Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης γράφει για την αρωγή των επιστημόνων στην ταυτοποίηση των θυμάτων. «Τι ζήσαμε στη Λάρισα»
Για το δύσκολο και άχαρο έργο των ιατροδικαστών οι οποίοι -μαζί με νεκροτόμους- προσέτρεξαν να συνδράμουν στην ιατροδικαστική διερεύνηση των σορών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών γράφει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος δηλώνει συντετριμμένος και θλιμμένος για το θέαμα το οποίο αντίκρισε, ιδιαίτερα για τον λόγο ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαροί φοιτητές οι οποίοι ταξίδευαν για Θεσσαλονίκη.
«Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, ομάδα ιατροδικαστών από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, ήτοι ο προϊστάμενος αυτής Νίκος Καρακούκης και οι ιατροδικαστές Νίκος Καλόγριας και Κώστας Κούβαρης, ομάδα ιατροδικαστών από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ήτοι οι Ιατροδικαστές Ελένη Ζαγγελίδου και Ελένη Καλύβα, ως και ομάδα ιατροδικαστών από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, ήτοι οι ιατροδικαστές Χριστόφορος Τσαλικίδης και Διονύσης Καρράς, καθώς και νεκροτόμοι Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να μεταβούν στη Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας στην ιατροδικαστική διερεύνηση των σορών του τραγικού συμβάντος της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.
Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών γίνεται από την Αστυνομική Αρχή με αυστηρό πρωτόκολλο, ειδικότερα διενεργείται εξέταση DNA, ακόμα και σε μακροσκοπικά εμφανώς ταυτοποιήσιμες σορούς και τούτο προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο λανθασμένης αναγνώρισης σορών, με όλα τα παρεπόμενα δυσάρεστα και πολλάκις μη αναστρέψιμα επακόλουθα.
Παρά το γεγονός ότι έχω συμμετάσχει, όπως και ο συνάδελφος Νίκος Καλόγριας, με τον οποίο έχουμε μια πολυετή επιστημονική πορεία, στην έρευνα πολύνεκρων περιστατικών όπως η πτώση του αεροσκάφους ‘‘Ήλιος’’, το ναυάγιο του πλοίου ‘‘Σάμινα’’, οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι κ.λπ., και συνακόλουθα έχω εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο και παρά τη διαδρομή μου επί 30 έτη στο συγκεκριμένο επάγγελμα, εντούτοις έκδηλη είναι η αγωνία και η θλίψη κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση σορών μαζικών καταστροφών και ειδικότερα όταν τα θύματα είναι, όπως εν προκειμένω, νέοι άνθρωποι, και τούτο διότι και ο ιατροδικαστής είναι πρωτίστως άνθρωπος και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του κάθε ανθρώπου.
Δεν έχω μετανιώσει με την επιλογή μου για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, δεν είμαι όμως ασφαλής εάν θα επέλεγα και πάλι για όλους τους προαναφερόμενους λόγους την Ιατροδικαστική ειδικότητα».
Πώς έγινε η ταυτοποίηση των σορών
Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η εξέταση των δειγμάτων που είχε λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ είχαν ταυτοποιηθεί συνολικά 54 θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποιήθηκε ότι «έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σημειώνεται ότι μέχρι την Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Την ίδια ημέρα είχαν αρχίσει να ενημερώνονται οι πρώτοι συγγενείς των θυμάτων για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης. Βάσει πρωτοκόλλου, οι τραγικοί συγγενείς με το που ολοκληρωνόταν η ταυτοποίηση ενημερώνονταν από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛ.ΑΣ. και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας.