Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ν. Μηταράκης: Για πρώτη φορά ισορροπία ανάμεσα στις παράτυπες αφίξεις και τις νόμιμες αποχωρήσεις

“Η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διότι θεωρούμε ότι ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει”, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. “Στον τομέα της αλληλεγγύης, αυτή η πρόταση δεν δημιουργεί τον υποχρεωτικό μηχανισμό που θέλουμε για την ίση κατανομή των βαρών. Και αυτή είναι μια διαπραγμάτευση η οποία θα κρατήσει”, είπε ο υπουργός που σημείωσε επίσης ότι “για πρώτη φορά υπάρχει μια ισορροπία, ανάμεσα στις παράτυπες αφίξεις και νόμιμων αποχωρήσεων από τη χώρα”.

Ο κ. Μηταράκης νωρίτερα, είχε δεχθεί από την αντιπολίτευση την έντονη αμφισβήτηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της μεταναστευτικής πολιτικής, και επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που του είπε ότι “η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό θυμίζει την ΕΡΕ του ΄50”.

“Κάνατε μια ομιλία που δεν έχει καμία σχέση με όσα συζητιώνται στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Στο μεταναστευτικό θυμίζετε την ΕΡΕ του ‘50”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος που κάλεσε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να απαντήσει τι έγινε με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για την αποσυμφόρηση των νησιών. “Πραγματικά θεωρείτε ότι το Καρά Τεπέ είναι μέσα σε αυτή την γραμμή; Αυτό είχατε υποσχεθεί στα νησιά;”, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να απαντήσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. “Είστε σύμφωνοι με το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει δεχθεί, οι χώρες του Βίσεγκραντ και άλλες, να μην παίρνουν μετανάστες αλλά απλώς να δίνουν χρήματα για το επαναπατρισμό τους; Αυτό είναι η Ευρώπη που εσείς οραματίζεστε; Τι έχετε να πείτε για τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, από τις συζητήσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τους σοσιαλιστές που καταγγέλλουν ότι είστε πολύ μακριά από το διεθνές δίκαιο; Όταν μάλιστα βλέπουμε και εικόνες πως αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και τα push back που είναι πολύ μακριά και από το διεθνές δίκαιο και από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι πιο κοντά στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη ή στην ΕΡΕ του 50, όταν βλέπουμε εικόνες βαρβαρότητας στα νησιά; αυτό θέλετε; μια χώρα που τα κρύβει κάτω από χαλί; Κάνατε μια ομιλία, χωρίς αίσθηση αυτοκριτικής, και θέλετε να είστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Στο μεταναστευτικό θυμίζετε την ΕΡΕ του 50, που κάνετε την κουτσουκέλα και μετά βρίσκετε εσωτερικούς εχθρούς επειδή αναδεικνύουν τις πράξεις σας”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

“Σας παρουσίασα τα στοιχεία. Κατά 70% αυξήθηκαν οι αποφάσεις ασύλου το 2020. Από τις αποφάσεις ασύλου που εκδόθηκαν ποσοστό περίπου 40% είναι θετικό και 60% αρνητικές και γι΄αυτό έχουν ενταχθεί 22.000 στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Η μείωση των ροών ήταν 78%, ενώ σε σχέση με την αποσυμφόρηση των νησιών, από 38.000 άτομα τον Ιανουάριο σήμερα είναι 14.000”, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε ότι “η συμφόρηση στα νησιά ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016 που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε, που έθεσε τον γεωγραφικό περιορισμό και απαγόρευε τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο, από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Και υπήρξε συμφόρηση λόγω της πολύ αργής νομοθεσίας για το άσυλο, την οποία άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ και την καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ”. Ο υπουργός είπε επίσης στον κ. Τσακαλώτο ότι η FRONTEX έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία επαναπροωθήσεων. “Η χώρα μας έχει πει ξεκάθαρα ότι φυλάσσουμε τα σύνορά μας, όπως επιβάλλουν και μας επιτρέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Τώρα αν εσείς πιστεύετε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορά της και να μας μπουν πάλι 1 εκατομμύριο άνθρωποι, όπως μπήκαν το 2015, εμείς διαφωνούμε. Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα να προστατεύουμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της ΕΕ”, είπε ο Νότης Μηταράκης και επισήμανε ότι δημοσιεύματα που επικαλείται ο κ. Τσακαλώτος ότι “επισήμως πηγή σε αυτά είναι η τουρκική ακτοφυλακή και άρα υπάρχει και θέμα αντικειμενικότητας”.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη διαφάνεια, στον τρόπο που η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα, και “γι΄αυτό μετέχει εθελοντικά στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε στη Frontex, για να διερευνήσει όλα αυτά τα θέματα, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών της ΕΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το μεταναστευτικό. “Τι έχει γίνει με όλα αυτά τα φιλόδοξα που μας έλεγε ο κ. Κουμουτσάκος; Οι απελάσεις κατά πόσο έχουν αυξηθεί; Απέλαση σημαίνει ότι εξετάστηκε ένα αίτημα ασύλου και απορρίφθηκε”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία αν επιταχύνθηκε η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πως εξελίχθηκε. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πόσο έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά και που έχουν πάει όσοι απομακρύνθηκαν από αυτά.

“Αλλάζουμε όλο το εθνικό σύστημα υποδοχής. Στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, το εργοτάξιο είναι ενεργό και είναι θέμα λίγων μηνών να ολοκληρωθούν οι νέες δομές, που καταργούν το Βαθύ, καταργούν τη δομή στη Λέρο και δημιουργούν πιο ασφαλή δομή στη Κω. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε στη Λέσβο και στη Χίο. Σε συνεννόηση με το δήμο Μυτιλήνης υπάρχει σχεδιασμός και αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν το 2021”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε ότι αφορά το θέμα των επιστροφών, των απελάσεων, των μετεγκαταστάσεων, ο υπουργός είπε ότι “από τον Ιούνιο, μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά στη χώρα έχουμε θετικό ισοζύγιο. Φεύγουν νομίμως από την Ελλάδα περισσότεροι από όσους έρχονται” και συνολικά έχουν φύγει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα 9.810 αιτούντες άσυλο, ενώ οι ροές από την 1η Ιανουαρίου είναι 14.500. “Για πρώτη φορά υπάρχει μια ισορροπία, ανάμεσα στις παράτυπες αφίξεις και νόμιμων αποχωρήσεων από τη χώρα”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει που έχουν πάει οι παράτυποι μετανάστες. “Που τους έχετε πάει; Στα Κάτω Πατήσια που μένω εγώ και είναι γεμάτη η Αθήνα; Φεύγουν στις πατρίδες τους; Που έχει πάει το 60% που δεν παίρνει άσυλο; Αυτό θέλουμε να μας πείτε”, είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης.

“Από την αρχή της χρονιάς σας είπα συγκεκριμένα πόσοι έχουν φύγει από τη χώρα μας. Εννοείται ότι υπάρχουν ακόμη αιτούντες άσυλο που έχουν αρνητική απόφαση, οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί νέα κλειστά κέντρα ώστε να μπορούμε καλύτερα, εκείνοι οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να κρατούνται μέχρι την επιστροφή τους. Είναι διάταξη νόμου που ψηφίσαμε, υπάρχουν έργα που κατασκευάζονται και μέσα στο 2021 θα έχει καλυφθεί και αυτό το κενό υποδομών που υπήρχε”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσβαση με το gov.gr σε εκατοντάδες υπηρεσίες του Δημοσίου, ηλεκτρονικά έγγραφα και πιστοποιητικά

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για τη λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ