτηση του συγγραφέα του βιβλίου για το μέλλον της συμφωνίας με τη Λιβύη όσον αφορά την ΑΟΖ, είπε ότι στο παρελθόν με τη χώρα αυτή υπήρξε μακρά σειρά διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι η διαφορά για την οποία δεν συμφωνήσαμε με την προ της πτώσης του Καντάφι Λιβύη ήταν της τάξης του 3% της θαλάσσιας έκτασης. Ανέφερε πως αν αυτή η συμφωνία είχε υπογραφεί, δεν θα υπήρχε το τουρκολιβυκό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε την ανάγκη εθνικού ρεαλισμού και να μπορούμε να έχουμε μια ομόνοια στη λήψη των βασικά σημαντικών εθνικών αποφάσεων. “Είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε να αντέξουμε διχόνοια στις υπαρξιακές μας επιλογές. Δεν μπορεί η χώρα να το έχει αυτό” υπογράμμισε και τόνισε ταυτόχρονα: “Παρά τις διαφοροποιήσεις, τα τελευταία χρόνια που ασκώ αυτά τα καθήκοντα υπάρχει μια κοινωνική ωριμότητα γύρω από τις αναγκαίες μεγάλες επιλογές”.

Κλείνοντας τη συζήτηση για τη Λιβύη, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Τρίπολης, στον οποίο διαμένουν κυρίως εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, ο οποίος έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα που προέρχεται από εκτοπισμένα παιδιά, τα οποία θα αρχίσουν να παίζουν από την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη κατηγορία της Λιβύης φορώντας στη φανέλα τους την ελληνική σημαία.

“Αν τα Δυτικά Βαλκάνια δεν γίνουν Ευρώπη, δυστυχώς θα ξαναγίνουν Βαλκάνια με την κακή έννοια του όρου”
Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι αν τα Δυτικά Βαλκάνια δεν γίνουν Ευρώπη, δυστυχώς θα ξαναγίνουν Βαλκάνια με την κακή έννοια του όρου.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την αρχή μιας κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία. Αναφερθείς στην αυριανή συζήτηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας για την πρόταση μομφής, ανέφερε “μην προδικάσατε το αποτέλεσμα, μην θεωρήσετε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ περάτωσε τον κύκλο της, δεν είναι καθόλου αυτονόητο αυτό”.

Παράλληλα, διαμήνυσε εκ νέου πως η Ελλάδα είναι σταθερή φίλη και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τηρεί τα συμπεφωνημένα.

Επίσης, αναφέρθηκε στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει να διαιωνίζεται η διαφορά εκεί και εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο.

“Η σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι μια απόλυτα στρατηγική επιλογή”
Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία της σχέσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι μια απόλυτα στρατηγική επιλογή, απαραίτητη σχέση, διαμήνυσε και ανέφερε πως η τελευταία συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών που στηρίζεται στη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, δείχνει πόσο απαραίτητη είναι αυτή η σχέση και τι οικονομική δυναμική έχει.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Δένδιας: Πρέπει να έχουμε εθνικό ρεαλισμό και ομόνοια στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων

Ν. Δένδιας: Η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο και όχι «διάλογο κωφών»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ