Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ν. Δένδιας: Σύντομα στη Βουλή οι συμφωνίες AOZ με Αίγυπτο και Ιταλία

Εθνική επιτυχία και ένα μεγάλο εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» νωρίτερα σήμερα, ενώ ανέφερε πως τόσο αυτή, όσο και η συμφωνία με την Ιταλία θα έρθουν σύντομα προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χθεσινή υπογραφή ήταν η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας και μεγάλης προεργασίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρως έντονη, καθώς μόνο την προηγούμενη ημέρα υπήρξαν τέσσερις μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Σημείωσε πως επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, “διότι σε αυτή τη συγκυρία αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον”, ενώ τόνισε πως έτσι άλλωστε την αντιμετώπισε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στην πραγματικότητα σχεδόν το σύνολο των κομμάτων.

“Η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, αλλά επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον”, σημείωσε. “Έχουμε αφήσει όλα τα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που δώσαμε, τόσο με την Ιταλία, όσο και με την Αίγυπτο, μπορούμε να το συνεχίσουμε και στα ανατολικά μας και στα δυτικά μας.”

“Έχει ένα σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και επίσης πρόβλεψη για άλλες χώρες όπως την Κύπρο και αν κάποια στιγμή το επιθυμεί-δε το βλέπω βέβαια να είναι πολύ κοντινό, ιδίως αν κρίνω από τις αντιδράσεις τους- με την Τουρκία”.

Ανέφερε πως ο φάκελος με τα έγγραφα θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ επί του τρόπου διαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας υπήρξε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Είναι μια συμφωνία, δίκαιη, νόμιμη και αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει με τον πιο προφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα πόσο παράνομη, εξωπραγματική, εκτός διεθνούς δικαίου, εκτός δικαίου της θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλεις μια νόμιμη, υπαρκτή, πραγματική, σοβαρή συμφωνία με ένα ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα το οποίο δημιουργήθηκε υπό το κράτος πίεσης απέναντι στη διοίκηση της Τρίπολης από την Τουρκία. Μπορεί η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που έχει με την Τρίπολη είναι πραγματική συμφωνία, αλλά αυτό δεν αντέχει σε καμιά κριτική, δεν υπάρχει καμιά χώρα και καμιά αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία υποστηρίζει αυτό το οποίο η Τουρκία λέει. Η Τουρκία εδώ είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός”.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα ευθέως έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υπερασπίσει τις θέσεις της σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο, όπως το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ενώ επεσήμανε πως “εάν η Τουρκία επιθυμεί υπό τους ίδιους όρους που έγινε αυτή η συμφωνία να συζητήσει μαζί μας, πολύ ευχαρίστως”.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για το μοναδικό υπαρκτό θέμα που είναι η υφαλοκρηπίδα και πάνω από την υφαλοκρηπίδα οι θαλάσσιες ζώνες”, ανέφερε. “Το ίδιο είπαμε και όταν συμφωνήσαμε με την Ιταλία, αλλά βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτή η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία νομίζω ότι καταλαβαίνουν ότι αν αυτό ήταν αλήθεια, η Τουρκία δε θα αντιδρούσε έτσι, θα ήταν πανευτυχής”.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως “ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση μεταξύ μας για έναρξη διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη από αυτή την κατανόηση”.

“Διατυπώνω την ελπίδα αυτό να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος ανεξήγητου θυμού και λέω ανεξήγητου, διότι η Ελλάδα προέβη σε μια απολύτως νόμιμη ενέργεια”.

“Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μια νόμιμη συμφωνία, η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή, η οποία μπορεί να είναι υπόδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες αντιδράσεις. Νομίζω ότι είναι υπό το κράτος έκπληξης αυτές οι αντιδράσεις”, τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού και το αποδεικνύει δυστυχώς με διάφορες αψυχολόγητες ενέργειες όπως το λεξιλόγιο που εκδίδει εναντίον μας και εναντίον της Αιγύπτου”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως “θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.

Αναφερόμενος στη λίστα κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο να προετοιμάσει “μια λίστα κυρώσεων όχι κατά προσώπων, αλλά κατά της τουρκικής οικονομίας, την οποία να έχουμε στο συρτάρι, ώστε να έχει μια αίσθηση η Τουρκία τι έχει να κερδίσει και τι έχει να χάσει από την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ενώ εξήγησε ότι στόχος είναι “όχι για να απειλήσουμε την Τουρκία, αλλά κυρίως για να της δείξουμε πόσο συμφέρον είναι γι αυτήν να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να μετατραπεί σε ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή”.

“Θα έκανε πολύ πιο εύκολη τη δουλειά μας αν η Τουρκία είχε συνεχίσει αυτή την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, με την επάνοδο στις διερευνητικές συνομιλίες στο τέλος Αυγούστου. Δε μας κάνει πιο εύκολη η Τουρκία τη ζωή μας με τις ανακοινώσεις της και τον τρόπο που εργάζεται, θα συνεχίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυτού του καταλόγου”.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έχει βρει σχετική προεργασία στο υπουργείο και είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παρασκήνιο της συμφωνίας με Αίγυπτο για ΑΟΖ και η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την Άγκυρα είναι άκυρη και ανυπόστατη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ